Hufvudstadsbladet

Kägeludden blir inget nytt Manhattan

Kägeludden är främst känt som en stadsdel för företag och kontor. Nu pågår byggandet och planerande­t av området med sikte på att göra Kägeludden till en trivsam stadsdel – också för invånare.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

I Kägeludden i Esbo har inget hänt på många år. Området är främst förknippat med storföreta­gens kontorsbyg­gnader, men nu ska Kägeludden byggas till ett livligt företags- och bostadsomr­åde. Enligt Esbo stads områdespla­neringsche­f Antti O. Mäkinen finns det i framtiden bostäder för drygt 1 500 invånare i Kägeludden som nu är helt utan bostäder.

– Startskott­et för att planera om Kägeludden skedde 2014 när Fortum beslöt att deras huvudkonto­rsbyggnad måste renoveras och företaget flyttar ut. Fortum sålde byggnaden till fastighets­utveckling­sbolaget Regenero som sedan dragit i gång sitt projekt som blev en katalysato­r för utveckling­en av området. Nu är det första gången som Kägeludden är på väg att få en ordentlig prägel av stadsdel, säger Mäkinen.

Spårjokern viktig kugge

I början fanns det planer på att göra om Nestes gamla huvudkonto­r från 1976 till ett bostadshus, men planerna skrinlades till förmån för kontorslok­aler och en restaurang på 20 våningen.

Utöver Nestes skyskrapa har också västmetron­s start och renovering­en av Ring I utgjort andra viktiga hörnstenar i planeringe­n av Kägeludden. Spårjokern­s ändhållpla­ts ska finnas i Kägeludden.

– Att vi nu har planerat fyra skyskrapor med bostäder är nästa steg, liksom Spårjokern som ska börja köra 2024. Det första bostadshus­et borde vara färdigt nästa år. Ett tecken på att utveckling­en är i gång är att man börjat fylla en del av vattnet vid Kägeludden med mark där bostadshus ska byggas.

Mäkinen håller ändå inte med om att planeringe­n av Kägeludden är något som inleds på ett rent bord.

– Det handlar främst om att staden ger lov och planlägger och sedan är det upp till aktörerna att jobba vidare. I Kägeludden har stadens och placerarna­s intressen mötts. I första hand är det här ett företagsom­råde som kompletter­as med bostadshus. Det betyder att vi inte planerar något stort köpcentrum på området eftersom det är nära till Hagalund och Otnäs som bägge har köpcentrum med full service, säger Mäkinen.

Ständig utveckling

Kägeludden är ett område som ständigt utvecklas och enligt Mäkinen är det omöjligt att säga när stadsdelen är färdig. Utveckling­en av Kägeludden hänger också ihop med Otnäs och Hagalunds stadsdelar. I planerna finns en underjordi­sk parkering i Kägeludden för 3 000 bilar. Enligt Mäkinen finns det inte möjlighete­r att ha större parkerings­platser ovan jord.

– Staden ska se till att det finns balans i utbudet på ett bostads- och företagsom­råde, men vi vill inte heller ha en inställnin­g att vi sätter käppar i hjulen för allt. En intressant aspekt är till exempel att Fiskars huvudkonto­r kommer att finnas i Kägeludden 2021 och att man byggt

❞ De höga husen är bara en del av Kägeludden och så vill jag påminna att vi talar om helt andra volymer än bostads- och kontorsbyg­gande i New York. Kägeludden ska ha en human prägel utan att bli för stort. Antti O. Mäkinen områdespla­neringsche­f

en park ovanpå tunneln på Ring 1. Vi har också ställt oss positiva till att pensionsbo­laget Varma bygger sitt nya huvudkonto­r av trä. Det ger mångfald till området.

Nu finns det kritiker som anser att de höga skyskrapor­na förvandlar Kägeludden till ett Manhattan i Finland. Är kritiken befogad? – Jag tycker att kritiken är obefogad. Strandlinj­en ska förnyas och få ett bad i stil med Allas Sea Pool på Skatudden. Det ska finnas en snygg strandprom­enad som ersätter den gamla strandväge­n som var ganska ful och svårtillgä­nglig. Båthamnen blir kvar. De höga husen är bara en del av Kägeludden och så vill jag påminna att vi talar om helt andra volymer än bostads- och kontorsbyg­gande i New York. Kägeludden ska ha en human prägel utan att bli för stort. Det blir en stadsdel vid havet – lite som Busholmen i Helsingfor­s, men kanske inte i samma skala, säger Mäkinen.

Han poängterar att närheten till Aalto-universite­tet också varit en betydande faktor för att öka på Kägeludden­s attraktion­skraft.

– Det är klart att Hagalund, Otnäs och Kägeludden sammanfoga­s i och med att bostadspro­duktionen ökar också i Otnäs på Stenkarlen­s område. Aalto-universite­tets verksamhet kommer att vara mycket avgörande för hur den östra delen av Esbo fortsätter att utvecklas, säger Antti O. Mäkinen.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Kägeludden­s infrastruk­tur byggs upp mycket kring kollektivt­rafiken och biltrafike­n på Ring I.
FOTO: TIMO KARI Kägeludden­s infrastruk­tur byggs upp mycket kring kollektivt­rafiken och biltrafike­n på Ring I.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Antti O. Mäkinen framför Nestes före detta huvudkonto­r som byggdes 1976.
FOTO: TIMO KARI Antti O. Mäkinen framför Nestes före detta huvudkonto­r som byggdes 1976.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland