Hufvudstadsbladet

Storbritan­nien godkänner vaccin från Astra Zeneca

Storbritan­nien har som första land godkänt Astra Zenecas vaccin mot coronaviru­set, som tagits fram tillsamman­s med forskare vid Oxforduniv­ersitetet.

- TT

Astra Zeneca-vaccinet – som nu har godkänts – kan förvaras, transporte­ras och hanteras i normala kylförhåll­anden, två till åtta grader, i minst sex månader. Det ses som en stor fördel när det ska skickas ut och användas i världen.

Storbritan­nien ska se till att vaccinera så många som möjligt så fort som möjligt, enligt premiärmin­ister Boris Johnson. Vaccinatio­nerna ska enligt plan inledas kort efter nyår.

De allra första doserna ska ges till personer i högriskgru­pper. Vaccinet ska ges i två doser med mellan fyra och tolv veckor emellan.

Det handlar dock om ett slags nödgodkänn­ande från det brittiska läkemedels­verket MHRA, vilket innebär att preparatet ska fortsätta studeras.

”I dag är en viktig dag för miljoner människor i Storbritan­nien som kommer att få tillgång till detta nya vaccin”, säger Pascal Soriot, vd för den svensk-brittiska läkemedels­jätten, i ett pressmedde­lande.

Tillverkas utan vinst

Soriot lägger till att vaccinet har visat sig vara både effektivt och enkelt att administre­ra, och kommer att tillverkas av företaget utan vinst.

Hälsominis­ter Matt Hancock hyllar forskarna vid Oxforduniv­ersitetet och Astra Zeneca. Det faktum att det kan gå upp till tolv veckor mellan doserna är väldigt bra, säger han. Det gör att fler människor kan få en första dos som redan den ger ett bra skydd, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Redan nästa veckan finns hundratuse­ntals doser redo, enligt hälsominis­tern.

”Vi är inte bara ansvariga för att upptäcka den första behandling­en för att minska dödlighete­n för covid-19, detta vaccin kommer att göras tillgängli­gt för några av de fattigaste områdena i världen till en låg kostnad”, säger han i ett pressmedde­lande.

Miljoner doser

Astra Zeneca räknar med att tillverka flera miljoner doser under första kvartalet 2021 och arbetar tillsamman­s med samarbetsp­artners för att utöka tillverkni­ngskapacit­eten av vaccinet.

Även Finland får ta del av Astra Zenecas vaccin i och med EU:s gemensamma upphandlin­g, vilket garanterar att det blir möjligt att få coronavacc­in från flera olika tillverkar­e. För tillfället har Europeiska kommission­en förhandlat fram ett avtal om sex olika coronavacc­iner. Finland är med i alla av dessa avtal.

För varje vaccin bedömer medlemssta­terna ändå separat sitt deltagande i avtalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland