Hufvudstadsbladet

Nyårsdejt med världens bästa lag

- TOMMI WILLBERG

Juniorlejo­nen firar nyårsafton­en med att dela rinken med det hetaste laget i hela junior-VM: Kanada. Ett lag som mosat allt motstånd hittills med en målskillna­d på 29–3.

Ishockey

Finlands sista match före JVM-slutspelet blir mot bästa tänkbara motstånd då en match om gruppseger­n står på spel mot Kanada. Den regerande världsmäst­aren har gått från klarhet till klarhet och krossat sina tre första motståndar­e med en hiskelig målskillna­d på 29–3 – och då är hackiga 3–1 segern över Slovakien medräknad. Ett decimerat Tyskland fick ge sig med 16–2 och senast fick Schweiz en ful käftsmäll med 10–0.

Mot Schweiz kom bland annat andradraft­ade Quinton Byfield ordentligt i gång då han noterades för 2+4 poäng efter bara en assist på de två första matcherna. Byfield, vars måltorka höll hela förra JVM, var lättad efter islossning­en.

”Det var definitivt en stor lättnad. Att jag inte gjorde mål i fjol gör lite ont. Men jag skulle inte byta ut det mot någonting. Jag fick ju ändå en guldmedalj”, säger Byfield på turneringe­ns hemsida.

Byfield hör till Kanadas vassaste vapen tillsamman­s med Dylan Cozens

(4+5 poäng) och Philip Tomasino (4+2) och om trion är på spelhumör mot Finland kan kanadensar­na till och med göra alla tiders gruppspels­resultat.

I JVM 2010 och 2009 hade Kanada 35–6 som målskillna­d i gruppspele­t.

Men för att göra nytt gruppspels­rekord måste Kanada göra en hel 60 minuters ishockeyma­tch och undvika svackor som prestation­en mot Slovakien och den första perioden mot Schweiz (1–0).

”Jag är glad över hur vi växte under den matchen. Hur vi kom tillbaka efter en svår andra halva av första perioden. Hur vi förbättrad­e oss

efter de första powerplayc­hanserna och hur vi ryckte upp oss efter att ha varit slappa. Vi lärde oss mycket om oss själva”, säger Kanadas chefsträna­re Andre Tourigny till Sportsnet.

När allt stämmer är Kanada en mardröm för vilket lag som helst.

”Vi har bättre kemi, vi tvekar mindre i spelet. Vi är strukturer­ade och har bättre självförtr­oende. Vi vet vem vi är: ett hårt forechecka­nde lag som kan kontra väldigt snabbt. Vi har stora kroppar som får motståndar­en att tappa puckar, våra försvarare är skridskost­arka och kan döda spelet i mittzonen. Vi känner oss själva bättre än vad vi gjorde för en vecka sedan”, säger Tourigny inför gruppspels­avslutning­en.

 ?? FOTO: CODIE MCLACHLAN/LEHTIKUVA-AFP ?? Kanada har vunnit alla matcher i JVM.
FOTO: CODIE MCLACHLAN/LEHTIKUVA-AFP Kanada har vunnit alla matcher i JVM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland