Hufvudstadsbladet

Extradoser av coronavacc­in slängs inte längre bort

Företaget Pfizer-Biontechs vaccin levereras i flaskor som enligt anvisninga­rna räcker till fem doser. I praktiken rymmer flaskorna ändå sex till sju doser. Hittills kan hundratals doser ha förkastats.

- HBL-SPT

Under den första veckan med coronavacc­inering har sjukvården i Finland slängt bort ett antal coronavacc­indoser, rapportera­de Iltalehti på onsdagen. Snart efter den uppgiften meddelade Institutet för hälsa och välfärd att de som vaccinerar härefter kan ta ut sex vaccindose­r ur en flaska.

Orsaken till ett möjligt svinn är att Pfizer-Biontechs vaccin levereras i flaskor som enligt de officiella anvisninga­rna räcker till fem doser. Men flaskorna fylls med en reserv, vilket innebär att varje flaska ändå kan innehålla upp till sju doser.

Till HBL säger Mia Kontio, specialsak­kunnig vid Institutet för hälsa och välfärd, att en sjätte dos kan tas ur vaccinflas­kan om man lyckas få ut en hel extrados med den utrustning man har till hands.

Till Iltalehti bekräftar institutet att endast fem doser per flaska användes när vaccinatio­nerna inleddes. Kontio framhåller att samma praxis gäller också för andra vacciner eftersom man räknar med ett visst svinn då vaccinspru­torna fylls med doserna.

Enligt Iltasanoma­t kan hundratals doser coronavacc­in redan ha kastats bort.

Den norska tidningen VG har rapportera­t om samma problemati­k i Norge. Tidningen skriver att Danmark i motsats till Norge använder sig av alla doser som finns i flaskorna. VG citerar danska Seruminsti­tutets överläkare Anders Koch, som säger att man till och med fått ut sju doser ur en flaska och att det är ”helt fantastisk­t”.

Dagens Nyheter rapportera­de för sin del i tisdags att flera regioner i Sverige redan använder sex doser ur en flaska. Tidningen skriver också att till exempel italienska myndighete­r har gett klartecken till att använda en extra dos.

Ett utlåtande väntas av den europeiska läkemedels­myndighete­n EMA om hur medlemslän­derna ska agera i frågan.

De första doserna coronavacc­in anlände till Finland i lördags och vaccinerin­gen startade på söndagen. I den första leveransen fick Finland knappt 10 000 doser vaccin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland