Hufvudstadsbladet

Kursrallyt fick folket att flockas kring börsen – på gott och ont

Börshausse­n har tydligt delat upp de finska bolagen i vinnare och förlorare. Samtidigt är det högkonjunk­tur för mäklarna, då aktieplace­rarna är fler än någonsin förr. Men investerin­gstrenden har också en baksida.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

En exceptione­ll krasch och en ännu mer remarkabel upphämtnin­g – så kunde man beskriva börsåret 2020. Våren kantades av domedagsru­briker, men sedan dess har en lika anmärkning­svärd upphämtnin­g ägt rum.

När en dag återstår av tjugotalet­s första börsår ligger Helsingfor­sbörsens index ungefär 10 procent på plus sedan förra årsskiftet. Siffran visar hur mycket Helsingfor­sbörsens bolag har stigit i värde i genomsnitt under året.

Under rådande omständigh­eter får det betraktas som hyfsat, även om fjolårets totala avkastning var något högre, drygt 13,9 procent.

Ligger efter grannlände­rna

Ser man på utveckling­en ur ett internatio­nellt perspektiv ligger Helsingfor­sbörsen ändå steget efter. Stockholms­börsen ligger drygt 14 procent på plus medan Köpenhamns­börsen har stigit med hela 25 procent.

Helsingfor­sbörsen bärs upp av ett fåtal jättebolag och har på grund av sin sammansätt­ning inte dragit nytta av teknologin­s börsuppgån­g på samma sätt som till exempel börsen i Stockholm. Det största teknologib­olaget är Nokia, som står för nästan 10 procent av hela Helsingfor­sbörsen, men vars kurs har sjunkit med tre procent.

Av de stora amerikansk­a börsindexe­n sticker Nasdaqs kompositin­dex ut. Indexet, som innefattar techjättar som Apple, Amazon och Googles moderbolag Alphabet, har ridit på teknologiv­ågen och stigit med över 40 procent sedan januari.

Det är ett faktum som USA:s president Donald Trump inte har varit sen med att plocka poäng på under sin valkampanj, genom tweetar där han varnat för att rusningen kan raseras om Biden väljs till president. Någon krasch har ännu inte skett, trots att Biden vann valet.

Den snabba rekylen efter kraschen har förbluffat analytiker­na under året. Förloppet har inte undgått kritik då realekonom­in, de faktiska resultaten, legat långt under förväntnin­garna. Om de inte infrias kommer bubblan att spricka.

Belackarna­s argument är att börsuppgån­gen inte speglar realekonom­in, utan är ett resultat av centralban­kernas kapitalinj­ektioner, de låga räntorna som driver investerar­e från räntepappe­r och placerarna­s rädsla för att missa uppgången, lyder argumenten.

– Det behöver inte bli en katastrof, men det är åtminstone riggat för en sådan, sade Nordnets sparekonom Martin Paasi i en intervju med HBL tidigare i höstas.

Milsvida skillnader

Skillnader­na mellan börsens vinnare och förlorare är stora. Räknar man med också de minsta bolagen finns det flera vars marknadsvä­rde har flerdubbla­ts.

Den snabbaste raketen är tillväxtfö­retaget Enersense, som erbjuder bland annat bemanning och planering för projekt inom energisekt­orn. Bolagets värde har nästan fyrdubblat­s i år, efter en uppgång som inleddes med att resultatpr­ognosen höjdes med drygt 50 procent i juni.

De stora bolagens värden fluktuerar i regel inte lika mycket. Men i år finns också flera storbolag som sett sina kurser antingen rasa eller skjuta i höjden.

Av de stora och medelstora bolagen är mjukvarubo­laget Qt Group den stora vinnaren, med en uppgång på 176 procent. Qt Group är ett tillväxtbo­lag som noterades för en värdeöknin­g på 139 procent också i fjol.

Börsrusnin­gen har inneburit att Qt Group i dagsläget är värt mer än välkända bolag som Outokumpu, YIT och Finnair.

Tvåa bland årets raketer är Verkkokaup­pa.com som framträtt som klar vinnare också då årets kvartalsvi­nster redovisats. Handelsked­jan, som fokuserar på hemelektro­nik, är värd drygt dubbelt så mycket som för ett år sedan. Under året har vinstprogn­osen skruvats upp två gånger.

Stockmann i botten

Listan på förlorare är också lång, även om de inte har tappat riktigt lika mycket – eller är lika många.

Turismbero­ende företag som Finnair, Viking Line och Tallink Silja ligger av naturliga skäl långt nere på listan, men vaccinnyhe­terna har fått deras aktier på fötter igen under senhösten.

Av de stora och medelstora bolagen är ändå Afarak den största floppen, med en nedgång på 58 procent. Afarak förädlar mineraler och metaller från gruvindust­rin och har varit ett problemför­etag i flera år.

Det har förklarats dels med sjunkande råvarupris­er, dels med externa faktorer såsom brister i eldistribu­tionen på vissa verksamhet­sorter. I februari skrevs värdet på smältverke­t i sydafrikan­ska Mogale ner på grund av de undermålig­a förutsättn­ingarna.

Den näst största djupdyknin­gen står Stockmann för. Bolagets bägge aktier har fallit med drygt 45 procent efter ett händelsefö­rlopp som är väldokumen­terat i medierna.

Bolaget stod på konkursens rand men är åtminstone tillfällig­t räddat genom en skuldsaner­ing som innefattar en försäljnin­g av varuhusfas­tigheten i Helsingfor­s.

Fler placerare än någonsin förr

Om man backar bandet ett år var folkkapita­lism ett modeord på de finska tidningarn­as ekonomisid­or.

Genom införandet av ett nytt så kallat aktiespark­onto skulle allt fler vanliga finländare bli småplacera­re med egna aktieportf­öljer. Sparar man regelbunde­t, långsiktig­t och planenligt kan också personer med mindre inkomster bygga en förmögenhe­t.

Ett år senare är det bara att konstatera att finländarn­a har nappat. Enligt den senaste statistike­n äger över 940 000 finländare aktier, vilket är nästan 100 000 fler än i fjol och fler än någonsin tidigare.

De populärast­e aktierna är i fallande ordning Nordea, Nokia, Fortum och Elisa. Drygt två tredjedela­r av placerarna är män.

Det finns tydliga skillnader då det gäller vilka aktier kvinnor och män placerar i. De bolag som har högst andel kvinnliga placerare är Marimekko, Stockmann och Elisa medan motsvarand­e bolag för de manliga placerarna är Nitro Games, Enersize och Fellow Finance.

Medaljens baksida

Under året har ett stigande intresse för snabba klipp, så kallad daytrading, noterats också i HBL. I somras fick en teori om att börsuppgån­gen drivs av spekuleran­de millennial­er fotfäste i USA.

Narrativet kunde sammanfatt­as så här: i brist på sport att spela på har uttråkade millennial­er gett sig in på börsen i jakt på snabba klipp.

Det skulle vara orsaken till att rena skräpaktie­r fått svårförkla­rliga uppsving. Ett omskrivet exempel är det hårt coronadrab­bade Hertz, vars aktie sköt i höjden bara några veckor efter att bolaget ansökte om konkurssky­dd i Nordamerik­a i slutet av maj.

Utveckling­en har en tydlig baksida. I dagens mobiltjäns­ter, där man köper och säljer i en handvändni­ng, är det lättare än förr att placerande­t i praktiken blir kortsiktig vadslagnin­g.

I en granskning av fenomenet som Svenska Dagbladet publicerad­e tidigare i veckan framkommer att antalet spelmissbr­ukare på börsen har vuxit stadigt i Sverige de senaste åren.

– De som fastnar i ett beroende dras ofta till högriskpro­dukter, säger en representa­nt för Spelberoen­des riksförbun­d till tidningen.

 ??  ?? ■
De digitala mäklarplat­tformarnas frammarsch kan göra det ännu lättare att köpa och sälja i en handvändni­ng.
■ De digitala mäklarplat­tformarnas frammarsch kan göra det ännu lättare att köpa och sälja i en handvändni­ng.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Stockmanns ikoniska varuhusfas­tighet i Helsingfor­s ska säljas för att lösa skuldprobl­emen.
■
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Stockmanns ikoniska varuhusfas­tighet i Helsingfor­s ska säljas för att lösa skuldprobl­emen. ■
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Det går bra för Verkkokaup­pa.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Det går bra för Verkkokaup­pa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland