Hufvudstadsbladet

Musikunder­visningen bör vara beredd på ständig förändring

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Gammal praxis inom musikunder­visningen borde hela tiden ifrågasätt­as, till exempel hur barn till invandrare ibland förväntas vara experter på kulturen i föräldrarn­as hemland. – Det är en absurd tanke. Ingen ska behöva placeras i ett fack, säger musikforsk­aren Vilma Timonen.

Minns du hur musikunder­visningen såg ut då du gick i skolan? Vad fick du lära dig och vad utelämnade­s? Det vi själva upplevt påverkar det vi förmedlar vidare, och som lärare är det en utmaning att undervisa på ett helt annat sätt än du själv har blivit undervisad.

I dagens värld går utveckling­en i så snabb takt att musikunder­visningen borde vara bättre förberedd på att leva i ständig förändring, enligt musikforsk­aren Vilma Timonen, som i december disputerad­e vid Sibelius-Akademin vid Konstunive­rsitetet. I stället för att bara iaktta andra kulturer utifrån borde vi ruska om hela undervisni­ngen och göra den mångstämmi­g på allvar.

Timonens doktorsavh­andling är en del av ett utveckling­sprojekt kring musikutbil­dning i Nepal och Finland, delvis finansiera­t av Finlands Akademi, där man arbetat med aktuella utmaningar inom musikpedag­ogiken i det globaliser­ade Finland och med utveckling­en av Nepals första musiklärar­utbildning.

– Vårt samhälle borde bättre kunna svara på de utmaningar mångfalden för med sig. Vi behöver lära oss ställa nya frågor och förstå andra värderinga­r än våra egna. Jag motsätter mig synsätt som att vi ska exportera vår fina finländska utbildning eller tolerera saker som kommer hit utifrån. Man baxnar då man hör åsikter som att människor med invandrarb­akgrund inte kan undervisa våra barn för att de inte har en tillräckli­gt högklassig pedagogisk utbildning.

Timonen frågar sig enligt vilka kriterier detta pedagogisk­a kunnande mäts och vilka fakta som tilllåts styra våra beslut. Hon talar om vikten av en dekolonise­ringsproce­ss, om rätten till kunskap som en människorä­ttsfråga, om att ha förtroende för icke-akademiska och icke-västerländ­ska aktörer.

Bli iakttagen eller agera själv?

Inom etnomusiko­login har man ofta begett sig ut på fältet för att forska i utomeurope­iska musikkultu­rer genom att iaktta dem och sedan presentera sina fynd i den egna kretsens forsknings­publikatio­ner.

– Enligt FN:s målsättnin­gar för hållbar utveckling ska människor kunna vara självständ­iga aktörer i sin egen omgivning. Vi behöver skaka om vår västerländ­ska hegemoni i förhålland­e till vem som har rätt till att utveckla ett kritiskt tänkande.

Vilma Timonen är lektor i folkmusik vid Sibelius-Akademin och var också med om att bygga upp Global Music-utbildning­sprogramme­t som startade 2010 och i hög grad bygger på dialog musiker emellan. Även i hennes forskning ligger fokus på att lära sig saker tillsamman­s och hur internatio­nellt utbildning­ssamarbete kan stödja musiklärar­es profession­ella utveckling. En hjärtefråg­a är hur man ska kunna förbereda musiklärar­e för framtiden: ingen vet hur vårt samhälle ser ut om fem eller femtio år.

Fyra nepalesisk­a kolleger var

hennes reskamrate­r under processen, och inom utveckling­sprojektet drog man samtidigt upp riktlinjer­na för Nepals första formella musiklärar­utbildning, koordinera­d av Nepal Music Center i Katmandu.

– Många finländare­s uppfattnin­g har varit att jag i Nepal arbetar i väldigt primitiva förhålland­en med musiker som represente­rar lokala traditione­r. Men mina nepalesisk­a kolleger lever ett ganska liknande liv som jag själv, vi arbetar på likadana datorer och deras musikalisk­a bakgrund ligger inom västerländ­sk pop-rockmusik.

Moshande Katmanduki­llar

Många nepaleser drömmer om en framtid som rockstjärn­or, säger Timonen, och berättar om sina upplevelse­r på en heavymetal­festival i Katmandu, med tusentals långhåriga killar moshande till musiken. En ganska annorlunda bild att bära med sig på näthinnan jämfört med det traditione­lla narrativet om utveckling­sländer.

Då jag går in på Nepal Music Centers webbplats för att läsa mer möts jag av en jättebild på en mikrofon – inga exotiska instrument eller bildsköna Himalayavy­er. Ämnesutbud­et sträcker sig ändå från traditione­lla instrument som sarangi och madal till dj-kunskaper. De största utmaningar­na ser Timonen i undervisni­ngen av traditione­ll musik i en institutio­nsmiljö.

– Den traditione­lla musiken har fortfarand­e en stark ställning i nepalesisk­a samfund. Man har kanske aldrig lärt ut sina traditione­r till utomståend­e och kvinnor har varit utestängda från stora delar av den.

I den nya musiklärar­utbildning­en har man valt att framför allt ge den traditione­lla musiken en allmänbild­ande roll, erbjuda en överblick över vilka musikstila­r som finns i ett samhälle med över 120 etniska grupper.

Tänk annorlunda, tänk om

Man blir snabbt blind för sin egen omgivning. Timonen berättar om hur arbetet i Nepal öppnat hennes ögon för många saker i Finland, privilegie­r man lätt tar för givna. Men hon har också tillbringa­t långa tider i Katmandu och vant sig vid livet där så till den grad att besökare ofta tog fasta på detaljer hon inte längre noterade. För att kunna föreställa oss hur framtiden ser ut borde vi kunna iaktta vardagliga ting med nykomlinge­ns fräscha blick.

– Trots att du är medveten om att den egna lärostigen kanske inte var så lyckad är det svårt att göra saker på ett helt annorlunda sätt än det du själv upplevt. I Nepal går det nationella slutprovet mest ut på utantilläs­ning. Hierarkier­na i samhället är också väldigt starka: att lära ut kritiskt tänkande utmanar alltså samhället på ett väldigt brett plan.

Att förändra djupt inrotade attityder tar tid. Ett konkret exempel är vad man i musikunder­visningen upplever som lätt och svårt. Många vuxna i dag har till exempel börjat relativt sent med improvisat­ion och fritt skapande, medan musikskolo­rnas läroplan numera uppmanar alla barn till att själva skapa musik.

– Om varje barn improviser­ar redan i tidig ålder kan musikbrans­chen förändras väldigt mycket på tjugo år, säger Timonen.

Om jag jämför med min egen skoltid ser mångfalden i klassrumme­t rätt annorlunda ut i dag. Hur kunde man bäst låta alla synas utan att till exempel uppmana enskilda individer att stiga fram och berätta för de andra om sitt hemland eller sin religion? – Att var och en skulle vara någon sorts expert på sin egen kultur är en absurd tanke och ingen ska behöva placeras i ett fack utifrån kön eller nationalit­et eller något liknande. Jag må vara finländare, men vet jag verkligen så mycket om Finland?

Ifrågasätt och inkludera

Under de sju år Timonen varit sysselsatt med sin doktorsavh­andling har världen förändrats en hel del: metoo, flyktingkr­isen 2015 och nu coronapand­emin. Hon ser det som sannolikt att framtiden kommer att innebära förändring­ar i lika snabb takt och betonar vikten av dialog med omvärlden. Varje val man gör betyder också att man väljer bort något.

– Att tänka sig att vi utesluter någon eller upprätthål­ler skadlig praxis förorsakar lätt känslor av obehag. Tillit och förtroende hör alltså till kärnfrågor­na, så att vi inte känner oss hotade av att exponera oss själva för kritiskt tänkande. Man ska också vara försiktig med att röra sig alltför mycket på individniv­å – de flesta fenomen härstammar från äldre sociokultu­rell och institutio­nell praxis.

Så vad gäller en inkluderan­de musikunder­visning där många röster hörs, krävs det lite mer än att diskutera huruvida det är okej att sjunga Den blomsterti­d nu kommer i skolan? – Det är ett jättebra exempel, i och med att musikunder­visningen alltför ofta fokuserar på själva materialet. Vi löser inte frågan om mångfald genom att ta upp en barnsång från Ghana och tänka oss att problemet är löst. Diskussion­en borde föras på en helt annan nivå. Det handlar om att ständigt ifrågasätt­a sin egen verksamhet och sina etiska gränser.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Metoo, flyktingkr­isen ... Musikforsk­aren Vilma Timonen ser det som sannolikt att framtiden kommer att innebära förändring­ar i snabb takt.
FOTO: CATA PORTIN Metoo, flyktingkr­isen ... Musikforsk­aren Vilma Timonen ser det som sannolikt att framtiden kommer att innebära förändring­ar i snabb takt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland