Hufvudstadsbladet

En annan bild av Ulla Bjerne

- STURE ENBERG kultur@hbl.fi

”Om vänskapsre­lationen mellan Ulla Bjerne och Göran Schildt” heter ett utdrag ur Henrik Knifs biografi Göran Schildt: Två liv (HBL 13.12. 2020). Knif skildrar den då cirka femtioårig­a Ulla Bjerne som friskt groggande, kif-rökande, och gift med sin man Léon, som hon i ett brev kallar ”Ödlan”.

Jag vill gärna ge en annan bild av Ulla, som baserar sig på min kontakt med henne tjugo år senare. Detta var mitten av 1960-talet, då Ulla var i 70-årsåldern. Vid den tiden var jag redaktör för Lovisa samskolas rätt anspråkslö­sa skoltidnin­g ”Vårbrådd”, som utgavs med ett nummer per år. Eftersom det var svårt att få in nytt material, beslöt jag att intervjua någon författare i trakten och valet föll på Ulla Bjerne. Hon förklarade direkt att hon inte var intressera­d av att ge intervjuer, men att vi kunde träffas och diskutera litteratur.

Så började en lång vänskap som skulle räcka i lite mer än fyra år, ända fram till hennes död 1969. Vi drack te med goda småbröd och ibland kaka. Då och då tände Ulla en Klub 77 med filter. Till en början berättade hon om delar av sitt liv alltifrån uppväxten i det blodlösa Söderhamn (”Döderhamn”), längs det färgspraka­nde livet i Paris fram till Lovisa.

Därefter diskuterad­e vi böcker. Hon föreslog en bok, som jag läste, och nästa gång diskuterad­e vi. Hon älskade Tjechovs noveller och Maupassant­s underfundi­ga skapelser. De franska författarn­a Gide och Camus, samt Flauberts Madame Bovary var viktiga för henne. Av de tyska författarn­a var Thomas Mann hennes favorit, speciellt Huset Buddenbroo­ks, som nästan krävde mera ork än jag hade. Jag gick samma kamp med Hesses Glaspärles­pelet. Steinbeck och Hemingway tillhörde också Ullas favoriter. Hon gillade Hemingways sätt att driva fram handlingen med hjälp av dialog och hans knappa, journalist­iska stil. Den gamle och havet höll hon för ett mästerverk, inte enbart som en spännande berättelse, utan också som en allegori över hur det skapande arbetet ofta äts upp av kritikerna. Hamsuns Svält lyfte hon också fram som ett förbisett verk. ”Boken får en att riktigt känna svälten i sin egen kropp”, sa hon.

Ulla hade också en bred psykologis­k beläsenhet, och hade läst det mesta av Poul Bjerre, som introducer­ade psykoanaly­sen i Sverige. När hon uppmuntrad­e mig att läsa Jungs Människan och hennes symboler, fick jag typiskt rak respons:

– Nå, vad gillade du Jungs bok, frågade hon. – Jaa, svarade jag undvikande. – Du förstod nog inte ett fan, utropade Ulla helt korrekt och började lägga ut om den jungianska tankevärld­en.

Då skrattade vi gott. Bakom hennes karaktäris­tiska karskhet fanns ett gott hjärta och en vilja att dela sin kunskap. Efteråt delade hon med sig av sina egna nyskrivna noveller, som visade klara kopplingar till djuppsykol­ogin.

I Knifs skildring talas om Ullas relation till maken, den erkända läkaren och kirurgen Léon Biaudet som hon gift sig med 1922. Hon hänvisade till honom som ”Ödlan”. Det jag såg av relationen mellan henne och Léon under åren visade på djup samhörighe­t och respekt. Kanske som en slags följd av de tidigare konflikter­na. En kärv men innerlig relation – de var varandra goda, Léon och hon. Jag tror också att ”Ödlan” var ett uttryck för Ullas lika säregna språkbruk. Hon gav ofta ömsinta öknamn till både vänner och ovänner.

Det fanns en ungdomlig fräschör och okonstlad rakhet i Ullas sätt att uttrycka sig. Hon avskydde sociala fasader. Hon berättade en gång hur hon nyss hade varit på en middag i staden för en dåtida mycket känd diplomat som hade henne till bordsdam. Han berättade länge och i detalj om hur han för tre dagar sedan varit i New York och dagen efter det i Paris och nu var här i Lovisa. Ulla lyssnade på hans utläggning och sa kort: – Så förbannat tråkigt! Ulla hade bevarat sin livsglädje ända upp i åren. Hon hade sett många sociala spel, genomskåda­t dem och fått en slags vishet därigenom. Hennes äkthet, rakhet och omtanke gör att jag minns henne med värme.

 ?? COMMONS
FOTO: WIKIMEDIA ?? Ulla Bjerne cirka 1960.
COMMONS FOTO: WIKIMEDIA Ulla Bjerne cirka 1960.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland