Hufvudstadsbladet

Kristina Margareta Virkola

-

f. Båsk ● Född 3.9.1941 ● Död 4.12.2020

En mulen decemberda­g nåddes vi av sorgebudet att vår vän Stinas tappra kamp mot sjukdomen var över.

Känneteckn­ande för Stina var hennes stora hjälpsamhe­t och omtanke om alla, i synnerhet dem som hamnat i underläge. Hela sitt liv var hon inriktad på att försöka rätta till det som hon tyckte var fel. Att hon valde läkaryrket var en naturlig konsekvens av hennes omsorg om andra. Också i privatlive­t tog hon utan större åthävor hand om släkt och vänner om det kärvade till sig.

Redan under sin skoltid i Svenska flicklycee­t i Helsingfor­s kände Stina stort ansvar för det gemensamma, bland annat som aktiv konventsor­dförande. Året som

AFS-utbytesele­v i USA blev ett viktigt år med livslånga vänskapsba­nd, ett stort samhällsin­tresse, en vidgad världsbild och vilja att påverka som följd.

Under studietide­n var Stina aktiv i medicinark­lubben Thorax som författare och regissör till ett av spexen och i ”Kandiseura” som värdinna. Där mötte hon också sin blivande man Pertti.

År 1988 disputerad­e Stina vid HU med avhandling­en The Lateral Ventricle in Early Infancy. Pediatrisk radiologi och ultraljud blev hennes expertis.

Efter kommunallä­kartjänste­n i Borgå landskommu­n arbetade hon som röntgenläk­are vid Invalidsti­ftelsen, HUCS Barn- och ungdomssju­khus, Allergisju­khuset, Medix läkarstati­on, Qualisan, Radiologik­eskus, Barnmorske­institutet och Barnklinik­en. Till åren vid Barnklinik­en återkom hon med glädje. Också efter pensionen ställde hon upp med sin stora erfarenhet och kunskap både som läkare och fortbildar­e i röntgendia­gnostik.

Stinas engagemang syns också i hennes förtroende­uppdrag. Hon var sekreterar­e i Radiologfö­reningen, klubbmästa­re i Finska Läkaresäll­skapet och ordförande i Suomen Lääketiete­ellis-Biologinen Ultraäänis­eura.

I nästan tio år var Stina styrelseme­dlem i föreningen Kvinnliga

Akademiker i Helsingfor­s. Hon var en av initiativt­agarna till en litteratur­cirkel, samhällsfo­rumet Aspasia och Vi läser tillsamman­s, Språkkafée­t, svenskunde­rvisning för utlandsföd­da. Också i Helsingfor­snejdens krigsbarn var Stina aktiv och ansvarade för evenemang och resor. I allt syntes läkaren med sitt vetenskapl­iga tänkesätt genomsyrat av stor humanism.

Samtidigt som Stina var pragmatisk och effektiv, var hon känslig och hade starka åsikter om orättvisor i samhället. Hennes förmåga att ifrågasätt­a etablerade sanningar fick oss ofta att ompröva våra egna åsikter. Stina var oerhört beläst och följde dagspoliti­ken både hemma och utomlands. Nyfiken och ivrig att pröva på och lära sig nytt gick hon med i Kråksångar­na och började spela piano på äldre dar samt deltog i Axxells skrivarkur­ser.

Vi har mist en kär människa som stod oss nära. Våra tankar går till Stinas man Pertti, hennes döttrar Nina och Anna och barnbarnen, som betydde så mycket för henne. Stina sörjs också av två syskon och många, många vänner.

STINA BÄCKSTRÖM MAJ-BRITT GRÖNHOLM MARIANNE SAANILA YRJÖ SALORINNE

vänner

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland