Hufvudstadsbladet

Musikens under

- MADAM M

Då vi bodde i Holland brukade grannen Louise pyssla med sina klätterros­or på andra sidan trädgårdss­taketet. Jag minns en gång när Louise hade tagit en paus i sitt jobb med sekatören, tittade upp mot himlen och sade:

– Vet du, jag somnar alltid så gott om kvällarna då jag lyssnar till Beethoven, han hör till mina favoriter!

En varm och solig kväll i augusti, långt senare i livet, drygt tjugo år efter vår utlandsvis­telse, sätter vi oss ned i Fiskars Bruks gamla knivfabrik, min make och jag. Musikfesti­valen kulminerar i en klingande jubileumsk­onsert där över hundra musiker tillsamman­s med kör och solister tolkar Beethovens storverk, Symfoni nummer 9. Det blir en oförglömli­g konsert med stående ovationer och blomster delas ut i mängd och massor. Den påföljande natten sover jag både lugnt och länge. Louise hade haft rätt!

Redan Platon och Konfucius lär ha känt till att musiken påverkar människan. Dagens forskare, främst neurologer­na, lyfter fram att musiken inte enbart påverkar det auditiva centret i hjärnan, utan hela hjärnan. Det autonoma nervsystem­et påverkas så att puls och blodtryck sjunker. Belöningss­ystemet i sin tur stimuleras starkt av musik och producerar endorfiner så att vi känner oss energiska och nöjda. Sinnesstäm­ningen reducerar känslan av stress, och till och med inlärninge­n stimuleras av musik där hjärnan förmår skapa nya förbindels­er. Forskarna understryk­er samtidigt att det är viktigt att välja och lyssna till rätt sorts musik vid rådande sinnesstäm­ning.

Jag drar mig till minnes alla de nostalgisk­a poplåtar som jag lyssnade till under tonårstide­n. Transistor­radion med kanalen Radio Luxembourg blev min kudde under ungdomstid­en.

Det är känt att personer som lider av demens minns melodier och sångtexter från barndomen. Det finns en del i hjärnan som har till uppgift att lagra musik och sånger som man lärt sig tidigare i livet, och detta område förstörs också sist i sjukdomsfö­rloppet. Min äldre släkting Ethel gnolade länge på en melodi och samtidigt förundrade hon sig över varför denna melodi ständigt återkom i hennes huvud, tills det visade sig att melodin var en känd argentinsk vaggsång. Ethel var född i Argentina.

En mörk och regnig kväll i december kör jag hemåt efter en skyndsam arbetsdag. Billjusen bländar och det blåser friskt på Drumsö bro. Jag knäpper på bilradion. Bachs adventskan­tater glittrar med ljusa strålande stråkar och en basaria som tar andan ur mig. Plötsligt sitter jag i min älskade mormor Gunnis famn. Jag är fem år gammal och vi sjunger Klang min vackra bjällra tillsamman­s. Vi ilar hemåt med vindens snabba fart, där vi snart vilar i mjuka armar, alltmedan stjärnelju­sen glittrar i våra hår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland