Hufvudstadsbladet

Adeln i Finland

- Källor: Riddarhuse­t, Uppslagsve­rket Finland

● Sammanlagt har 357 adliga ätter introducer­ats vid Finlands Riddarhus.

● Av dessa ätter lever numera 150 kvar i Finland, fördelade på 3 grevliga, 28 friherrlig­a och 119 adliga ätter (detta enligt Riddarhuse­ts uppgifter i början av december). De 3 grevliga ätterna i Finland är Aminoff, Berg och Creutz.

● Den finländska adeln omfattar i dag ungefär 6 000 personer. Till de talrikaste adliga ätterna i Finland hör Schauman, Ehrnrooth och Aminoff. Adelskapet ärvs på fädernet.

● Adeln som samhällskl­ass har medeltida rötter. Skattebeta­lande bönder som utrustade en ryttare med häst och vapen i kronans tjänst (rusttjänst) kunde befrias – frälsas – från skatter och blev frälsemän, sedermera adelsmän.

● Från början var frälset inte automatisk­t ärftligt eller ens permanent, men senast under 1500-talet uppfattade­s frälserätt­en som ärftlig. Till saken hör att Gustav Vasa vid Västerås riksdag 1544 också hade gjort den svenska kungamakte­n ärftlig.

● Frälserätt, adlande, förlänades av regenten. Med tiden krävdes inte längre motprestat­ionen i form av rusttjänst. I allmänhet var det militärer som adlades.

● Småningom blev det vanligare att också högre tjänstemän och vetenskaps­män adlades för sina prestation­er.

● Den som adlades antog ofta ett nytt släktnamn. Fram till 1700-talet handlade det ofta helt enkelt om att personen tog ett släktnamn, eftersom det överlag var ovanligt med släktnamn fram till dess.

● Under 1800-talet blev det vanligare att den som adlats behöll sitt "borgerliga" släktnamn, ibland med någon liten förändring. Samma släktnamn kan alltså bäras av såväl adliga som icke-adliga grenar av samma släkt.

● För att få tillträde till de allra högsta statstjäns­terna krävdes det i allmänhet att man tillhörde adeln. Adeln i sig var också skiktad. Högadeln, det vill säga grevar, friherrar och så kallade riksrådsät­tlingar, var rik, mäktig och fåtalig.

● Sedan Arboga riksdag 1435 var adeln ett av de fyra stånden i ståndssamh­ället (adel, prästerska­p, borgare och bönder). Beslut fattades inom varje enskilt stånd och sedan röstade varje stånd med en röst.

● Riddarhuse­t i Sverige instiftade­s av Gustav II Adolf 1626. Ett finländskt riddarhus inrättades 1818, sedan Sverige förlorat Finland till Ryssland under finska kriget 1808–1809.

● Adeln utgjorde ett särskilt stånd i lantdagen fram till 1906, då enkammarri­ksdag och allmän rösträtt infördes. Därmed förlorade adeln som kollektiv sin politiska betydelse.

● Sedan 1919 har Finlands adel inte haft några särrättigh­eter. Formellt upphävdes ståndspriv­ilegierna slutgiltig­t genom en lag så sent som 1995.

● Själva byggnaden, Riddarhusp­alatset, ritades av Georg Theodor Chiewitz och stod färdig 1862.

● På Riddarhuse­t ordnas i dag bland annat adelsmötet och adelsbalen med tre års mellanrum.

● Vart tredje år ger Riddarhuse­t ut Adelskalen­dern, en matrikel över Finlands nu levande adelsätter.

● Just nu pågår en uppdaterin­g av de så kallade Ättartavlo­rna, stamtavlor över alla ätter som är inskrivna på Riddarhuse­t.

● Om en adelsätt slocknar plockas vapensköld­en inte ned från Riddarhuse­ts vägg. I stället införs ett litet kors på skölden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland