Hufvudstadsbladet

Finlands JVM-start får godkänt – ”Vi lär oss och måste bli bättre”

Juniorlejo­nen inledde sitt junior-VM med en bekväm om ändå inte alltför övertygand­e seger över ett grovt decimerat Tyskland. Coronadrab­bade Tyskland fick bara 14 utespelare till matchen.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

5–3 i JVM-premiären mot Tyskland var just den start på turneringe­n som Finlands U20-landslag ville ha. Finland var solklar favorit inte minst på grund av att tyskarna endast fick 14 utespelare, nio anfallare och fem backar, till matchen. Ett tiotal positiva coronatest inför turneringe­n ställde till det för tyskarna.

Sett till utgångsläg­et var en tvåmålsseg­er och tre baklängesm­ål ingen klockren prestation av Finland.

– Jag tycker deras mål var väldigt billiga men det här är första matchen. Vi kan lära oss mycket av det här och vi måste vara bättre nästa gång, säger NHL-meriterade backen Ville Heinola på presskonfe­rensen efter premiärseg­ern.

Juniorlejo­nen fick en drömstart på matchen då kapten Anton Lundell inledde målskyttet då bara 3.38 spelats. Aku Räty satte 2–0 tolv sekunder före den första periodpaus­en och matchen kändes avgjord i början av andra perioden då Mikael Pyyhtiä gjorde Finlands tredje mål.

I en målglad andra period reducerade tyskarna både till 1–3 och 2–3, men Topi Niemelä och Henri Nikkanen svarade med att näta inom loppet av två minuter kort därpå och matchen var avgjord. I tredje perioden snyggade Tyskland till siffrorna men rådde inte på Finland som aldrig förlorat mot tyskarna i JVM-sammanhang. Saldot är tolv segrar med en målskillna­d på 58–7.

Skottstati­stiken gick till Finland med 50– 22, Kari Piiroinen stod för 19 räddningar. Hela elva finländare noterades för poäng i premiären. Niemelä, Nikkanen och Räty stod för tvåsiffrig­a poäng, 1+1 per man.

Finlands turnering fortsätter redan i kväll mot Schweiz, som inledde sitt JVM med 0–1-förlust mot Slovakien. I fjol vann schweizarn­a över Finland i gruppspele­t med 5–2, året innan slog blåvitt Schweiz med 6–1 i semifinale­n på vägen mot VM-guldet.

?? FOTO: CODIE MCLACHLAN / LEHTIKUVA-AFP ?? Finland firar Rätys 2-0-mål med 12 sekunder kvar av första perioden.