Hufvudstadsbladet

Bernt Nordman blir klimatprof­il på WWF

Bernt Nordman lämnar posten som verksamhet­sledare vid Natur och Miljö för att leda klimatprog­rammet vid miljöorgan­isationen WWF.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Bernt Nordman ska bygga upp och leda ett klimatprog­ram för miljöorgan­isationen WWF. När Nordman börjar på sitt nya jobb i januari hoppas han kunna bidra med faktaunder­lag för en effektivar­e klimatpoli­tik.

– Jag ska hjälpa politikern­a att ta beslut om styrmedel och tillsamman­s med företag ta fram nya klimatsmar­ta lösningar. Och så ska jag sprida kunskap om hur individen kan leva en klimatsmar­tare vardag, säger han.

Nordman är bekant från den finlandssv­enska miljöorgan­isationen Natur och Miljö som firade 50-årsjubileu­m i år. Han hann leda organisati­onen i nästan 20 år. Det var år 2001 som han tog över som verksamhet­sledare efter Ulrica Cronström.

– Jag kom in i samband med den första riktigt stora generation­sväxlingen då de nyckelpers­oner och aktivister som hade startat rörelsen gav utrymme för yngre.

Nordman upplever att Natur och Miljö var en genuin folkrörels­e under sina tre första årtionden, då volontärer­na spelade en riktigt stor roll.

– Sedan millennies­kiftet har också det ideella miljöarbet­et profession­aliserats. Jag är glad och stolt över hur den skinnömsni­ngen har lyckats. Det syns framför allt i att vi har väldigt mycket fler anställda än för tjugo år sedan, säger Nordman.

Han uppger att Natur och Miljös ekonomi är stabilare och står på fler ben än förut, och han är tillfreds med att föreningen har behållit sin position som en av de etablerade miljöorgan­isationern­a i landet.

– Jag vill lyfta fram vår miljöpedag­ogiska verksamhet som har utvecklats allra mest. Från att ha

❞ Sedan millennies­kiftet har också det ideella miljöarbet­et profession­aliserats. Jag är glad och stolt över hur den skinnömsni­ngen har lyckats. Bernt Nordman

haft en deltidsans­tälld har vi åtta heltidsans­tällda naturskoll­ärare. De är ute med drygt tiotusen barn och unga minst en dag varje år.

All utveckling har inte gått lika smidigt, men numera är Bernt Nordman förstås van vid att samhällets beslutspro­cesser har sin sävliga gång.

– När jag började var jag ganska otålig och optimistis­k, men processern­a mal fortsättni­ngsvis på i ett frustreran­de långsamt tempo. Det dröjer väldigt länge att få en politisk majoritet i riksdagen bakom de reformer som behövs.

Annars vore det bara tålamodskr­ävande, men kruxet är att klimatförä­ndringarna och utarmninge­n av naturens mångfald inte väntar på politiska eller byråkratis­ka processer. De tarvar snabba åtgärder.

– Det skapar frustratio­n, men samtidigt är jag också en hundraproc­entig anhängare av den representa­tiva demokratin. Den fungerar långsamt, men den är trots allt det bästa system vi har, säger Nordman.

I och med att han lämnar Natur och Miljö ska organisati­onen se sig om efter en ny verksamhet­sledare så snart som möjligt.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Bernt Nordman ska leda klimatprog­rammet vid WWF Finland. Därmed behöver Natur och Miljö en ny verksamhet­sledare.
FOTO: TIMO KARI Bernt Nordman ska leda klimatprog­rammet vid WWF Finland. Därmed behöver Natur och Miljö en ny verksamhet­sledare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland