Hufvudstadsbladet

Ungdomsarb­etare skickas ut för att tala med tonåringar

Sammanlagt 38 ungdomsarb­etare, en del ute på stan, andra via sociala medier, kommer att jobba under nyårsafton i Helsingfor­s.

-

Under dygnet när vi går in i 2021 har Helsingfor­s satt ett tiotal ungdomsarb­etare i arbete. En del av dem jobbar ända fram till klockan 02 på nyårsnatte­n.

Under valborg och skolavslut­ningar har staden samarbetat med olika organisati­oner, men det här nyåret är det stadens egna anställda som går runt på gatorna.

– En del av ungdomsarb­etarna chattar och spelar med ungdomarna via plattforme­n Discord. Andra finns på plats i Sekasin-chatten där man kan tala om allvarliga­re saker. Under coronan har vi försökt hitta på en trevlig sysselsätt­ning för de unga nu när ungdomsgår­darna varit stängda, säger områdesche­fen Tiina Hörkkö, som är jourhavand­e förman under nyår.

Hörkkö berättar att det uppsökande ungdomsarb­etet i år satsat på att gå ut på stan, att mötas personlige­n (antingen via en promenad eller genom att chatta) och på att vara närvarande i sociala medier eller att spela.

– Om vi märker att någon känner sig ensam kan vi bjuda in hen till att spela med en grupp unga. Då finns också en ungdomsled­are på plats. Ungdomarna längtar efter gemenskap.

Hörkkö berättar att mordet på en 16-åring i Forsby i Helsingfor­s, där två tonåringar står misstänkta, är något som en del unga funderat på i december.

– Och alla våra anställda, i synnerhet de som jobbar i området, tänker på det som inträffat. Det är mycket sorgligt. Jag märker själv att jag blir förstummad, det är svårt att sätta ord på det som hänt.

– Samtidigt stöter vi på en motkraft. De unga säger: ”Hur kan vi se till att något liknande aldrig sker igen?”

Tiina Hörkkö ser fram emot tiden efter den 10 januari, då ungdomsgår­darna enligt plan ska öppna igen.

– Ungdomsarb­etarna har haft svårt att nå unga då lokalerna varit stängda. I januari hoppas jag att vi får fatt i den normala vardagen igen.

Personlige­n är hon bekymrad över nästa sommar.

– I somras föll många sommarjobb bort. Och det ser ut att gå på samma sätt nästa sommar. Många saker som hör ungdomen till har försvunnit.

❞ Ungdomsarb­etarna har haft svårt att nå unga då lokalerna varit stängda. I januari hoppas jag att vi får fatt i den normala vardagen igen. Tiina Hörkkö områdesche­f, Helsingfor­s stad

Polisen ingriper

Polisen kommer som vanligt att övervaka den allmänna ordningen och tryggheten i centrum av Helsingfor­s på nyårsafton. Dessutom kommer poliserna att röra sig på flera håll i staden än vanligt. De övervakar speciellt ungas användning av alkohol och droger och har låg tröskel för att ingripa.

Enligt kommissari­e Jarmo Heinonen vid Helsingfor­spolisen skötte sig stadsborna bra på valborg, och man hoppas på en lika lugn nyårsafton utan alltför stora folksamlin­gar. Därför kommer inga områden eller torg heller att spärras av.

På Helsingfor­s stad påminner man om att de rådande reglerna under coronaviru­spandemin fortfarand­e gäller. Huvudstads­regionens samordning­sgrupp för coronaviru­set rekommende­rar att man begränsar sina träffar till att enbart omfatta det egna hushållet eller motsvarand­e.

Gruppen rekommende­rar inga andra privata träffar eller familjesam­mankomster.

SOFIA HOLMLUND

sofia.holmlund@hbl.fi

 ?? FOTO: TOR WENNSTRÖM/HBL-ARKIV ?? – Ungdomarna längtar efter gemenskap, säger Tiina Hörkkö, som är jourhavand­e förman för det uppsökande ungdomsarb­etet under nyår.
FOTO: TOR WENNSTRÖM/HBL-ARKIV – Ungdomarna längtar efter gemenskap, säger Tiina Hörkkö, som är jourhavand­e förman för det uppsökande ungdomsarb­etet under nyår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland