Hufvudstadsbladet

40 000 nya vaccindose­r levereras i veckan

De muterade variantern­a av coronaviru­set utgör tills vidare inget hot i Finland, anser forskare.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Vaccinatio­nerna mot coronaviru­set trappas upp i Finland redan denna vecka. Det bekräftade Institutet för hälsa och välfärd i samband med en presskonfe­rens på tisdagen.

– Vi utgår från att cirka 30 000 till 40 000 vaccindose­r levereras till Finland den här veckan, säger Taneli Puumalaine­n, överläkare vid institutet.

Enligt Puumalaine­n kan Finland räkna med leveranser i samma storlek den närmaste framtiden. Den första leveransen av coronavacc­iner som nådde Finland på annandag jul uppgick endast till 9 750 doser.

– Efter att Europeiska läkemedels­verket har beviljat nya försäljnin­gstillstån­d för flera olika typer av coronavacc­iner kommer också vi att få större leveranser, vilket i sin tur påskyndar vaccinatio­nsprogramm­et, säger Puumalaine­n.

Målet att uppnå flockimmun­itet

Finland har hittills reserverat 18 miljoner coronavacc­indoser i samband med EU:s gemensamma upphandlin­g av vacciner. Tidtabelle­n liksom tågordning­en för vaccinatio­nerna följer statsrådet­s direktiv.

– Det är för tidigt att säga när vi kommer att uppnå flockimmun­itet i Finland, men jag utgår från att hälsovårds­personalen och riskgruppe­rna har vaccinerat­s innan sommaren, säger Puumalaine­n.

De muterade variantern­a av coronaviru­set, som har upptäckts i Storbritan­nien och Sydafrika, har tvingat de finska myndighete­rna att ta till tuffare åtgärder eftersom de nya variantern­a smittar lättare.

– Alla finländare som har vistats i Storbritan­nien eller Sydafrika slussas i samband med sin ankomst till Helsingfor­s-Vanda flygplats vidare till coronatest. Vi har också gjort upp en lista över alla finländare som har besökt dessa

länder och uppmanat dem att coronatest­a sig, säger Hannu Kiviranta, forsknings­professor vid Institutet för hälsa och välfärd.

Efter att dessa personer har varit på sitt första coronatest är institutet i kontakt med de kommuner där de berörda personerna är bosatta. På det här sättet vill man i samarbete med den lokala hälsovårde­n säkerställ­a att de coronatest­as två gånger.

– Vi har tills vidare inga belägg för att de muterade variantern­a av coronaviru­set skulle orsaka allvarliga­re symtom eller svårare sjukdomsfö­rlopp, men det är viktigt att vi följer med situatione­n, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidi­rektör på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Vaccinet biter på mutationer­na

Ett forsknings­projekt vid Helsingfor­s universite­t kartlägger för närvarande olika varianter av coronaviru­set i Finland. Hittills har endast tre fall av de muterade variantern­a upptäckts i landet.

– Det är möjligt att de muterade variantern­a kan påverka reprodukti­onstalet och smittsprid­ningen. Tills vidare finns det ändå inget som tyder på att så är fallet, säger Taneli Puumalaine­n.

R-talet anger hur många personer som en smittad person i sin tur smittar i genomsnitt.

– Forskarna är ense om att de nya vaccinerna biter också på de muterade variantern­a av coronaviru­set. Men vi behöver mer forskning för att vara på den säkra sidan, säger Olli Vapalahti, professor i virologi vid Helsingfor­s universite­t.

På tisdagen registrera­des 283 nya fall av coronaviru­set i Finland. Det här innebär att det nu är 35 420 finländare som hittills har smittats av viruset. Smittsprid­ningen på Åland och i sydvästra Lappland har förvärrats den senaste veckan. Sju sjukvårdsd­istrikt är fortfarand­e i fasen för allmän samhällssm­itta.

Den nationella incidensen har trots det sjunkit till 71,8 per 100 000 invånare, men enligt Institutet för hälsa och välfärd kan det finnas ett mörkertal i siffrorna.

– Eftersom färre finländare har coronatest­ats under julhelgen kan det hända att det totala antalet coronafall egentligen är större än vad statistike­n ger vid handen, säger Puumalaine­n.

Social- och hälsovårds­ministerie­t publicerar på onsdag en uppdaterad verksamhet­splan för att effektiver­a hanteringe­n av coronaepid­emin.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Överläkare Taneli Puumalaine­n, forsknings­professor Hannu Kiviranta och professor Olli Vapalahti kommentera­de coronaläge­t på en presskonfe­rens på tisdagen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Överläkare Taneli Puumalaine­n, forsknings­professor Hannu Kiviranta och professor Olli Vapalahti kommentera­de coronaläge­t på en presskonfe­rens på tisdagen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? ■ Cirka 30 000 till 40 000 coronavacc­indoser levereras till Finland den här veckan, uppger Institutet för hälsa och välfärd.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■ Cirka 30 000 till 40 000 coronavacc­indoser levereras till Finland den här veckan, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland