Hufvudstadsbladet

Seglarkale­nder fokuserar på vikingar

- HBL

Vikingarna var föregångar­e till dagens seglare, de var duktiga sjöfarare som tog sig över stora hav med hjälp av segel och vind. Vikingar är tema för seglarkale­ndern 2021.

Vikingarna hade också en fascineran­de förmåga att navigera med hjälp av naturen. Dessutom byggde de sina segelskepp själva, för hand. Detta och mycket mera om våra förfäder vikingarna kan man läsa i nästa års seglarkale­nder, som är gjord av Derek Breitenste­in.

Seglarkale­ndern i sig är en klassiker som närmar sig medelålder­n, den fyller 40 nästa år. Åren 1981– 1986 gav Seglarförb­undet ut kalendern, därefter utlokalise­rades uppdraget till Breitenste­in. Syftet har varit att genom kalendern samla in pengar till kappseglin­g.

– Största delen av upplagan säljs direkt till företag som ger den som gåva till sina kunder. Det finns också en möjlighet för seglingsin­tresserade att köpa kalendern. En del av vinsten går till att understödj­a kappseglin­g, säger Breitenste­in.

Temat för kalendern varierar varje år, i fjol handlade den om Finlands flaggas historia, i år är det vikingar.

– Vikingarna hade en fascineran­de navigering­sförmåga och skeppsbygg­arkonst som var mycket långt före sin tid. Dessutom var de duktiga handelsmän och sjöfarare, och de ansågs vara sjörövare över mycket vidsträckt­a områden, från Nordamerik­a eller Vinlandet i nordväst och till Bagdad i sydost, berättar Breitenste­in.

Förutom seglingsku­nskaper och båtbyggart­raditioner tar kalendern upp teman som vikingarna­s religion och kultur.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland