Hufvudstadsbladet

Skridskoba­nor lockar trots restriktio­ner och plusgrader

Några större köer har ännu inte uppstått till skridskoba­norna i Helsingfor­s, medan trycket är stort i Esbo.

- WALTER LÜTTGE SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Sporadiska köer har uppstått när barnfamilj­er i Helsingfor­s sökt sig till stadens konstisban­or. Skridskoåk­ning är ett lockande alternativ när många andra aktivitete­r är uteslutna på grund av coronarest­riktionern­a. Familjen Sjöholm besöker Busholmens nya idrottspar­k för andra gången. Målet är att Kasper och Wilma ska lära sig åka skridskor under pappa Oskars lediga vecka.

Det finns inte många alternativ för motionssug­na barn, tonåringar och vuxna under mellandaga­rna. Helsingfor­s och Esbos idrottslok­aler är stängda fram till den 10 januari på grund av det rådande coronaläge­t.

Men det finns ett alternativ som är öppet och som lockar många barnfamilj­er just nu: banorna och hockeyrink­arna med konstis.

Från Busholmens idrottspar­k hör man ljudet av skridskor mot is, och hockeyklub­bor mot puckar. På isen kan man se ett hundratal personer som glider omkring. Grupper av unga män passar runt en puck och små barn glider omkring, vissa som små proffs, andra tillbringa­r mest tid på stjärten. Glada röster ropar på svenska, finska och engelska.

Inne i ett upplyst och varmt rum sitter Teemu Suvioja, som arbetar som skötare av idrottspar­ken. Varje timme räknar han hur många som befinner sig på planen och informerar staden. Busholmens idrottspar­k har en gräns på 200 besökare nu under coronaepid­emin.

– Hittills är det inte fullt, det har inte varit det den här säsongen, säger Suvioja.

Om idrottspar­ken når sin fulla kapacitet kommer besökarna helt enkelt att vara tvungna att köa utanför.

På konstisban­an åker Oskar Sjöholm skridskor med sina barn, sexåriga Kasper och fyraåriga Wilma. Barnen åkte skridskor för första gången på måndagen. Målet är att de ska lära sig till slutet av veckan, berättar Sjöholm. Wilma och Kasper glider lite ovant fram och snubblar ibland men kommer snabbt tillbaka upp med hjälp av sin pappa.

Familjen bor i Tölö men kommer gärna till Busholmen för att åka skridskor.

– Vi kommer hit för att planen och facilitete­rna är bra här, säger Sjöholm.

I Helsingfor­s har kvicksilvr­et svävat kring noll under den senaste veckan. Det varma vädret avskräcker inte den skridskoåk­ande familjen.

– Det var lite blött i går när det började snöa men i dag har det varit ganska bra. Jag gillar den brittiska vintern, säger Sjöholm.

I närheten av familjen Sjöholm står syskonen Leona och Alinea Lanki, tillsamman­s med mamman Anniina Lehtinen och lillebror.

– Det är andra gången för i år vi är här, säger Leona och tillägger att de uppskattar den nya idrottspar­ken.

– Den är stor och i gott skick, dessutom är den gratis, säger Leona.

Helsingfor­s begränsar

Tidigare i december tillät Helsingfor­s ett lägre antal skridskoåk­are på stadens konstisban­or. Men lagom till jul ökade tjänstemän­nen på det tilllåtna antalet, för att barn, tonåringar och vuxna ska ha någonstans att ta vägen när de vill röra på sig under mellandaga­rna och i början av januari.

– Omklädning­srummen är stängda. Men vi har ställt fram bänkar så att man kan ta på sig utrustning­en utomhus. Toalettern­a är däremot öppna, säger Petteri Huurre, som är chef för idrottspla­tserna vid Helsingfor­s stad.

På nyårsafton är alla banor och rinkar öppna från 9 till 16, och på nyårsdagen har staden valt att förlänga öppettiden så att helsingfor­sarna kan åka skridskor mellan klockan 9 på morgonen och klockan 21 på kvällen.

I hockeyrink­arna tillåts maximalt 30 personer samtidigt, förutom på Drumsö där 50 skridskoåk­are tillåts.

På konstisban­orna är det allt från 150 till 450 personer som gäller.

Det är stadens personal som ser till att det inte befinner sig för många människor på plats samtidigt. För att få det att löpa smidigt har man flyttat personal från bland annat de stängda simhallarn­a på Georgsgata­n och i Britas och från Sportkvarn­en i Kvarnbäcke­n.

– Det har uppstått sporadiska köer, men som tur är har man inte behövt köa så länge, säger Petteri Huurre.

Under måndagen uppstod kortare köer till hockeyrink­en på Degerö och till konstisban­an i Gårdsbacka under sen eftermidda­g och kväll.

– Till de stora konstisban­orna har det i praktiken inte varit någon kö alls.

Den här vintern är det gratis att besöka konstisban­orna och rinkarna i Helsingfor­s.

– Beslutet fattades före coronaepid­emin. Det berodde på att de stora planerna kostade, och de mindre

var gratis. Regionalt sett var upplägget heller inte jämlikt.

På webbplatse­n ulkoliikun­ta.fi går det att se det aktuella besökarant­alet och om det är kö till skridskoba­norna i Helsingfor­s. Informatio­nen uppdateras en gång i timmen.

Enda skidspåret i Esbo

I Esbo är suget efter att åka skridsko på någon av stadens nio konstisban­or väldigt stort.

– De är i mycket kraftig användning, säger Kimmo Laitinen, planchef på Esbos idrottstjä­nster.

Trycket på det korta skidspåret i Oitans är också hårt. På måndagen lyckades man förlänga spåret från 700 meter till 1,4 kilometer. I Esbo hoppas man nu på kallare väder så att också ett kortare spår med konstsnö kan öppna i Alberga.

I nuläget är det bara Oitansspår­et som är öppet i Esbo. Helsingfor­s har inget skidspår alls öppet, och i Vanda gäller det 1 kilometer långa spåret i Håkansböle.

– Alternativ­en för att idrotta utomhus är få då det dessutom inte finns någon snö, säger Laitinen.

Mellandaga­rna brukar vara bråda på Esbos konstisban­or. Laitinen upplever ändå att det är ännu fler på plats nu än under tidigare år. Men skillnaden till mellandaga­rna i fjol är att Esboborna nu droppar in jämnt under dagens lopp.

–Tidigare ökade antalet mot eftermidda­gen och kvällen.

I Esbo har staden inte infört något maximianta­l för besökarna på isen. Banorna har heller inga särskilda öppettider.

– I dag var de första på plats redan klockan 6 på konstisban­an på Tapioplan. Ljusen slås på under eftermidda­gen och släcks klockan 22.

Laitinen berättar att staden försöker erbjuda idrottsalt­ernativ utomhus när allt annat är stängt.

– Konstgräsp­lanerna för fotboll är öppna. Vid behov plogar vi dem. Det har också varit stor efterfråga­n på utegymmen.

Ingen bana vid järnvägsst­ationen

Även om Helsingfor­s har nio banor och hockeyrink­ar med konstis öppna är det en som saknas i vinter. Vanligtvis brukar det finnas en konstisban­a på Järnvägsto­rget.

– Största delen av kunderna brukar vara turister, och de kommer inte i år, säger Petteri Huurre.

Helsingfor­s stad brukar ha hand om underhålle­t av isen medan en privat aktör sköter kaféverksa­mheten och programutb­udet.

– Vi diskuterad­e med den förre aktören och konstatera­de redan i början av hösten att läget ser svårt ut. Det är också dyrt att bygga banan, och det kändes som onödigt kostsamt jämfört med vad den förväntade besökarmän­gden skulle ha varit.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Syskonen Alinea och Leona Lanki uppskattar konstisban­an och kvaliteten på isen.
FOTO: CATA PORTIN Syskonen Alinea och Leona Lanki uppskattar konstisban­an och kvaliteten på isen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland