Hufvudstadsbladet

Symboltyng­d statyrocka­d avrundar proteståre­t i USA

Ut med sydstatsge­neralen Robert E Lee. In med medborgarr­ättspionjä­ren Barbara Johns. Black lives matter-året 2020 avslutas med en symboltyng­d statyrocka­d i USA:s kongress.

- IVAR ANDERSEN/TT nyheter@hbl.fi

I över 100 år har statyn av Robert E Lee – konfederat­ionens överbefälh­avare under det amerikansk­a inbördeskr­iget – represente­rat Virginia i den amerikansk­a kongressen. Men sedan i måndags gapar generalens podium tomt. Detta sedan delstaten begärt att få genomföra en rockad.

”Konfederat­ionen är en symbol för Virginias rasistiska och polarisera­nde historia. Det är hög tid att berätta om oss själva med bilder av uthållighe­t, mångfald och inkluderin­g”, säger Virginias guvernör Ralph Notham i ett uttalande.

Sydstatsge­neralen ska ersättas av Barbara Johns, en av den amerikansk­a medborgarr­ättsrörels­ens pionjärer. Som 16-åring såg Johns hur mycket mer resurser grannskola­n för vita barn fick jämfört med hennes egen och ledde protester mot Virginias segregerad­e skolsystem, rapportera­r NPR.

Symboltyng­t slut

Statyrocka­den markerar ett symboltyng­t slut på ett år då Black lives matter-rörelsen pressat USA att skärskåda både sitt förflutna och sin samtid.

Protestern­a, som tog fart sedan svarte George Floyd i maj dödades av vita poliser, kom att handla om mer än ordningsma­ktens våld mot minoritete­r. Krav ställdes också på förbättrad­e levnadsvil­lkor, ekonomisk rättvisa och politiskt inflytande.

Men en stor del av diskussion­en kom att handla om historiska monument. Amerikansk­a public service-mediet NPR räknade i oktober till att 60 sydstatsst­atyer avlägsnats efter politiska beslut. Minst ett dussin har dessutom – i vad som kom att bli en global trend – välts under antirasist­iska protester.

Rasistisk bevakning

Precis som metoo gjorde 2017 har även Black lives matter tvingat medierna att granska sig själva. Det har handlat om nyhetsvärd­ering, representa­tion på redaktione­rna och, i vissa fall, om att erkänna egna fördomar.

I söndags publicerad­e dagstidnin­gen Kansas City Star, där Ernest Hemingway en gång arbetade som reporter, en ursäkt för vad den kallade årtionden av rasistisk bevakning.

”I 140 år har tidningen varit en av de mest inflytelse­rika aktörerna i att forma Kansas City och regionen. Ändå marginalis­erade, ignorerade och hånade den – genom både vad som sades och vad som inte sades – generation­er av svarta Kansasbor”, skriver chefredakt­ören Mike Fannin.

Motstånd från högsta ort

Men 2020 synliggjor­de också att USA fortfarand­e är ett splittrat land där kampen om historiesk­rivningen alltjämt pågår. Särskilt de störtade statyerna har rört upp känslor, även på högsta politiska ort.

– Vi kommer aldrig att tillåta att arga folkmassor river ned våra statyer, förintar vår historia, indoktrine­rar våra barn eller trampar på våra friheter, dundrade president Donald Trump på USA:s nationalda­g den 4 juli.

I fallet med Robert E Lee behöver den avgående presidente­n dock inte oroa sig för att någon kulturförs­törelse ska äga rum. Statyn ska få ett nytt hem på Virginias historiemu­seum, meddelar guvernören­s kansli.

 ?? FOTO: JACK MAYER/TT-AP ?? Sydstatsge­neralen Robert E Lees staty lyfts ned från sitt podium.
■
FOTO: JACK MAYER/TT-AP Sydstatsge­neralen Robert E Lees staty lyfts ned från sitt podium. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland