Hufvudstadsbladet

HS: Flygen på Malms flygplats kan vräkas

Nu finns inga hinder för att vräka flygen i Malm, säger Utmätnings­verket till Helsingin Sanomat.

-

Tvisten om när Malms flygplats slutligt ska utrymmas för att omvandlas till bostadsomr­åden och en större park drivs till sin spets. Häradsfogd­e Ilkka Stenius säger till Helsingin Sanomat att det inte längre finns några hinder för att sätta i gång med vräkningen.

Dan före dopparedag­en, den 23 december, dömde Helsingfor­s tingsrätt Malms flygplatsf­örening att utrymma området. De företag och föreningar som verkar på flygplatse­n har ansett sig ha betalat hyra ända till mars 2021.

Helsingfor­s stad var snabb med att samma dag som tingsrätte­n gett sitt beslut anhålla om vräkning hos utmätnings­myndighete­n, uppger Helsingin Sanomat. Det ursprungli­ga hyresavtal­et med Helsingfor­s stad om marken där Malms flygplats låg var hundraårig­t och sträckte sig till 2034, men staten beslöt redan på 00-talet att avveckla det till förmån för bostadspro­duktion i Helsingfor­s.

Att i praktiken vräka flygplan och flygplansu­trustning kan enligt Ilkka Stenius vara ”en massiv operation” för att de som har verksamhet på flygplatse­n är så många.

I flera fall torde det dessutom vara svårt att hitta piloter som har behörighet­en att flyga ovanligare flygplans- och helikopter­typer från Malm ifall ägarna nekar till att flytta på dem.

Flygplatsf­öreningen har för tillfället anfört besvär hos hovrätten över tingsrätte­ns beslut. Den processen ska ändå inte enligt Utmätnings­verket stoppa en vräkning som enligt lag kan inledas två veckor efter att hyresgäste­n har fått sin flyttuppma­ning.

JAN-ERIK ANDELIN

jan-erik.andelin@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland