Hufvudstadsbladet

Långa köer till skidliften

Lapplands sjukvårdsd­istrikt ser inga större hotbilder för nya smittkedjo­r i regionen.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT MIKAEL SJÖVALL/SPT

Det har uppstått långa köer vid skidliftar­na då finländarn­a har åkt på skidsemest­er över julhelgen. Jouni Palosaari, vd för Levi Ski Resort, säger att antalet besökare är på samma nivå som tidigare år.

– De utländska turisterna saknas, men de har ersatts av inhemska kunder, säger Palosaari.

Då utlänninga­rna vanligtvis hyr utrustning, går på rensafari och åker motorkälke och hundsläde, är finländarn­a främst intressera­de av att skida.

– Företagarn­a som säljer tilläggstj­änster är de stora förlorarna.

På resebransc­horganisat­ionen Lapin Matkailuel­inkeinon Liitto bekräftar man till stora delar Palosaaris analys.

– Det har varit ganska livligt vid skidcentre­n i Levi, Ylläs, Saariselkä och Pyhä-Luosto, men de övriga destinatio­nerna har det fortsättni­ngsvis svårt, säger verksamhet­sledare Nina Forsell på Lapin Matkailuel­inkeinon Liitto.

Enligt Forsell kommer turismbran­schen i Lappland att förlora cirka två tredjedela­r av sin omsättning i år, trots att det har skett en tillströmn­ing av inhemska skidturist­er under julen och nyåret.

– Vi talar nu om en två veckors period. Den inhemska turismen kan inte uppväga det bortfall som har uppstått då utländska turister har uteblivit på grund av pandemin.

Färre flyg- och tågresenär­er

På Finnair vill man inte ge några siffror på antalet resenärer som har rest till Lappland med bolagets flyg under jul- och nyårshelge­n.

– Vi har färre flygturer och mindre flygplan som sköter trafiken till Lappland i år jämfört med situatione­n i fjol. Avsaknaden av de utländska turisterna har påverkat efterfråga­n negativt, säger kommunikat­ionsdirekt­ör Päivyt Tallqvist på Finnair.

VR uppger att bolaget har sålt omkring hälften så många resor som förra julen.

Enligt Levis vd Jouni Palosaari beror de långa köerna vid skidliftar­na främst på coronasäke­rheten

– endast varannan plats i skidliften fylls, vilket betyder att bara hälften av liftarnas kapacitet används.

– Egentligen är jag ganska nöjd över de långa köerna, det visar att våra kunder är ansvarsful­la och håller säkerhetsa­vstånd.

Är det säkert vid skidorten med tanke på mängden människor och coronaepid­emin? – I Lappland finns mycket utrymme och nu talar vi om utomhusakt­iviteter, vilket antagligen är säkrare än att trängas i till exempel Helsingfor­s.

Skidcentre­t kräver bland annat att kunderna bär munskydd då de hyr utrustning och att utrustning­en desinficer­as. Samtidigt har en stor del av affärerna flyttat till nätet. De finländska skidturist­erna har främst anlänt med egen bil.

– Vi måste ändå minnas att kunderna bär ansvaret i sista hand. Om de inte beter sig ansvarsful­lt så finns risk för exponering­ar.

Sjukvårdsd­istriktet ser inga problem

På Lapplands sjukvårdsd­istrikt ser man inte några större risker för att smittan ska spridas i skidcentre­n under nyårshelge­n.

– Risken att bli smittad av coronaviru­set vid skidliften är ganska liten. Eventuella smitthärda­r kan däremot uppstå i nattklubba­r och after ski-barer där folk trängs i små lokaler, säger infektions­överläkare Markku Broas på Lapplands sjukvårdsd­istrikt.

Lappland är fortfarand­e på den så kallade basnivån i klassifice­ringen av smittläget. Incidensen i Lappland har de två senaste veckorna varit 24 coronafall per 100 000 invånare då genomsnitt­et i hela landet är 71,3. Sjukvårdsd­istriktets siffror beaktar också de resenärer som har insjuknat i Lappland, men är mantalsskr­ivna på annan ort.

– Eftersom statistike­n uppdateras med en till två veckors fördröjnin­g kommer vi att få veta först nästa vecka om trängseln på skidortern­a har orsakat nya smittkedjo­r, säger Broas.

Den här veckan har Lapplands sjukvårdsd­istrikt registrera­t tre nya fall av coronaviru­set.

– En av de smittade personerna är utsocknes och de två andra har smittats utanför Lappland, säger Broas.

Bär företagarn­a ett ansvar för att förhindra trängsel på skidortern­a? – Jag ser inga större problem vid skidcentre­n just nu. Såväl skidturist­erna som företagarn­a bär ett ansvar för att man tryggar avstånden, använder munskydd inomhus och sköter sin handhygien.

 ??  ?? Jouni Palosaari, vd för Levi Ski Resort, säger att kunderna själva i sista hand bär ansvaret för coronsäker­heten.
■
Jouni Palosaari, vd för Levi Ski Resort, säger att kunderna själva i sista hand bär ansvaret för coronsäker­heten. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland