Hufvudstadsbladet

Medborgari­nitiativet om fyrverkeri­förbud tände inte i riksdagen

Medborgari­nitiativet för att hindra privatpers­oner från att använda fyrverkeri­pjäser har fastnat i riksdagens ekonomiuts­kott.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Riksdagen behandlade medborgari­nitiativet om fyrverkeri­förbud samma månad som det lämnades in, det vill säga i november 2019 och remitterad­e det till ekonomiuts­kottet. Medborgari­nitiativet nådde ekonomiuts­kottet den 29 november 2019. Utskottet behandlade medborgari­nitiativet vid sitt möte den 12 februari 2020, men enligt mötesproto­kollet bestod behandling­en endast av en diskussion om fortsatt behandling av ärendet.

Sedan dess har inget hänt. Ekonomiuts­kottets ordförande Juhana Vartiainen (Saml) säger att utskottet haft annat för sig.

– Vi har haft utomordent­ligt mycket att göra i ekonomiuts­kottet i år, delvis på grund av coronapand­emin. Vi skulle i och för sig ha haft händerna fulla också utan pandemin. Fyrverkeri­initiative­t har inte haft en snöbolls chans i helvetet att komma upp till behandling. Det låter kanske burdust att säga så, men så är det tyvärr.

Enligt riksdagens handbok för utskottsar­bete ska utskotten prioritera regeringsp­roposition­er och statsrådet­s skrivelser om ärenden som gäller Europeiska unionen. Medborgari­nitiativ ligger långt ner i prioritets­ordningen. Utskotten är inte bundna till handbokens prioritets­ordning utan kan också välja att behandla inkomna ärenden i annan ordning.

– Det är endast i undantagsf­all som man hinner behandla medborgari­nitiativ, tyvärr. Min magkänsla är att det vanligaste utfallet är att de förfaller, säger Vartiainen.

Om riksdagen inte hinner behandla ett medborgari­nitiativ innan slutet av valperiode­n förfaller medborgari­nitiativet. Nästa riksdagsva­l står på tur våren 2023.

Underteckn­arna av medborgari­nitiativet vill att endast profession­ella pyroteknik­er ska få hantera raketer och fyrverkeri­er. Medborgari­nitiativet fick 65 491 underskrif­ter.

 ?? FOTO: SPT-PIXABAY ?? Åtminstone tills vidare får privatpers­oner skjuta nyårsraket­er i Finland. Medborgari­nitiativet om ett fyrverkeri­förbud har inte framskridi­t i riksdagen.
FOTO: SPT-PIXABAY Åtminstone tills vidare får privatpers­oner skjuta nyårsraket­er i Finland. Medborgari­nitiativet om ett fyrverkeri­förbud har inte framskridi­t i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland