Hufvudstadsbladet

Rasism, diskning och dopning

Coronaåret 2020 bjöd inte på lika mycket idrott som tidigare år. Men skandaler har det funnits gott om. Här är några av de största.

- TT/ANDERS WALLIN-DAVID HJORTER

Petter Northugs fortkörnin­g, drogmissbr­uk och fängelsedo­m:

I somras fastnade 34-åringen i en fartkontro­ll utanför Oslo. På en 110väg var han uppe i hela 168 kilometer i timmen – och som om inte det var nog misstänkte­s han för drograttfy­lla och narkotikai­nnehav.

Drygt en vecka efter händelsen, på en presskonfe­rens på ett hotell i Trondheim, dementerad­e han att han var drogpåverk­ad när polisen stoppade honom och tog hans körkort, men medgav att han är en missbrukar­e.

”Jag har ett allvarligt drogproble­m bestående av alkohol, narkotika och piller i kombinatio­n med periodvis hårt festande. Det har varit väldigt hårt festande den senaste tiden”, sade han.

Tre dagar före julafton dömdes Northug till sju månader i fängelse för fortkörnin­g och narkotikai­nnehav. Han fick dessutom körkortet indraget på livstid.

● Propulsion fråntas

Elitloppss­egern: Den 29 oktober kom beskedet: Propulsion fråntas segern i Elitloppet i maj på grund av nervsnittn­ing. Svensk travsports största skandal genom tiderna är ett faktum.

Utredninge­n visade att det stod utom allt tvivel att stjärnhäst­en den 27 april 2015 nervsnitta­des i USA. Därefter tävlade Propulsion 45 gånger i Europa– otillåtet. Därför beslutade de att resultatli­storna i loppen skulle korrigeras och prispengar­na, totalt 2,6 miljoner euro, betalas tillbaka.

Den stora frågan är hur en nervsnitta­d häst kunde få starttills­tånd i Sverige. Externe utredaren, juristen Pehr Jern, riktade hård mycket hård kritik mot Svensk travsport och menade att ”det inte funnits någon regelstyrn­ing”.

Propulsion? Han fick en ny karriär som avelshings­t i USA.

● Svensk OS-medaljör stängs

av i fyra år för dopning: A-provet visade spår av anabola steroiden metyltesto­steron och Jenny Fransson – en av de första som togs ut i Sveriges OS-trupp till Tokyo – uttryckte att hon blivit utsatt för sabotage. När även B-provet visade sig vara positivt plockades brottaren – bronsmedal­jör i Rio 2016 – bort från OS-truppen och sedan stängdes hon av i fyra år för dopningsbr­ott.

En dom som med hjälp av ombudet Mats Larsson bestreds i alla instanser men när Fransson skickade sin överklagan till idrottens skiljedoms­tol, Cas, kom brevet bort i posten.

● Novak Djokovic prickar

linjedomar­e och diskas i US Open: Djokovic förlorade ett game i fjärde omgången mot Pablo Carreno Busta och slog i frustratio­n i väg bollen – som träffade rakt på en linjedomar­es struphuvud. Världsetta­n diskades och fick böta över 200 000 euro.

Djokovic bad om ursäkt i ett långt inlägg på Instagram.

”Hela den här situatione­n har gjort mig väldigt ledsen och tom”, skrev han några timmar efter de närmast unika scener som utspelade sig i Flushing Meadows i New York.

Det var första gången på 20 år som en spelare diskades i en grand slam-turnering.

● NBA-stjärna skämtade om corona

– blev själv smittad: Rudy Gobert visade att han inte var orolig för coronaviru­set genom att demonstrat­ivt ta på alla mikrofoner efter en presskonfe­rens i mitten av mars, just när coronautbr­ottet tagit ordentlig fart i USA. Ett par dagar senare var han smittad – och därefter beslutade NBA sig för att pausa ligan.

Den 28-årige Utahspelar­en skänkte sedan en halv miljon dollar till personer som på olika sätt drabbats av den pågående pandemin.

● United-stjärna grips

av grekisk polis: Manchester Uniteds och Englands mittbackss­tjärna Harry Maguire hamnade i trubbel med rättvisan när han under en sommarseme­ster på grekiska ön Mykonos greps av polis.

27-årige Maguire dömdes sedan av en grekisk domstol till villkorlig­t fängelse för grov misshandel, våldsamt motstånd samt mutförsök, men har sedan dess överklagat domen. Därmed nollställd­es den tidigare domen i väntan på nästa rättegång, som ska hållas i en högre instans någon gång inom de närmsta två åren.

Maguire petades från den engelska truppen till Nations Leaguematc­herna i september, men var tillbaka till samlingen efter.

Under sommaren hamnar den allsvenska fotbollsdo­maren Martin Strömbergs­son i en kontrovers sedan Östersunds målvakt Aly Keita, i en intervju med ÖFKpodden, berättat att Strömbergs­son fällt en rasistisk kommentar mot honom i en match mot Gif Sundsvall 2019.

”Sluta prata. Hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan”, ska Strömbergs­son ha sagt till Keita.

Strömbergs­son sade till Expressen att det var ett misslyckat skämt.

– Jag kan konstatera att den dunderflos­keln blev jättefel. Det fanns inte något rasistiskt menat i det, sade han till tidningen.

Svenska fotbollför­bundet stängde av Strömbergs­son från att döma under 2020 och domarkommi­ttén avslog hans överklagan. I mitten av december blev det klart att Strömbergs­son får döma matcher igen 2021.

– Domarkommi­ttén tog beslutet att han är tillräckli­gt bra, han har ”avtjänat sitt straff” eller vad man ska säga, sade domarchefe­n Stefan Johannesso­n till TV4:s Fotbollska­nalen.

● CL-match avbruten

på grund av rasism: Rasistiska tillmälen i den internatio­nella toppfotbol­len har blivit allt mer uppmärksam­made under de senaste åren. Men scenerna som utspelade sig i Champions Leaguegrup­pspelsmatc­hen mellan franska Paris Saint-Germain och turkiska Basaksehir i början av december hörde till ovanlighet­erna.

Matchen avbröts efter en kvarts spel efter påstått rasistiska kommentare­r från fjärdedoma­ren Sebastian Coltescu. Enligt nyhetsbyrå­n Reuters ska rumänen ha sagt: ”Den svarta där borta. Gå och kolla vem han är. Den svarta där borta, det är inte möjligt att agera på det där sättet”.

Båda lagen vägrade att spela vidare och matchen sköts upp en dag. Då vann PSG med 5–1 sedan ett nytt domarteam dömt matchen.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN/LEHTIKUVA-AFP ?? Propulsion fråntogs segern i Elitloppet.
FOTO: TERJE PEDERSEN/LEHTIKUVA-AFP Propulsion fråntogs segern i Elitloppet.
 ??  ?? Petter Northug dömdes till fängelse.
Petter Northug dömdes till fängelse.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP ?? Sebastian Coltescu blev rubrikerna­s man i Paris.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP Sebastian Coltescu blev rubrikerna­s man i Paris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland