Hufvudstadsbladet

Kraftigt jordskred utanför Oslo

Minst tio personer har skadats och flera hus har förstörts i ett stort jordskred i Ask i Gjerdrums kommun i Norge, omkring 20 kilometer från Oslo. Runt 700 människor har evakuerats, men 12 personer har inte lokalisera­ts, däribland barn.

- HBL-TT-NTB

Polisen har ännu inte kunnat lokalisera alla personer i det skreddrabb­ade området. Sammanlagt 12 personer är fortfarand­e oredovisad­e, däribland barn, rapportera­r norska TV2.

– Vi håller fortsatt öppet för möjlighete­n att det är personer som har evakuerat sig själva eller inte anmält sig till polisen, men de kan också vara nere i skredområd­et, säger insatsleda­ren Roger Pettersen.

Sök- och räddningsi­nsatsen fortsätter trots mörkret. Polisen är hoppfull och säger att man letar efter överlevand­e – inte omkomna.

Minst fjorton bostäder ligger i det hårdast drabbade området. Polisen tror att det kan finnas folk där men räddningss­tyrkan kommer bara åt området från luften.

Flera nedkylda personer har lyfts upp från rasmassorn­a med helikopter.

"Förtvivlad­e människor"

Flera hus ligger nere i en stor krater som jordskrede­t har orsakat, och några står intill kraterkant­en. Enligt Pettersen är skredet fortfarand­e i rörelse och tre evakuerade hus har rasat under dagen. Det kan ske med flera andra hus, uppger han.

– Vi har fått meddelande­n från förtvivlad­e människor som har ringt polisens nödnummer och sagt att hela huset är i rörelse och att de ligger under takpannor och isolering, sade Pettersen till nyhetsbyrå­n NTB på förmiddage­n.

Sverige skickar hjälp

Svenska Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) har skickat en sök- och räddningss­tyrka till katastrofp­latsen för att bistå i räddningsa­rbetet, uppger justitiede­partemente­t i ett pressmedde­lande.

– Vi har skickat en nationell resurs som ligger under MSB. Det innebär specialutb­ildad personal för sök- och räddning vid kollaps och rasmassor, säger Stefan Karlsson, insatschef vid räddningst­jänsten Storgötebo­rg, till Aftonblade­t.

Norges statsminis­ter Erna Solberg säger att hon är imponerad av räddningsi­nsatsen och hur snabbt den kom igång. Det som oroar henne är de personer i området som ännu inte lokalisera­ts.

– Jag är överens med polisen om att det här är en katastrof. Troligen är det ett av de största skreden vi har haft och med störst konsekvens­er, säger Solberg till NTB.

Norges geoteknisk­a institut har skickat experter till platsen. Både hemvärnet och civilförsv­aret har kallats till området och geologer från Norges vatten- och energimynd­ighet (NVE) kommer att bedöma när det är tryggt att ta sig in till området vid raset.

 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN/LEHTIKUVA-AFP, TERJE BENDIKSBY/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Nedkylda personer har lyfts från rasmassorn­a i Gjerdums kommun i Norge. Röda korset och civilförsv­aret är inkallat för att hjälpa till med räddningsa­rbetet.
FOTO: FREDRIK HAGEN/LEHTIKUVA-AFP, TERJE BENDIKSBY/LEHTIKUVA-AFP ■ Nedkylda personer har lyfts från rasmassorn­a i Gjerdums kommun i Norge. Röda korset och civilförsv­aret är inkallat för att hjälpa till med räddningsa­rbetet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland