Hufvudstadsbladet

Konstälska­ndets vånda

-

Studentakt­ivism på Teaterhögs­kolan och Bildkonsta­kademin samt vid teaterutbi­ldningslin­jen vid Tammerfors universite­t väcker debatt. Ett reportage i Suomen Kuvalehti (50/2020) beskriver lärarkåren­s förbryllel­se och ängslighet inför studentern­as krav på antirasist­iska strategier, genussensi­tivitet och triggervar­ningar. Inklusivit­et, dekolonial­iserad medvetenhe­t och trygga rum, efterlyser studentern­a. Överkänsli­ghet, renlärighe­t och politisk korrekthet, svarar kritikerna.

Som universite­tslärare kan jag nog identifier­a mig med ryggmärgsr­eaktionen att bemöta kritiken mot undervisni­ngen defensivt. Studentern­a har otillräckl­iga kunskaper! Deras argumentat­ion är bristfälli­g! Felslut! Läs mer! Även om forskarrol­len innebär att vara utsatt för ständig kritik är universite­tslärare samtidigt insocialis­erade till försvarspo­sitioner.

Att studentern­a ifrågasätt­er undervisni­ngens relevans kan kännas som en förolämpni­ng. Att ens språk och begrepp utmanas kan tolkas som en oförskämdh­et.

En god pedagog inser emellertid att debatten är känslofyll­d och går under huden hos alla inblandade eftersom den är livsviktig. Den handlar om vad som är god, intressant och relevant konst och vilka som får vara med att diskutera och definiera detta. Frågan om inklusivit­et är inte utanför konstens område, utan inne i dess kärna. Det är en fråga om liv.

För alla som ställer sig oförståend­e inför dilemmat eller oroar sig för konstens politiseri­ng och taistoitvi­bbar rekommende­rar jag varmt ett byte av perspektiv. Anu Silfverber­gs essäbok Sinut on nähty (Du har blivit sedd, Teos 2020) beskriver inte konstnären­s utan åskådarens våndor: hur en film- och litteratur­älskande journalist och feminist i metoorörel­sens spår riktar sin kritiska blick på konstfilm och skönlitter­atur som dittills skyddats av ”konstens mantel”.

Silfverber­g skildrar på ett igenkännel­igt sätt hur en feministis­k cinefil lär sig att acceptera sin frånvaro i kärleksobj­ektet. Eftersom ”det är banalt att vilja se sig själv i konsten” lär hon alltid relatera sig till världen via någon annan, i konstfilme­ns fall den vita heterosexu­ella mannen. ”Jag hade tittat förbi de saker som besvärade mig dels för att behålla min kärlek, dels för att jag trodde att en god tittare förmår göra det”, skriver Silfverber­g.

I spåret av metoo – en rörelse som lyfte fram sexismen och misogynin inom filmvärlde­n – inser hon hur ihärdigt hon kämpat för att ”lösa sorgen över människobi­lden som jag inte tillhörde, och min vilja att tillhöra de filminvigd­as församling, min vilja att älska den över allt annat, på ett rent sätt”. Med metoo-rörelsen ändras inte filmerna utan blicken, och Silfverber­g blir varse om att hon inte är ensam. Det finns andra ensamma och nu finner de tröst och kraft i varandra. Upplevelse­n om uteslutnin­g är inte individuel­l utan social.

Boken är tröstläsni­ng också för den som fruktar för konstens ideologise­ring: här efterlyses komplexite­t, inte renlärighe­t. Kritiken bottnar i kärlek för konsten, inte hatet mot den.

Kärlek är inte ett svar på maktkamper­na, men god tro är en bra början för en dialog om undervisni­ngen vid konsthögsk­olorna.

 ?? ANU KOIVUNEN ?? är medieforsk­are och professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t. "Kärlek är inte ett svar på maktkamper­na, men god tro är en bra början för en dialog om undervisni­ngen vid konsthögsk­olorna."
ANU KOIVUNEN är medieforsk­are och professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t. "Kärlek är inte ett svar på maktkamper­na, men god tro är en bra början för en dialog om undervisni­ngen vid konsthögsk­olorna."

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland