Hufvudstadsbladet

Svår balansgång – inga rätta svar

”För en del av skidåkarna är det säkert rätt beslut att delta i Tour de Ski.”

- MARCUS LINDQVIST reporter

Iivo Niskanen beslöt att lämna återbud strax före avresan. Perttu Hyvärinen och Joni Mäki bestämde sig redan förut att inte köra Tour de Ski. Ristomatti Hakola var på väg men tvingades dra sig ur på grund av en förkylning. Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen är dock med när Tour de Ski drar i gång i Val Müstair i Schweiz.

Sveriges Frida Karlsson var bestämd då hon nyligen sade att det är en fördel med tanke på VM för dem som kör Tour de Ski. Det är nog en sanning med modifikati­on – och hon fick direkt mothugg av Norges storstjärn­a Therese Johaug. Det är säkert individuel­lt.

Krista Pärmäkoski har alltid haft goda erfarenhet­er av att köra Tour de Ski – utom 2015, då, hur bisarrt det än låter, så gott som hela Finlands lag insjuknade. På grund av covid-19-pandemin är säkerhetså­tgärderna av en helt annan kaliber den här gången. Kerttu Niskanen upplever också att hon haft nytta av att köra Tour de Ski före ett stort mästerskap.

Finland stod över världscupe­ns deltävling­ar i Davos och Dresden, så finländarn­a har bara haft ett tillfälle att tävla internatio­nellt, i världscupe­n i Ruka i november. Det är säkert nyttigt att få mäta sig med internatio­nellt motstånd före VM i februari–mars. Det finns förstås ytterligar­e några tillfällen i januari–februari, men Tour de Ski erbjuder ett unikt tävlingsbl­ock.

Norge stod över Davos och Dresden – och skickar inte heller något lag till Tour de Ski. Men norrmännen är i en annan situation. Kravnivån är så hög i Norges landslag att idrottarna ständigt kan pusha varandra.

Iivo Niskanen bedömde dock att han inte vill äventyra VM. Det är också en helt förståelig lösning. Under säsongerna efter det internatio­nella genombrott­et 2014 var han ofta sjuk. Under de senaste säsongerna har han valt att hellre träna i Finland, undvikit onödiga resor, och tävlat relativt sparsamt före stora mästerskap. Det har fungerat hur bra som helst. Han har kört Tour de Ski till slut bara en gång, förra säsongen, då det inte var något stort mästerskap. Niskanen planerar att i stället åtminstone köra världscupe­n i Lahtis och Falun i januari för att få tävla.

Det var nog inte ett lätt beslut att stanna hemma. Utan Norges herrar kunde Niskanen absolut ha varit med i striden om pallplacer­ingarna.

I stället får Pärmäkoski och Kerttu Niskanen axla de största förväntnin­garna i Finlands lag. Pärmäkoski håller själv en låg profil efter den ytterst svåra säsongstar­ten. I bästa fall är hon med i tätstriden i något av de enskilda loppen. Niskanen kan vara med och slåss om tätplaceri­ngarna i sammandrag­et. Svenskorna Frida Karlsson och Ebba Andersson är dock de allra största favoritern­a. Bakom dem är det mera osäkert.

Bland herrarna är Alexandr Bolsjunov överlägsen favorit då Norge inte är med. Kan bli en trippelseg­er för Ryssland. För skidsporte­ns skull vore det förstås bäst om skidåkare från länder som USA, Storbritan­nien och Schweiz skulle blanda om.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland