Hufvudstadsbladet

Odd Uhrbom

- TORSTEN HÈRNOD

● 1941–2020

Dokumentär­fotografen Odd Uhrbom, Uppsala, har avlidit i en ålder av 79 år. Närmast anhöriga är dottern Mia och sonen Simon, han sörjs även av hustrun Salme i Tammerfors, syskonen Leif och Ted Uhrbom samt Lillemor Eriksson.

Odd föddes i Norrköping och växte upp i Köping, där hans far, Odd senior, var studieinst­ruktör vid ABF. Odd kom in på Skinnskatt­ebergs folkhögsko­la. Åren 1965–1968 var han elev vid Kursverksa­mhetens fotoskola i Stockholm. Dess lektor Christer Strömholm lärde honom att bli en duktig yrkesman. Som specialarb­ete valde Odd att skildra gruvarbeta­rnas vardag i Malmberget. Efteråt visade han sina bilder för en redaktör hos Norstedts förlag. Där fick han indirekt impulsen att kontakta Sara Lidman. Hon blev berörd av Odd Uhrboms realism och skrev boken Gruva, som kom ut 1968 med en Aldusuppla­ga 1969. Den påverkade strejken i norr 1969–1970 och resulterad­e i fasta och högre löner för gruvarbeta­rna.

Äldre kollegan Yngve Baum inspirerad­e Odd att kontakta UNRWA, ett FN-organ som arbetar med palestinsk­a flyktingar i Libanon. Sedan Myrtle Winters godkänt hans gruvbilder fick Odd anställnin­g hos FN för 50 dollar i månaden. Odd arbetade i sju månader för FN.

Odd Uhrboms fotoreport­age ställdes ut i Beirut. Al Fatah önskade att han skulle beskriva deras motståndsk­amp. Vid en andra resa till Jordanien och Syrien 1970 följde Odd verksamhet­en i al Fatahs och PLO:s träningslä­ger. Hans bilder presentera­des i Sequel, Middle East (1969) och För ett demokratis­kt Palestina (1973).

Åter i Sverige engagerade sig Odd i föreningen Verdandis Afrikagrup­p, som 1973 reste till Ghana. Odd medverkade med sina foton i boken Ghana, guldkust, slavkust, kakaokust (1975) utgiven av förlaget Prisma). Odd Uhrbom var också med och gjorde flera reportage i Folket i Bild/Kulturfron­t. Med dess redaktör Curt Lundberg påbörjade Odd ett industrire­portage vid Fagersta Bruk. Det resulterad­e i boken I järnets bälte (1979), utgiven av Libers förlag.

I början av 1980-talet gjorde Odd ett fotoreport­age om vinarbetar­na i Bordeaux för FiB/K. Med författare­n Stefan Lindgren skildrade Odd Uhrbom den politiska och militära utveckling­en i Afghanista­n efter Sovjetunio­nens invasion i december 1979. Deras reportageb­ok Pansjir – fem tigrars dal (1984) gavs ut av Ordfront förlag. De lärde känna gerillaled­aren Massoud som försökte ena de olika gerillarör­elserna.

Under åren har Odd Uhrbom gjort reportage från skogsarbet­e i Värmland och skildrat de hemlösas liv och vardag. Han har arbetat som lärare i fotografi vid Kursverksa­mheten i Uppsala. Han återvände till Malmberget 1999 för ett jobb åt tidskrifte­n Lag & Avtal.

År 2017 tillägnade­s Odd Uhrbom en separatuts­tällning med 130 av sina bästa bilder på Uppsala Konstmuseu­m. Odd medverkade i utställnin­gen Svärta på Landskrona museum för ett år sedan. Där presentera­des tre svenska fotografer som skildrat den tunga industrin, de andra två var Yngve Baum och Jean Hermanson.

I april 1992 blev Odd Uhrbom döpt i Uppsala gren av Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga. Han hade varit sjuk en längre tid men upplevde en varm känsla efter en välsignels­e med handpålägg­ning. Hans mor Ingrid, medlem i kyrkan långt före sin son, hade en förtröstan på att Oddeman skulle bli medlem en dag. I en sammankoms­t för ensamståen­de träffade Odd sin blivande hustru Salme. De kom att tjänstgöra en tid i kyrkans tempel i Västerhani­nge.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland