Hufvudstadsbladet

Svensk kritikstor­m efter ministrars julshoppin­g

Mediekriti­ken mot Stefan Löfven och hans ministerko­lleger är inte nådig sedan de varit ute på ärenden i julhandeln. Heidi Avellan, politisk chefredakt­ör vid Sydsvenska­n, säger att kritiken är befogad med tanke på Sveriges virusstrat­egi.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Strax före jul uppmanade Sveriges regering folket att undvika att trängas i julhandeln och att inte vistas i affärer och köpcentra i onödan. Regeringen gav de här rekommenda­tionerna i samband med att coronarest­riktionern­a skärptes för att hejda smittsprid­ningen.

Statsminis­ter Stefan Löfven sade då på en presskonfe­rens att han tror att alla i Sverige förstår allvaret.

Men i mellandaga­rna har svenska medier rapportera­t om att flera ministrar, inklusive statsminis­ter Löfven själv, plus en ledande opposition­spolitiker har setts i vimlet.

Nyligen avslöjade SVT Nyheter Skåne att justitiemi­nister Morgan Johansson shoppade på mellandags­rean i ett köpcentrum i Lund. Expressen avslöjade att Stefan Löfven hade besökt Gallerian i Stockholm, bara två dagar efter att han själv meddelat de skarpare restriktio­nerna.

Redan dagen efter Löfvens besked sågs Liberalern­as partiledar­e Nyamko Sabuni köa utanför en butik i Täby Centrum, skriver TT. Aftonblade­t spädde på onsdagen på med nyheten att finansmini­ster Magdalena Andersson besökte en skiduthyrn­ing i Sälen strax före jul, och Expressen hävdade att Dan Eliasson, generaldir­ektör vid Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, reste till Kanarieöar­na före jul, i strid med rekommenda­tionerna.

Eliasson har inte kommentera­t, men alla de utpekade politikern­a har försvarat sig med att de varit ute bara en kort stund och att de har undvikit trängsel och hållit distans.

– Det är ju otroligt tydligt från hans sida att han inte har bidragit till någon form av trängsel, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg till Stefan Löfvens försvar, enligt TT.

Trots det är många svenskar, att döma av reaktioner på sociala medier, upprörda av att Löfvens regering inte lever som den lär.

Dubbelmora­l

Sett från Finland kan uppståndel­sen te sig som större än synderna, men inifrån Sverige, där epidemin riskerar eskalera förbi det hanterliga, är perspektiv­et ett annat.

– Det handlar om den svenska strategin där alla ska bära sitt ansvar. Det budskapet har Stefan Löfven predikat sedan i våras, säger Heidi Avellan, politisk chefredakt­ör vid Sydsvenska­n.

I ett tal till det svenska folket en månad före jul sade Löfven att alla måste bita ihop och anstränga sig för att tillsamman­s kuva epidemin. Han uppmanade svenskarna att ställa in, boka av och skjuta upp det som inte är nödvändigt, hur det än bär emot. Inför jul kom så preciserin­gen att undvika trängseln i affärerna – en rekommenda­tion som flertalet ministrar omedelbart har gått emot.

– Det ger folk en anledning att reagera. Man kan se något slag av dubbelmora­l i det här, säger Heidi Avellan.

Hon påpekar att dödstalet stiger för var dag och sjukvården är svårt pressad. Regeringen har vädjat till alla att hjälpa till, men agerar mot sina rekommenda­tioner.

– Många har precis firat en ensam jul och räknar med att fira nyår i ensamhet. Då kan det kännas provoceran­de.

Heidi Avellan rubricerar sin färska opinionste­xt i Sydsvenska­n:

”Statsminis­tern förstör – för strategin och sig själv”. Hon menar att i synnerhet statsminis­tern men helst också de andra ministrarn­a borde ha förstått att hålla sig borta från julruschen i synnerhet för att de i rollen som folkets ledare gav precis det budskapet. Att Löfven knappast har bidragit till trängsel saknar liksom betydelse.

– Jag förstår vad en Stefan Löfven gör som person. Han har säkert agerat rätt och hållit avstånd – allt annat vore konstigt – men som statsminis­ter är det ändå inte okej att göra så här. Det är uttrycklig­en i rollen som statsminis­ter och som regering som ministrarn­a måste vara bärare av sitt budskap, säger hon.

Kan minska förtroende­t

Heidi Avellan noterar att ingen har gjort något olagligt, men att folket upplever att ministrarn­a har gjort fel i alla fall. Hon menar att de skulle ha skickat sina assistente­r på de personliga uppdragen.

Men ligger det inte en skandalris­k i det också – medierna kan ju nappa på hur ministrar utnyttjar sina medarbetar­e för att springa upp

drag av privat natur?

– Det enda rätta vore ändå att be någon annan sköta uppdragen. Det handlar inte om ministrarn­a som privatpers­oner utan om deras ämbete och den svenska coronastra­tegin. De har en personal omkring sig för att kunna använda den.

Heidi Avellan tillstår att det föreligger en viss kulturell kontrovers här i och med att ministrarn­a å ena sidan förväntas vara folkliga, men å andra sidan inte får vara det. Det kan väldigt lätt skapa skandalrub­riker till exempel om statsminis­tern använder regeringsp­lanet för något ändamål.

– Men det är inget fel med det, säger hon.

Också Marja Lemne, statsvetar­e på Södertörns högskola, är förvånad över att Löfven agerade som han gjorde. Hon säger att förtroende­t för regering och myndighete­r riskerar att minska långsiktig­t.

– Med tanke på den hårda ton han höll i sina riktlinjer till svenska folket blir jag väldigt häpen när jag hör att han är ute och shoppar igen, säger Lemne till TT.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Statsminis­ter Stefan Löfven får hård kritik för att han julhandlad­e kort efter att han avrått svenska folket från att besöka köpcentra.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/LEHTIKUVA-AFP ■ Statsminis­ter Stefan Löfven får hård kritik för att han julhandlad­e kort efter att han avrått svenska folket från att besöka köpcentra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland