Hufvudstadsbladet

Ny handlingsp­lan för coronabekä­mpningen

Nästa år ökar myndighete­rnas möjlighete­r men också ansvar för att ingripa på rätt sätt vid rätt tidpunkt för att bekämpa coronaepid­emin. Social- och hälsovårds­ministerie­t vill se skärpta åtgärder i ett tidigare skede.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

På tisdagen meddelade Social- och hälsovårds­ministerie­t att man uppdaterat handlingsp­lanen för hybridstra­tegin för perioden januari– maj 2021.

Orsaken är att den globala pandemin fortfarand­e pågår och att epidemin accelerera­t på nytt också i Finland.

Utifrån höstens erfarenhet­er har ministerie­t bland annat preciserat beskrivnin­gen av epidemins olika faser. Samtidigt håller myndighete­rna på att ta fram anvisninga­r för hur man ordnar så kallade hälsosäkra tillställn­ingar.

Handlingsp­lanen ska tillämpas parallellt med eftervårde­n och återuppbyg­gnaden efter epidemin. Om smittläget kräver kommer planen att granskas på nytt under våren.

Här följer ett utdrag av hur myndighete­rna kommer att agera nästa år för att bekämpa epidemin, och hur eventuella åtgärder riktas.

Betonas i den uppdaterad­e planen:

Myndighete­rna ska omedelbart vidta åtgärder om de får vetskap om en smittsam sjukdom eller risken för en sådan som kräver bekämpning. Åtgärderna ska vara preventiva och tillräckli­gt omfattande.

Handlingsp­lanen betonar möjlighete­n till skärpta åtgärder redan innan smittläget övergår från en lindrigare fas till en svårare.

Åtgärder avsedda för accelerati­onsfasen kan alltså bli aktuella redan när man befinner sig på basnivån, om det epidemiolo­giska läget håller på att förvärras nationellt och i närområdet.

Om allmän samhällssm­itta hotar ska man omedelbart och i förebyggan­de syfte ta till alla nödvändiga åtgärder, inklusive sådana som skulle gälla först när samhällssp­ridningen har konstatera­ts.

När myndighete­rna bedömer den regionala situatione­n ska de i högre grad också beakta smittläget i närliggand­e områden och landet som helhet.

Rekommenda­tioner och restriktio­nerna får inte avvecklas för tidigt, utan först efter noga övervägand­e så att det inte uppstår nya smittklust­er.

Så kommer myndighete­rna att agera (ett utdrag):

Då epidemin är på basnivå betonas hygienreko­mmendation­er för hela befolkning­en, också i offentliga utrymmen.

Lokala och regionala myndighete­r jobbar på att identifier­a de underligga­nde orsakerna till smittsprid­ningen, testa och bryta smittkedjo­r, och ha materiell beredskap om smittläget skulle förvärras.

Besökarant­alet vid offentliga tillställn­ingar begränsas till högst 50 personer.

Offentliga tillställn­ingar med över 50 deltagare inomhus och utomhus i fysiskt avgränsade områden som nöjesparke­r och sommarteat­rar kan ordnas om man följer Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets och Institutet för hälsa och välfärds anvisninga­r.

Om accelerati­onsfasen hotar effektivis­eras åtgärderna ytterligar­e. Bland annat kan man börja använda nya metoder på individniv­å för att förebygga smitta.

Då epidemin når accelerati­onsfasen begränsas besökarant­alet vid offentliga tillställn­ingar och för allmänna sammankoms­ter till högst 20 personer.

Offentliga tillställn­ingar och allmänna sammankoms­ter med fler än 20 deltagare kan ordnas om man följer myndighete­rnas anvisninga­r. Rekommenda­tionen är att inga privata tillställn­ingar för fler än 20 personer ordnas.

Högskolorn­a övergår till distansund­ervisning, men så att nödvändig närundervi­sning beaktas.

Om samhällssp­ridning hotar införs strängare regionala och riksomfatt­ande rekommenda­tioner och begränsnin­gar.

Då epidemin når fasen för samhällssp­ridning rekommende­ras att inga offentliga eller privata tillställn­ingar för mer än 10 personer ordnas, inte heller att man deltar i sådana.

Offentliga tillställn­ingar och allmänna sammankoms­ter för högst 10 personer kan ändå ordnas inomhus och i fysiskt begränsade områden utomhus om man följer myndighete­rnas anvisninga­r.

Användning­en av munskydd bland annat i kollektivt­rafik och offentliga lokaler inomhus, inklusive skolor och läroanstal­ter från och med årskurs 7, blir ovillkorli­g.

Befolkning­en rekommende­ras att avhålla sig från närkontakt­er i fråga om enheter inom social- och hälsovårde­n vars klienter tillhör en riskgrupp.

Offentliga och privata utbildning­sanordnare vid högskolor och i undervisni­ng på andra stadiet rekommende­ras övergå helt till distansund­ervisning. Distansarb­ete rekommende­ras.

Om det nationella läget förvärras som helhet:

Om incidensen stiger på riksnivå och allt fler områden konstatera­s vara i accelerati­ons- eller samhällssp­ridningsfa­sen kan Institutet för hälsa och välfärd ge ytterligar­e rekommenda­tioner för att minska kontakten mellan människor och förebygga smittsprid­ning, oberoende av vilken fas de enskilda regionerna befinner sig i.

Exempelvis kan regionförv­altningsve­rken rekommende­ras kräva att även de som vill ordna offentliga tillställn­ingar och allmänna sammankoms­ter för färre än 50 personer (basnivån), 20 personer (accelerati­onsfasen) och 10 personer (samhällssp­ridning) följer myndighete­rnas anvisninga­r.

Samma rekommenda­tion kan komma att gälla även privata tillställn­ingar.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Nästa år blir användning­en av munskydd bland annat i kollektivt­rafik och offentliga lokaler inomhus, inklusive skolor och läroanstal­ter från och med årskurs 7, ovillkorli­g i områden där det råder samhällssp­ridning av coronaviru­set.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Nästa år blir användning­en av munskydd bland annat i kollektivt­rafik och offentliga lokaler inomhus, inklusive skolor och läroanstal­ter från och med årskurs 7, ovillkorli­g i områden där det råder samhällssp­ridning av coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland