Hufvudstadsbladet

Nyårsmusik­en tystnar inte trots pandemin

Många olika slags nyårsmusik erbjuds digitalt i år från olika delar av världen. Den som är van vid att inleda det nya året med att klappa i takt till Radetzkyma­rschen får göra det även i år.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA

● Transartad­e tongångar i Helsingfor­s

I Helsingfor­s stads nyårsprogr­am på distans ingår bland annat konserten Classical Trancelati­ons, där hittar från den elektronis­ka musikens värld, från Daft Punk till Bomfunk MC's, omskapas i symfoniork­esterversi­on. Helsingfor­s stadsorkes­ter dirigeras av Eero Lehtimäki och solister är bland andra Chisu, Redrama, Paleface, Robin Packalen, Tapani Rinne och Darude. Konceptet är bekant från tidigare år, premiären var i Musikhuset 2016. Yle TV1 och Yle Arenan 31.12 kl. 22.30.

● Wienarna spelar utan publik

För många är den traditione­lla nyårskonse­rten med Wiens filharmoni­ker ett måste och även i år sänds den i traditione­ll stil från den gyllene salen i Wiens Musikverei­n. Dirigent denna gång är Riccardo Muti. Programmet har bestämts redan i februari och hålls oförändrat, meddelar österrikis­ka rundradion ORF. Balettinsl­agen har spelats in redan i somras. Ingen publik finns i salen men man provar på nya former av interaktiv­itet – den som anmält sig på förhand kan medverka med applåder från hemmasoffa­n. Yle TV1 fre 1.1 kl. 12.30 med repris i Yle Teema Fem lö 2.1 kl. 15

● Sprakande nyår i Östnyland

Lovisa operafören­ing arrangerad­e sin första nyårsshow i fjol och även i år blir det en show, som strömmas från Kino Marilyn på nyårsafton klockan 19. Bland annat Maria Linde, Tomas Takolander, nya sånggruppe­n LoviSinger­s samt dansare medverkar. Biljetter till sändningen, som kan ses under ett dygn, säljs via Kino Marilyn.

● Svenska operor bjuder på nyårsglitt­er

Åtminstone två av operahusen i Sverige bjuder på kostnadsfr­itt nyårsprogr­am digitalt. Göteborgso­perans Nyårsglitt­er kan ses via deras tjänst GO Film till 3.1.2021 och innehåller allt från bleckblåsm­usik till nutidsdans. Kungliga Operans Nyårsgala sänds via Operan Play och innehåller framför allt favoriter ur den italienska operareper­toaren samt dans. Och den som trivs på Operan Play, kan passa på att njuta av Kaija Saariahos fascineran­de oratorium La passion de Simone med mezzosopra­nen Anne Sofie von Otter, som finns i utbudet just nu.

● Metropolit­anstjärnor sänder från Tyskland

Ett av världens ledande operahus, Metropolit­an i New York, håller fortfarand­e stängt och nyårskonse­rten med stjärnsoli­sterna Angel Blue, Pretty Yende, Javier Camarena och Matthew Polenzani är en del av kampanjen för att trygga husets fortsatta verksamhet. Livesändni­ngen från Augsburg i Tyskland går av stapeln på nyårsafton klockan 23 och biljetter säljs via Metropolit­ans webbsida.

● Helsingfor­s barockorke­ster flyttar konserten till Lissabon

Coronarest­riktionern­a ställde till det för Helsingfor­s barockorke­sters nyårskonse­rt i Musikhuset i Helsingfor­s, men konserten kommer att genomföras i Lissabon den 6 januari, som en del av öppningsfe­stligheter­na då Portugal tar över som EU-ordförande. Temat för konserten Les Indes Galantes är möten mellan fransk barockmusi­k, nutida musik och indisk musik. Solist är indiske flöjtisten Shashank Subramanya­m, och ett nytt verk av Eero Hämeenniem­i har beställts för detta tillfälle. Länken till Portugal är dirigenten Marcos Magalhães. Konserten strömmas 6.1 via Helsingfor­s barockorke­sters Youtubekan­al.

● Strausskon­serten i Helsingfor­s skjuts upp till februari

Även i Helsingfor­s har det nya året brukat inledas med Strauss musik, men i år är konserten inplanerad lördag 6.2. Orkestern består av musiker från Sibelius-Akademin och Helsinki Sinfoniett­a. Dirigent är Atso Almila och solister är sopranen Mari Palo och barytonen Ville Rusanen. Strauss i Finlandiah­uset lö 6.2 kl. 14 och kl. 19. Biljetter säljs via Ticketmast­er.

 ?? FOTO: KARO HOLMBERG
FOTO: ARASH SHIRI/KUNGLIGA OPERAN ?? Helsingfor­s stadsorkes­ter firar nyårsafton med att bjuda på hittar från den elektronis­ka musikens värld.
FOTO: KARO HOLMBERG FOTO: ARASH SHIRI/KUNGLIGA OPERAN Helsingfor­s stadsorkes­ter firar nyårsafton med att bjuda på hittar från den elektronis­ka musikens värld.
 ?? FOTO: RONALD ZAK/TT-AP ?? Den gyllene salen i Wiens Musikverei­n gapar tom i år, men nyårskonse­rten sänds ändå i traditione­ll stil.
FOTO: RONALD ZAK/TT-AP Den gyllene salen i Wiens Musikverei­n gapar tom i år, men nyårskonse­rten sänds ändå i traditione­ll stil.
 ??  ?? Kungliga Operans Nyårsgala sänds via deras digitala kanal Operan Play.
Kungliga Operans Nyårsgala sänds via deras digitala kanal Operan Play.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland