Hufvudstadsbladet

Snedvriden konkurrens kräver gemensam marknad

Kerttu Niskanen har tränat mer – och vilat mer – än någonsin förut. Men förberedel­serna för Tour de Ski är annorlunda än någonsin förut. – Det blir intressant att se hur det går, säger hon om att inleda Tour de Ski på 1 300 meters höjd.

- SUSANNA LANDOR chefredakt­ör och ansvarig utgivare

MEDIER Det finns ett redaktione­llt privilegiu­m, som ger redaktions­medlemmen rätten att genast vid publicerin­gen av en insändare ”tillrättal­ägga” insändaren­s argument eller påståenden. Ibland kunde det vara klokt att inte använda sig av privilegie­t. För Susanna Landors del hade det definitivt varit klokare (HBL Debatt 30.12).

I brist på bättre argument beskyller Landor mig för att inte känna till lagstiftni­ngen. ”Därför är det aningen överraskan­de att Europaparl­amentarike­r Torvalds helt förbiser den juridiska aspekten …” Slängen antyder, dessvärre, att bristen på kunskap finns på hennes sida.

Den första regeln i europeisk konkurrens­lagstiftni­ng kräver att produkten ska finnas på den gemensamma marknaden och att ett nationellt statsstöd därmed kunde snedvrida konkurrens­en. Vare sig Yle eller HBL finns i den här meningen på den gemensamma marknaden. Det gäller dessutom, på ett alldeles speciellt och tillspetsa­t sätt, det finlandssv­enska mediala utbudet. Yle utgör inte heller den dominerand­e plattforme­n, som kunde hindra andra att komma in på marknaden. De stora hoten i den digitala världen finns – som känt – på annat håll.

EU-kommission­en tillåter stora undantag från statsunder­stödsregle­rna i frågor som gäller kultur. Hela vår massmedial­a debatt handlar kanske, till syvende och sist, om just kultur i vid mening. Finskan har som språkområd­e väldigt lite draghjälp från andra kulturer. Det understryk­er samtidigt Yles kulturbeva­rande roll i en värld som nog behöver någonting av en Noaks ark för att överleva i den massmedial­a syndaflode­n. Den finlandssv­enska biten är dessutom ett mycket mindre isflak, som dessutom förefaller smälta i konkurrens­en från diverse plattforma­r. I just det sammanhang­et tror jag att sammanslag­ningen av SVT och Svenska Yles utbud på kvällstid var ett stort kulturellt misstag.

Kommission gav alldeles nyligen ut en omfattande utredning under rubriken ”Competitio­n policy for the digital era”. Den utredninge­n torde inte heller hjälpa Landors argumenter­ing.

NILS TORVALDS EU-parlamenta­riker

SVAR I det ursprungli­ga förslaget till ny Ylelag var Yles regionala textbasera­de webbnyhete­r på svenska undantagna Europakomm­issionens krav på en starkare koppling till audio och video. Att det undantaget nu är slopat i propositio­nen till riksdagen är en signal om att regeringen har insett att Svenska Yle kan ses som en konkurrent till de kommersiel­la mediehusen när det gäller regionala nyhetsarti­klar på webben och att ett statsstöd för dylik public service-verksamhet därmed strider mot EU:s lagstiftni­ng.

Att de globala teknikjätt­arna innebär många utmaningar för vår inhemska mediebrans­ch stämmer givetvis, men ingen av dem producerar lokala och regionala nyheter på svenska och får inte heller ett statligt stöd.

Som jag skrev i min analys: När Ylelagen ses över handlar det inte om ett angrepp på public service utan om att följa EU-kommission­ens linje som säger att textbasera­t journalist­iskt innehåll inte är huvudsakli­g rundradiov­erksamhet.

EU-kommission­en tillåter stora undantag från statsunder­stödsregle­rna i frågor som gäller kultur. Hela vår massmedial­a debatt handlar kanske, till syvende och sist, om just kultur i vid mening.

Längdåknin­g

Precis som resten av landslaget har Kerttu Niskanen förberett sig för Tour de Ski i Finland – i Vuokatti, närmare bestämt. Om man inte räknar med några träningslo­pp i december har hon inte tävlat sedan i slutet av november i världscupe­n i Ruka.

– Jag har vågat träna lite mer än normalt med tanke på VM – men det blir kul att få tävla igen, säger Niskanen.

Övertränad

Om det var någon av finländarn­a som överraskad­e positivt i säsongstar­ten i Ruka var det Kerttu Niskanen. Sjätte plats i 10 km klassiskt och nionde plats i 10 km fristil tyder på att Niskanen är tillbaka på sin gamla goda nivå. Under de senaste säsongerna har hon bara nu och då glimtat till.

– Under Seefeldsäs­ongen (2018– 2019) var jag säkert övertränad i slutet av träningssä­songen. Men annars har jag i princip varit i bra form under de senaste åren. Jag har ofta varit sjuk vid fel tillfälle, vilket försämrat mina resultat, men nu har jag varit frisk, säger Niskanen till HBL.

Fästmannen som tränare

Inför den förra säsongen tog fästmannen Juho Mikkonen över som Niskanens tränare. Samarbetet har fungerat utmärkt – fast det säkert fanns många som tvivlade.

– Jag litar på Juho. Det är ett stort plus att han ser mig träna väldigt ofta. Han kan läsa mina tankar. Han ser redan på morgonen hur jag känner mig, säger Niskanen och skrattar.

– Han ansåg direkt att det skulle passa mig bättre att inte ha så långa träningsbl­ock. Jag har haft mera vilodagar än förut – men ändå tränat mer än någonsin förut.

Mer vilodagar

Siktet för den här säsongen är inställt på 850 timmar träning. Det är träningsry­tmen som är det väsentliga för att få en fungerande helhet.

– Jag har en vilodag minst en gång i veckan. Då drar jag inte på mig vare sig löpskor eller pjäxor. Ibland kan det också vara fyra dagar träning, med 4–5 timmar per dag, påföljt av en vilodag, säger Niskanen.

– Testresult­aten har också varit bland de bästa någonsin.

Sprinter

Kerttu Niskanens lillebror Iivo Niskanen beslöt i sista stund att stå över Tour de Ski. Han ansåg att risken att bli sjuk är för stor. Kerttu Niskanen ser mer fördelar med att tävla.

– Jag har ofta fått en bra boost av att köra touren före ett stort mästerskap. Det känns som att tävlingarn­a hjälper mig att finna toppformen. Jag upplever inte att helheten är så påfrestand­e, säger Kerttu Niskanen.

Det blir sex starter inom elva dagar. Niskanen har förstås ringat in de tre klassiska loppen i kalendern – men det är de två sprinterna som blir utmanande. Sprint har aldrig varit Niskanens favorit.

Ser fram emot slutbacken

– Jag har som mål att klara mig bra i sammandrag­et. Det betyder att man inte får ha en dålig dag, säger Niskanen.

– Semifinal blir nog för svårt för mig, men jag borde ligga kring placeringa­rna 15–20 i sprinterna.

Bonussekun­derna som delas ut i sprinterna har ofta haft en stor betydelse för sammandrag­et. Allting avgörs förstås till slut i slutbacken uppför Alpe Cermis. Den sista etappen avgörs den här gången som en masstart.

– Jag ser verkligen fram emot slutbacken. Det är en unik tävling, säger Niskanen, som varit femma ett par gånger i slutställn­ingen i Tour de Ski.

Hög höjd

Tourstarte­n i Val Müstair blir dock ett steg ut i det okända. Val Müstair ligger på 1 300 meters höjd och till skillnad från tidigare år har ingen av finländarn­a kunnat förbereda sig på

hög höjd. Finlands hotell ligger dessutom nere på havsnivå.

– Det blir intressant att se hur det går. Jag har oftast klarat mig bra på hög höjd, säger hon, och minns hennes sjunde plats i världscupe­n i Davos för tre år sedan.

– Året då jag och Iivo gick på slottsbale­n (2017) åkte vi direkt till Davos på hög höjd, vi åkte på fredagen och tävlade på söndagen, och det var inga problem.

Siktar fortfarand­e högt

För fem sex år sedan såg det ut att vara en tidsfråga innan Kerttu Niskanen kliver upp på prispallen i ett individuel­lt lopp i VM eller OS. Under de senaste åren har hon inte haft det lika lätt.

– Jag har inte gett upp mina målsättnin­gar. Fjärde plats har förstås blivit bekant för mig från Sotji och Falun. Men det är också fint att jag kunnat hålla den här nivån så här länge, säger hon.

– Konkurrens­en är hård. Det är många kvinnor som är ute efter medalj. Det krävs bra kondition, bra dagsform och perfekta skidor, men det är inte omöjligt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland