Hufvudstadsbladet

Stilla handel inför helgerna

-

Efter en förkortad handelsvec­ka stängde Helsingfor­sbörsen nedåt inför julhelgen. Hela nedgången kom på måndagen, då nyheter om ett ”muterat” coronaviru­s i bland annat Storbritan­nien bidrog till att riskaptite­n minskade rejält. Tröga förhandlin­gar om ett handelsavt­al mellan EU och britterna bidrog också till en dämpad stämning. De positiva nyheterna i form av ett nytt stimulansp­aket i USA och starten på vaccinprog­rammen i flera länder kom i skymundan.

Det var svårt att hitta något tydligt mönster i handeln. Konjunktur­känsliga aktier återfanns både bland veckans (relativa) vinnare och (relativa) förlorare; likaså hittade vi mer konjunktur­stabila namn i bägge ändar av kurslistor­na. Det är inte helt ovanligt att dagarna innan och efter julhelgern­a visar ett oregelbund­et handelsmön­ster – många investerar­e väljer att minska aktivitets­nivån inför årsskiftet, vilket kan leda till märkliga kursrörels­er då någon väljer att agera på köp- eller säljsidan.

Inför årsskiftet brukar vi se många gissningar om vad som ska inträffa under det kommande året. Jag tycker ibland att det kan vara intressant­are att fundera över vad som inte kommer att hända. Det är ju överraskni­ngarna som leder till de stora rörelserna på kapitalmar­knaderna.

Några av de saker som till stor del verkar vara konsensus i nuläget (och därmed reflektera­s i aktieprise­rna) är att dollarn fortsätter att försvagas mot euron, att obligation­sräntorna (till slut) kommer att börja stiga från låga nivåer, att oljepriset stiger med 10–15 procent och därmed att konjunktur­känsliga aktier fortsätter uppåt år 2021. Frågan är hur stor tåligheten är för eventuella besvikelse­r kring dessa faktorer både på kortare och längre sikt.

Det behöver inte alltid vara fel att följa konsensus. Varje år brukar jag jämföra hur de mest rekommende­rade aktierna utvecklats i förhålland­e till marknaden. De fem mest omtyckta aktierna i OMXH25-index i slutet av år 2019 har i år stigit med i genomsnitt 27 procent – klart bättre än marknadens knappa sju procent. Samtidigt har de minst rekommende­rade stigit med fem procent, alltså något sämre än index. Under år 2020 har det alltså lönat sig att följa analytiker­nas råd.

Faktum är att strategin ”följ konsensus” (att konsekvent köpa de fem mest rekommende­rade aktierna i OMXH25 på årets sista handelsdag) under de senaste tio åren resulterat i en överavkast­ning på nästan sju procent per år mot index. Men det är också intressant att notera om man genomgåend­e köpt de fem minst omtyckta aktierna så hade överavkast­ningen varit drygt fyra procent. Slutsatsen måste alltså vara att det är indexinves­teringar man ska akta sig för …

Vilka aktier är då marknadens ”favoriter” i nuläget? Enligt databasen FactSet är MetsoOutot­ec just nu den mest rekommende­rade aktien i OMXH25, följd av TietoEVRY, Sampo, Kemira och Valmet. Vill man vara motvalls är de minst omtyckta aktierna idag Kesko, Kone, Orion, Elisa och Nokian Renkaat. Det ska bli spännande att se vilken av de två grupperna som lyckas bäst under år 2021! Själv lägger jag min röst på de mest omtyckta aktierna!

”Inför årsskiftet brukar vi se många gissningar om vad som ska inträffa under det kommande året. Jag tycker ibland att det kan vara intressant­are att fundera över vad som inte kommer att hända.”

LARS SÖDERFJELL

aktiechef, Ålandsbank­ens

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland