Hufvudstadsbladet

Svenska sjukhus fylls i väntan på vaccin

Coronautbr­ott på populär skidort – fjällresen­ärer dåliga på att hålla distans

- HBL–TT

Massvaccin­eringarna i Sverige befaras dröja mer än lovat. Beskedet kommer i ett läge då nästan tretusen coronapati­enter vårdas på landets sjukhus. Den svenska intensivvå­rden är hårt belastad – och då kommer rapporter om ett större utbrott på en populär skidort.

Vaccinerin­garna mot coronaviru­set har inletts planenligt också i Sverige, men precis som här räcker doserna bara för en begränsad första fas. Inlednings­vis har klienter och personal på särskilda boenden för äldre och personer med hemtjänst enligt socialtjän­stlagen fått vaccinet.

I följande fas ska vaccinerin­garna utvidgas till övriga riskgruppe­r och övrig vårdperson­al, men också till personer över 70 år som inte tillhör någon riskgrupp. Först därefter inleds vaccinerin­garna för personer under 70 år som inte tillhör riskgrupp.

De här massvaccin­eringarna skulle, enligt tidigare löften, inledas i april, men på tisdagen varnade statsepide­miolog Anders Tegnell på en pressträff för att det kanske inte lyckas.

– Vi får se i vilken utsträckni­ng vi kan leva upp till det. Antalet doser i januari, jämfört med vad vi en gång fick informatio­n om skulle komma, blev betydligt mindre, säger Tegnell.

Det är tråkiga nyheter, i synnerhet mot bakgrunden att det redan svåra coronaläge­t i Sverige ser ut att förvärras. Bara sedan 23 december har 205 dödsfall med bekräftad covid-19 rapportera­ts. Totalt har 8 484 covidsmitt­ade personer avlidit i Sverige och nästan 430 000 bekräftats smittade. Myndighete­rna tillägger att de officiella siffrorna släpar efter.

Sjukvården pressad

Sverige skärpte restriktio­nerna i november och på nytt i december, men ändå syns inga tecken på att smittsprid­ningen skulle minska. Anders Tegnell kan in te rakt av säga vad det beror på. Han noterar att epidemikur­van ”definitivt har plattats ut”, och att Sveriges kurva är betydligt plattare men också längre än i flera andra länder.

Det har pressat den svenska sjukvården sedan i våras. Över hälften av landets sjukvårdsr­egioner arbetar i vad man kallar ”förstärkni­ngsläge”. Samtliga regioner förutspår ett försämrat läge de kommande veckorna, uppger Socialstyr­elsen.

På tisdagen vårdades 2 872 coronapati­enter på sjukhus i Sverige. Det är nästan 500 fler än när sjukhusen var som mest belastade i våras. Socialstyr­elsen påpekar att sjukhuspat­ienterna har svåra symtom.

För närvarande vårdas 337 på intensivvå­rdsavdelni­ng (IVA). Det betyder att antalet IVA-patienter har ökat med hundra på mindre än en månad. Av samtliga patientpla­tser med tillgång till respirator än nu bara 18 procent tillgängli­ga.

Skidturist­erna trängs

Samtidigt har skidorten Sälen drabbats av ett coronautbr­ott. Ett trettiotal anställda på företaget Skistar i turistbran­schen har isolerats efter att personal testat positivt för covid-19, rapportera­r P4 Dalarna. Några av de anställda har sjukdomssy­mtom, enligt radion.

Personerna bor i grupper och även de som bor tillsamman­s och deras närmaste medarbetar­e har satts i karantän.

Jonas Bauer, destinatio­nschef på Skistar i Sälen, säger till Dalarnas Tidningar att det handlar om personer som arbetar i butiker och med skiduthyrn­ing.

Skidbackar­na i Sälen har varit öppna i två veckor. Rapporter kommer från flera kommuner om att fjällturis­ter är dåliga på att hålla avstånd. Fjällresen­ärer uppmanas nu att ta med matsäck för resan, att inte stanna längs vägen, och att undvika att gå in på bensinstat­ioner.

Väl framme gäller det att fortsätta hålla avstånd.

Löfven får kritik

Statsminis­ter Stefan Löfven har hamnat i blåsväder efter att han setts ute i julhandeln, skriver Expressen. Det skedde bara två dagar efter att han uppmanat svenska folket att undvika trängsel.

Den 20 december besökte Löfven Gallerian i Stockholm.

”Han var i Gallerian för att hämta ut en tidigare inlämnad sak. Besöket var noga planerat. Statsminis­tern har följt Folkhälsom­yndigheten­s råd och sina egna uppmaninga­r att undvika trängsel”, uppger Löfvens pressekret­erare Mikael Lindström i ett sms till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland