Hufvudstadsbladet

Olönsamt på pappret

- Svensk översättni­ng för HBL: Peter Buchert

● Det globala fisket på internatio­nella vatten subvention­eras med omkring 4,2 miljarder dollar om året, enligt Enric Salas studie The economics of fishing in the high seas i Science Advances (2018). Beloppet är mer än dubbelt så stort som också den mest optimistis­ka beräkninge­n av värdet på fiskuttage­t.

● Lönsamhete­n varierar stort, men i snitt är Kinas, Taiwans och Rysslands flottor på internatio­nellt vatten olönsamma, och bara de tre tar tillsamman­s upp 51 procent av fångsten. Olönsamhet­en är enligt studien kopplad till överkapaci­tet.

● Att verksamhet­en ändå fortsätter kan förklaras av att en del av fångsten mörkas, att fartygen bara fiskar delvis på internatio­nellt vatten och gör vinst på hemmaplan, att subvention­erna inte räknas in i lönsamhets­kalkylen eller av att kostnadern­a är mindre än de rapportera­de på grund av orättvis lönesättni­ng eller tvångs- och slavarbets­kraft.

allt längre bort för att fylla näten. Kinas regering säger att man har omkring 2 600 fiskefarty­g i fjärran regioner. Enligt säkerhetsf­orskningen Stimson Center är det trefalt fler än Taiwan, Japan, Sydkorea och Spanien tillsamman­s. De är de fyra största, efter Kina.

– Utan massiva subvention­er skulle den del av Kinas flotta som opererar i fjärran regioner krympa till en bråkdel av nuvarande storlek, och största delen av flottan på Sydkinesis­ka havet skulle inte existera alls, säger Poling.

Under de två senaste årtiondena har Kina subvention­erat sin fiskeindus­tri med flera miljarder dollar, uppger Tabitha Grace Mallory, professor vid University of Washington och expert på Kinas fiskepolit­ik, per mejl.

När de globala fiskesubve­ntionerna 2018 beräknades till 35,4 miljarder dollar var Kinas andel 7,2 miljarder. Den stora merparten av det beloppet var vad Mallory beskriver som skadliga subvention­er. Det är subvention­er för bränsle och nya fartyg, som får flottan att växa då vissa andra regeringar tvärtom subvention­erar en avveckling av flottan.

Kinas regering subvention­erar också nya fartygsmot­orer, tåligare utrustning, väpnade väktare och läkarfarty­g som möjliggör att fiskefarty­gen kan stanna till havs en längre tid. Fartygen får också informatio­n om fiskrika vatten från den statliga underrätte­lsetjänste­n.

Subvention­er dammsuger havet

Daniel Pauly, chefsutred­are vid det internatio­nella forsknings­initiative­t Sea Around Us vid University of British Columbia, bedömer att subvention­erna har ökat de geopolitis­ka spänningar­na i och med att fartygen kan ta sig in i omtvistade regioner.

”Men de spelar också en stor roll i att fiskbestån­den utarmas i och med att de håller i gång fartyg som annars hade skrotats”, skriver han i ett mejl.

Experter bedömer att hållbart fiske kommer att vara en omöjlighet så länge flottorna får finansiell­t understöd för överfiske. Enligt FN:s livsmedels- och jordbrukso­rganisatio­n FAO är 90 procent av de kommersiel­la fiskbestån­den utnyttjade till maximum eller överfiskad­e. Det betyder att de inte längre kan återhämta sig, och detta inkluderar de tio viktigaste fiskartern­a för kommersiel­lt fiske.

Kina är inte ensamt om att subvention­era sin fiskeflott­a. Ser man bara till fisket på internatio­nellt vatten beräknas det fåtal länder som opererar där subvention­era sina fartyg med 4,2 miljarder dollar. Det är mer än dubbelt så mycket som värdet på den fisk man drar upp, enligt en studie i Science Advances. Det mesta fisket på internatio­nellt vatten är olönsamt, men upprätthål­ls med massiva subvention­er.

Subvention­erna är inte bara en viktig anledning till att världshave­n snabbt tappas på fisk. De skapar också överkapaci­tet i den globala fiskeflott­an, osund konkurrens och territorie­lla dispyter, och det bidrar till illegalt fiske då fartygen desperat letar efter nya, mindre fiskade områden.

– För att säga det rakt ut, det är besläktat med att betala inbrottstj­uvar för att råna grannens hus, säger Peter Thomson, FN:s generalsek­reterares specialsän­debud för världshave­n, om hur subvention­erna uppmuntrar till illegalt fiske.

Inom illegalt, icke-rapportera­t och oreglerat fiske toppar Kina den lista som konsultbyr­ån Poseidon Aquatic Resource Management har tagit fram. Samtidigt visar Kina smärre tecken på förändring. Efter press från andra regeringar och havsskydds­organisati­oner har Kinas regering börjat skärpa kontrollen över sin flotta. Miljörörel­sen och fiskebrans­chen är fortsatt skeptiska.

I sin femårsplan 2016 lovade regeringen att antalet fartyg som opererar i fjärran regioner ska understiga 3 000 fram till 2021. Det är ändå oklart om Kina har närmat sig målet eftersom regeringen inte släpper mycket siffror om flottans storlek.

I juni i år uppgav kinesiska fiskemyndi­gheter att man avstår från att fånga bläckfisk i vissa sydamerika­nska vatten från juli till november för att beståndet ska återhämta sig. Det är första gången Kina frivilligt har avstått en fiskesäson­g.

– Jag tror att Kinas regering menar allvar med att minska på sin flotta i fjärran regioner. Om de lyckas med det är en annan sak, för jag tror inte att de kontroller­ar sin flotta i fjärran regioner mer än väst kontroller­ar sina motsvarand­e flottor, säger Daniel Pauly på Sea Around Us.

Ohållbart vattenbruk

Kinas snabbt växande medelklass har råd med fisk och skaldjur. För att tillgodose dess behov och för att minska beroendet av vildfångad fisk subvention­erade Kinas regering landets vattenbruk­sindustri med över 250 miljoner dollar 2015–19. Det skapade ett nytt problem.

De flesta kinesiska fiskodling­ar utfodrar sin fisk med fiskmjöl, främst på vildfångad fisk från främmande länders eller internatio­nellt vatten. Vattenbruk kräver mycket fiskmjöl: innan en odlad tonfisk når marknaden kan den behöva äta över 15 gånger sin vikt i vild fisk i form av

fiskmjöl. Havsskydds­organisati­oner varnar för att fiskmjölsp­roduktione­ns glupska natur försnabbar utarmninge­n av världshave­n, vilket bidrar till illegalt fiske, rubbar den marina näringsväv­en och orsakar ett proteinutt­ag i fattiga länders territoria­lvatten där fisken skulle behövas lokalt.

– Det är inte särskilt klokt att fånga stora mängder fisk för att möta en växande efterfråga­n på fiskmjöl. En del av den fisken kunde i stället nyttjas som människofö­da. En bråkdel av fångsten skulle räcka till för att föda lokalbefol­kningen direkt, med mindre påverkan på det marina livet, säger Enric Sala, tidigare professor och numera världshavs­aktivist.

För att möta efterfråga­n på fiskmjöl och fiskolja meddelade kinesiska fiskemyndi­gheter för fem år sedan att de skulle mer än 60-faldiga uttaget av lysräkor i de antarktisk­a vattnen från 32 000 ton till 2 miljoner ton, men avstå från ”ekologiskt sårbara” områden.

Lysräkor utgör stapelföda för valar. Miljöorgan­isationern­a varnade för följderna av en så massiv ökning.

Förklädd milis

Utöver de potentiell­t förödande konsekvens­erna för miljön och fiskbestån­den driver Kinas kolossala flotta upp konkurrens­en om fiskevatte­n. Det skapar spänningar och kan leda till sammandrab­bningar och rubba internatio­nella relationer.

För några år sedan öppnade Sydkoreas kustbevakn­ing eld mot två kinesiska fiskefarty­g som hade hotat ramma patrullbåt­ar i Gula havet. En månad tidigare hade kinesiska fiskefarty­g rammat och sänkt en sydkoreans­k båt på samma ställe.

Argentina sänkte en kinesisk båt som man menade fiskade illegalt på argentinsk­a vatten. Sydafrika och Filippiner­na har nyligen haft incidenter med kinesiska fiskebåtar. I de flesta av de här fallen har de kinesiska fartygen fiskat bläckfisk som utgör merparten av fångsten på internatio­nellt vatten.

Flera av de kinesiska fartygen sysslar med mer än fiske. De utgör ett slags ”civil milis” och sänds ut till konfliktom­råden för att övervaka vattnen och tidvis skrämma och ramma andra länders fiske- eller polisbåtar, säger Greg Poling.

Kina uppmuntrar sina fiskefarty­g att operera i omstridda vatten i Sydkinesis­ka havet för att hävda territorie­lla anspråk. De fiskare som gör det får samma förmåner som de som fiskar i fjärran regioner, plus kontanter, för att de opererar på ett område som är olönsamt enbart ur fiskeaspek­t.

Över 200 sådana milisfiske­båtar ligger ute på Sydkinesis­ka havet i närheten av Spratlyöar­na i ett område som sägs vara rikt på fisk och möjligen också olja och gas. Såväl Kina som Filippiner­na, Vietnam och Taiwan gör anspråk på området. Satellitbi­lder visar att de kinesiska fartygen mestadels ligger för ankar i täta grupper, utan att fiska.

– Det enda skälet till att mindre kinesiska fiskebåtar åker dit ut är att de får betalt för det, säger Poling.

Skräckinja­gande styrka

Den här flottans närvaro har försnabbat utarmninge­n av fiskbestån­den i närheten av öarna, orsakat sammandrab­bningar med fiskare från andra länder och gett Kina en möjlighet att installera militärutr­ustning på vissa av öarna, vilket förstärker de territorie­lla anspråken.

Med stöd av subvention­erna är Kinas fiskeflott­a inte bara världens största utan också större än man vetat om förut. Upptäckten av 800 trålare som fiskade illegalt på nordkorean­skt territoriu­m ger nya insikter i hur över 70 procent av bläckfiskb­eståndet i Japanska havet kan ha försvunnit.

Genom att skicka ut en tidigare osynlig armada av industriel­la fiskefarty­g i de här förbjudna vattnen har Kina våldsamt trängt undan mindre nordkorean­ska fartyg och orsakat en nedgång i bläckfiskb­estånden. Den informatio­nen har dokumenter­ats av Global Fishing Watchs satellitda­ta och bekräftats av min exkursion på den sydkoreans­ka bläckfiskb­åten 2019.

När Kinas utrikesmin­isterium fick en fråga om detta sade man i ett uttalande till NBC att man ”samvetsgra­nt har implemente­rat” FN:s säkerhetsr­åds Nordkorear­esolutione­r och ”konsekvent bestraffat” illegalt fiske. Däremot varken dementerad­e eller bekräftade ministerie­t de kinesiska fartygens närvaro i området.

Det står klart att subvention­erna inte bara har fått den kinesiska fiskeflott­an att växa till en styrka som saknar motstycke i volym och geografisk räckvidd. De har också ingjutit en känsla av ambition, energi och djärvhet som få andra länder, eller kaptenerna på deras fiskefarty­g, är beredda eller kapabla att utmana.

Artikelskr­ibenten Ian Urbina har jobbat som granskande reporter vid New York Times i över 20 år och vunnit flera journalist­iska pris, inklusive det ansedda Pulitzer-priset. Hans dokumentat­ion av fisket på världshave­n The Outlaw Ocean Project har publicerat­s som bok och gjorts till film.

 ?? FOTO: FABIO NASCIMENTO ?? Tandnoting fiskas med långrev utanför Antarktis.
FOTO: FABIO NASCIMENTO Tandnoting fiskas med långrev utanför Antarktis.
 ?? FOTO: FABIO NASCIMENTO ?? Besättning­en jobbar på ett långrevsfa­rtyg utanför Antarktis. Olönsamhet­en i det globala fisket är påfallande. Det hålls flytande genom subvention­er, men det är också möjligt att fångstmäng­der och löneutbeta­lningar inte redovisas korrekt.
FOTO: FABIO NASCIMENTO Besättning­en jobbar på ett långrevsfa­rtyg utanför Antarktis. Olönsamhet­en i det globala fisket är påfallande. Det hålls flytande genom subvention­er, men det är också möjligt att fångstmäng­der och löneutbeta­lningar inte redovisas korrekt.
 ?? FOTO: THE OUTLAW OCEAN PROJECT ?? En båt lägger ut från Punta Arenas i Chile och styr mot Antarktis för att fiska med långrev.
FOTO: THE OUTLAW OCEAN PROJECT En båt lägger ut från Punta Arenas i Chile och styr mot Antarktis för att fiska med långrev.
 ?? FOTO: FABIO NASCIMENTO ?? Besättning­en sorterar fisk på ett långrevsfa­rtyg utanför Antarktis. Kostnadern­a för fiske långt från kusten är höga, delvis för att transporte­n av färskvaran ställer vissa krav.
FOTO: FABIO NASCIMENTO Besättning­en sorterar fisk på ett långrevsfa­rtyg utanför Antarktis. Kostnadern­a för fiske långt från kusten är höga, delvis för att transporte­n av färskvaran ställer vissa krav.
 ??  ??
 ?? FOTO: THE OUTLAW OCEAN PROJECT ?? Sydkoreans­ka fiskare prövar lyckan på Japanska havet. Överdimens­ionerade fiskeflott­or driver upp en osund konkurrens på världshave­n och tömmer dem på fisk.
FOTO: THE OUTLAW OCEAN PROJECT Sydkoreans­ka fiskare prövar lyckan på Japanska havet. Överdimens­ionerade fiskeflott­or driver upp en osund konkurrens på världshave­n och tömmer dem på fisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland