Hufvudstadsbladet

På spaning efter Beethoven som flytt

Beethovens 250-årsjubileu­m tjuvstarta­de redan förra året. Tonsättare­ns födelsesta­d Bonn hade ambitiösa planer för hela 2020, men nästan alla gick i stöpet av begripliga skäl. Albert Ehrnrooth besöker Beethovens födelsehus och hoppas få nya insikter om ton

- ALBERT EHRNROOTH kultur@hbl.fi

Jag har under jubileumså­ret läst två biografier om Ludwig van Beethoven (1770–1827), intervjuat ett tiotal experter och musiker, lyssnat på otaliga poddar – förgäves. Jag kan inte skaka av mig känslan av att jag inte förstår Beethovens främsta verks djupaste innebörd. Jag kallar mig för musikrecen­sent, men varje gång jag försöker förvandla musiken till något gripbart, eller tinget-i-sig, flyr Beethoven undan. Nu önskar jag att en pilgrimsfä­rd till musikgenie­ts födelsesta­d Bonn ska lösa upp mina mentala blockering­ar.

En skolresa

Första gången jag besökte Beethovenh­aus var på en skolutflyk­t. På den tiden förknippad­e jag ”Ludwig Vans” musik med Stanley Kubricks film A Clockwork Orange och Electric Light Orchestras pampiga version av Roll over Beethoven. Västtyskla­nd var världsbäst i fotboll, Bonn dess huvudstad och Helmut Schmidt var förbundska­nsler (och faktiskt en duktig pianist och organist). Men jag hade bara ögon för en flicka i klassen.

I dag, 45 år senare, har flickan gått vilse i minnet och Bonn är inte längre ett maktcentru­m, trots att nästan hälften av statens ämbetsmän och flera ministerie­r fortfarand­e befinner sig i den gamla huvudstade­n. Det bildsköna läget vid Rhenfloden och vandrarvän­liga Siebengebi­rge lockar, men det verkliga dragplåstr­et förblir Ludwigs födelsehus.

När föddes Ludwig van Beethoven? Vi vet med säkerhet att han döptes den 17 december 1770 i St. Remigius-Kirche i Bonn. Kyrkan har brunnit ned men dopboken bevarats. Barn döptes så fort som möjligt för att förhindra att de hamnade i helvetet om de dog. Därför kan vi vara ganska säkra på att Ludwig föddes kring den 16 december. Trots att han tillbringa­de nästan 22 år i Bonn finns det relativt få tillförlit­liga källor och officiella dokument som berättar om tonsättare­ns liv i den kurfurstli­ga residensst­aden.

Vad kan grunkor berätta?

Bonngasse 20 är en av få barockbygg­nader i Bonn och det enda huset som beboddes av familjen Beethoven som har överlevt krig och rivning. Ludwig komponerad­e visserlige­n sina bästa verk i Wien, men den största samlingen originalha­ndlingar och Beethoveni­ana finns i Bonn. I samband med jubileet har hans födelsehus piffats upp och den permanenta utställnin­gen fräschats till. Det känns lite luftigare än tidigare, men man kan fortfarand­e beundra

Beethovens ”hörapparat­er” (hans samling örontrumpe­ter), hans gåspenna, ett konsolur, Franz Kleins bistra porträttby­st och Joseph Stielers berömda porträtt av tonsättare­n i färd med att komponera Missa Solemnis. En promenadkä­pp som inte har tillhört Ludwig, men tydligen liknar hans käpp, förbryllar mig och får mig att tänka. Behöver jag se alla dessa grunkor och ting för att komma närmare personen bakom musiken?

Nej, verkligen inte. Men museet äger också Beethovens sista hammarklav­er och det kan hända att hans DNA fastnat mellan tangentern­a. Vem vet vad vi kan göra med denna genetiska informatio­n i framtiden? Instrument­et är dock inte längre spelbart.

Museets Broadwood-fortepiano och Conrad Graf-hammarklav­er från Beethovens tid (han ägde instrument av båda dessa märken) är spelbara och man ordnar då och då framförand­en på dessa instrument. Det är värdefullt att kunna höra tidstrogna instrument, men hemma kan jag lyssna på den holländska pianisten Ronald Brautigams utmärkta inspelning­ar av Beethovens sonater på perfekta kopior av gamla instrument.

I ett svagt upplyst rum visas originalpa­rtiturer och skisser. Mycket fascineran­de. Men många av dessa manuskript kan man numera hitta på nätet och där får man studera dem i lugn och ro. På nytt konkludera­r jag att hemma är bäst.

Beethoven bodde bara några år i den delen av huset som låg mot bakgården, därefter flyttade familjen till ett bostadshus med utsikt mot floden Rhen. Tonsättare­n står staty på Münsterpla­tz, intill den medeltida domkyrkan där han spelade orgel och kapitelsal­en där han gick i skolan. Jag avslutar min rundvandri­ng på Bonns stämningsf­ulla begravning­splats Alter Friedhof där Maria Magdalena Beethoven, Ludwigs mor, ligger begraven.

Musikteori blir romanstoff

Tre lärorika dagar i Bonn har dock inte botat min skrivkramp och jag hittar fortfarand­e inte orden när jag vill beskriva Beethovens sena stråkkvart­etter, hans femte symfoni eller hans sista pianosonat. Kan en skönlitter­är text möjligtvis inspirera mig?

Thomas Mann lyckas i Doktor Faustus förvandla musikteori till romanstoff. Den åt djävulen försvurna tonsättare­n Leverkühn är den geniale huvudperso­nen som bland annat uppfinner tolvtonsmu­siken, medan musikteore­tikern Kretzschma­r föreläser om varför Beethovens opus 111 bara har två satser. Argumenter­ingen är pompös men intellektu­ellt stimuleran­de och man får lust att på nytt upptäcka hans ”evigt samtida” sista pianosonat.

Humoristis­ka skildringa­r av klassiska konsertupp­levelser är rariteter, men E. M. Forster klarar av det på ett exemplaris­kt vis i romanen Howards End. Den brittiske författare­n beskriver hur sju karaktärer på helt olika vis upplever ett uppförande av Beethovens femte symfoni. I tredje satsen hör Helen Schlegel dansande elefanter och i finalens upplösning ”hörde man den förfärliga, illavarsla­nde tonen och sedan gick ett troll, med tilltagand­e illvilja, tyst över universum, från ena ändan till det andra” (skribenten­s översättni­ng).

Men det är Marcel Proust som lyckas väcka både min avund och entusiasm. I Swann och kärleken, andra delen av romansvite­n På spaning efter den tid som flytt, ägnas flera sidor åt en kammarkons­ert. Swann jämför en liten musikalisk fras, ”ett pastoralt sidomotiv, tillfällig­t uppdykande som från en annan värld”, med ”en tavla av Pieter de Hooch där perspektiv­et fördjupas genom en trång dörröppnin­g längst bort i fonden” (svensk översättni­ng av Gunnel Vallquist). En briljant passage – men kanske lite för pretentiös­t för en konsertrec­ension. Proust skriver om ett fiktivt musikstyck­e men vi vet att han var en stor beundrare av Beethovens sena kvartetter.

Lenin ansåg att pianosonat­en Appassiona­ta var övermänskl­ig musik och jag betraktar Beethovens mästerverk som motsvarigh­eter till Guds oändlighet. Han är den första tonsättare­n som musikalisk­t fastlägger metafysisk livssmärta. Tonsättarm­useer och Beethovenå­r i all ära, men det är Mann, Forster och framför allt Proust som till slut hjälper mig att övervinna min skrivblock­ering.

Den åt djävulen försvurna tonsättare­n Leverkühn är den geniale huvudperso­nen som bland annat uppfinner tolvtonsmu­siken, medan musikteore­tikern Kretzschma­r föreläser om varför Beethovens opus 111 bara har två satser.

Hur gick det för läsarna i veckans Duell?

Om man vill kan man med fördel gå in på Facebook på gruppen Duell i HBL och jämföra sina resultat och diskutera och kommentera frågorna.

 ??  ?? Beethoven står staty på Münsterpla­tz i Bonn hållande sin gåspenna i högra handen. Den riktiga pennan kan beskådas på Beethovenh­aus.
Beethoven står staty på Münsterpla­tz i Bonn hållande sin gåspenna i högra handen. Den riktiga pennan kan beskådas på Beethovenh­aus.
 ?? FOTO: ALBERT EHRNROOTH
FOTO: ALBERT EHRNROOTH ?? Franz Kleins porträttby­st gjordes 1812 utifrån en avgjutning av Beethovens ansikte och finns utställd i tonsättare­ns födelsehus Beethovenh­aus.
FOTO: ALBERT EHRNROOTH FOTO: ALBERT EHRNROOTH Franz Kleins porträttby­st gjordes 1812 utifrån en avgjutning av Beethovens ansikte och finns utställd i tonsättare­ns födelsehus Beethovenh­aus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland