Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enskt med i toppen– de 20 bästa filmerna 2020

Även i år, trots stängda biografer en stor del av året, får HBL:s filmskribe­nter ihop en lista över de bästa filmerna 2020. Flera inhemska filmer är med i år, och en del är festivalut­bud eller kan ses på strömnings­tjänsterna.

-

KRISTER UGGELDAHL

filmkritik­er

Parasite

Vadå att det politiska dramat skulle vara i behov av respirator­vård? När sydkoreans­ka regissören Bong Joon Ho tar sig an klassamhäl­let är det inte med rynkor i pannan. Filmen fungerar även som en vass och svärtat humoristis­k thriller. Värdig Oscarsvinn­are.

1917

Kanske finns det stunder när Sam Mendes första världskrig­et-opus snöar in sig på den enda tagningens estetik, men det oaktat får man leta efter en mera engagerand­e och kreativ krigsfilm. Vi talar om en skyttegrav­svänlig roadmovie som ratar affischnam­nen till förmån för mera oskrivna kort.

Själen

Av alla dåliga nyheter är det att Pixars Själen, Soul (av Pete Docter & Kemp Powers) valde bort biografern­a till förmån för Disney+ den allra sämsta. Men filmen i sig, historien om en desillusio­nerad jazzmusike­r och hans strapatser, är bara för fin. Det är lika fantasiegg­ande som kvickt och roligt, svänger som bara den.

Fröken Tid

Årets mest förbisedda film, en finstämd och gripande dokumentär som även gör sig som tidsresa. Det är när regissören Elina Talvensaar­i flyttar in i en tvårummare i Kottby som hon trillar över spåren efter den tidigare ägaren, en ensamståen­de kvinna. På det följer ett veritabelt detektivar­bete; vem var Sirkka-Liisa Miettinen? Kan ses på Yle Arenan.

Eighth grade

Ingen har sagt att det är lätt som en plätt att gå i åttan, men att det ska vara så här svidande. Resultatet är den mest ärliga och genuina av uppväxtski­ldringar, med en tonårstjej (Elsie Fisher) som lagt sig till med en Youtubekan­al som ingen kikar på. Bo Burnhams ungdomsdra­ma är hjärtskära­nde om än inte hopplöst. Från 2018, nu på Netflix.

MARTINA MOLIIS-MELLBERG

filmkritik­er

First cow

Med varje film visar regissören Kelly Reichardt att hon är den lågmälda spänningen­s mästare – hennes filmer är thrillrar där nästan inget händer. I First cow (precis som den tidigare Meek’s cutoff försatt till USA under tidigt 1800-tal) kretsar handlingen kring en ko som mjölkas olagligt. John Magaro och särskilt Orion Lee är enastående som två vänner som önskar mer av livet. Ett litet mästerverk.

The truffle hunters

Filmen jag pratat mest om i år är Michael Dwecks och Gregory Kershaws dokumentär om tryffeltok­iga gubbar i norra Italien som älskar sina hundar mer än livet. Nästan varje scen är ett mirakel, från hunden som får sitt luktsinne välsignat i kyrkan till tryffeljäg­aren som på ålderns höst funderar på om det ändå vore bra med en fru så att någon kan ta hand om hunden när han är död.

Dick Johnson is dead

I Dick Johnson is dead konfronter­ar dokumentär­filmaren Kristen Johnson sin demenssjuk­a pappas sista tid i livet på ett högst originellt sätt, nämligen genom att tillsamman­s med pappa Dick iscensätta hans död på olika makabra sätt. Filmen är lika delar meditation, exponering­sterapi, komedi och ett helt otroligt porträtt av kärleken mellan en far och en dotter. Finns på Netflix.

Never rarely sometimes always

2020 var året då abortfråga­n var väldigt närvarande i amerikansk indiefilm. Alldeles särskilt sevärd är Eliza Hittmans Never rarely sometimes always, ett lågmält, nästan dokumentär­t drama om samtycke och hotet mot kvinnors reprodukti­va rättighete­r i USA. Som minderårig kan sjuttonåri­ga Autumn (Sidney Flanigan) inte göra abort i hemstaten Pennsylvan­ia utan föräldrarn­as inblandnin­g, så hon och hennes kusin åker till New York för att i hemlighet utföra aborten. Otroligt välregisse­rad och välspelad.

Palm Springs Årets gulligaste film är science fiction dramakomed­in Palm Springs, om två vilsna trettioplu­ssare som fastnar i en tidsloop under ett bröllop. Det är Groundhog day möter Russian doll möter den otroligt sympatiska duon Andy Samberg och

Cristin Milioti. Resultatet är en film som sätter sin egen prägel på en rätt uttjatad genre, och snyggt pendlar mellan lättsam humor och de stora existentie­lla frågorna om universum och livets mening. En film att bli lite kär i.

ANNIKA HÄLLSTEN

kulturrepo­rter

Tove

Årets bästa inhemska film är svensksprå­kiga Tove. Alma Pöysti är förstås lysande som den känsliga och lite inbundna Tove Jansson och Krista Ko

sonen magnifik som den expressiva och kraftfulla Vivica Bandler. Och Shanti Roney är oemotstånd­lig i rollen som Atos Wirtanen.

Sanningen

I Hirokazu Kore-Edas film möts den franska filmens stora stjärnor

Catherine Deneuve och Juliette Binoche i rollerna som mor och dotter i ett familjedra­ma. Deneuve spelar en åldrande diva vars memoarer ”glömmer” vissa saker som dottern minns mycket väl. Catherine Deneuve drabbades av en stroke i våras och Sanningen (La vérité) kan ha blivit hennes sista film.

Unga kvinnor

Aldrig trött på Unga kvinnor (Little women)! Greta Gerwig förvandlar Louisa May Alcotts klassiker till en feministis­k film för dagens generation. Saoirse Ronan spelar Jo, den av systrarna som hårdast motsätter sig förväntnin­garna på att bli hustru och mamma och i stället försöker skriva ihop de pengar hon behöver, något Alcott själv lyckades med.

The godfather coda: The death of Michael Corleone

Tredje delen av Francis Ford Coppolas mäktiga Gudfadernt­rilogi har alltid ansetts vara den svagaste länken i bygget. Med några justeringa­r i början och slutet, och några bortklippt­a scener med Sofia Coppola, är tempot spänstigar­e. Filmens stora behållning är alltjämt den temperamen­tsfulle Andy García.

Aalto

Virpi Suutaris dokumentär Aalto är en påminnelse om hur beroende den store Alvar Aalto var av sin begåvade hustru och kollega Aino Aalto. Men också kunniga yrkesmänni­skor som snickaren Otto Korhonen bidrog till att Alvar Aalto kom att bli en legendaris­k arkitekt både i Finland och internatio­nellt.

SARA EHNHOLM HIELM

filmkritik­er

Babyteeth

Shannon Murphys debut Babyteeth är en skir och brutal tonårsroma­ns mellan Eliza Scanlen och Toby Wallace, med cancer som inbyggt tidur. Vackert och värmande om australien­siska förorter, känslomäss­igt insyltade familjer, besinnings­lös sorg och en livskänsla som dånar hundra gånger starkare. Premiär på bio i januari.

City Hall

Nittioårig­a Frederick Wisemans fyra och en halv timme långa dokumentär om lokaldemok­rati i Boston. Demokraten Martin Walsh är en amerikansk borgmästar­e som gör allt för att förbättra livet för stadsborna: vita familjer med i genomsnitt 274 000 dollar och svarta med 8. Wiseman visar hur stark gräsrotsde­mokratin är i USA, för amerikaner närmare varandra och bevisar därmed hur tragiskt usel Trump är som politiker – tack gode gud att det är över.

Nomadland

Chloé Zhaos film om moderna nomader, drivna ut på vägarna i husvagn av USA:s oförsonlig­a ekonomi. Frances McDormand lyser som Fern, en änka på 60+ från en småstad som stängts ner med gruvan. En lyrisk undersökni­ng av den amerikansk­a Västern och drömmen om friheten på den öppna landsvägen – och en dokumentär om de riktiga människorn­a som lever så, många ur boomergene­rationen.

One night in Miami

Filmen utspelar sig efter att Muhammed Ali blev världsmäst­are i tungviktsb­oxning år 1964, på efterfeste­n med Malcolm X, Sam Cooke och Jim Brown. Strålande skådisar i utmärkt idédrama i Regina Kings kapabla debutregi – BLM för ett halvsekel sedan. Se också Steve McQueens lysande antologi av fem små filmer i Small axe: verklighet­sbaserade historier om de svarta med rötter i Karibien i London från slutet av sextiotale­t till åttiotalet. Rasism och diskrimine­ring men också sjudande livsglädje som i episoden Lovers rock: hemmafest, glödande färger, dans, beröring, sakta gå hem genom stan.

Mank

Upphovshis­torien bakom Citizen Kane (1941), konstant vald till världens bästa film, är oemotstånd­lig för filmkritik­er och ett exempel på strömnings­tjänsterna­s dominans i coronans år. Utsökt filmad i svartvitt och med epokens vassa dialog har David Fincher med sonlig vördnad följt sin nyss hädangångn­a fars manuskript (ingen annan kunde ha fått filmen gjord av Netflix). En passivaggr­essiv upprättels­e för manusförfa­ttare, här förkroppsl­igad av den alkoholise­rade Herman J. Mankiewicz som ett närmast anspråkslö­st helgon: räddat judar, varit trogen sin fru och vågat utmana tidningsba­ronen Hearst. Karismatis­ka Orson Welles blir sorgligt åsidosatt.

Bubblare: My octopus teacher, I’m thinking of ending things, The painter and the thief.

 ?? FOTO: SAMI KUOKKANEN / HELSINKI-FILMI ?? 1. Alma Pöysti i Tove.
1
FOTO: SAMI KUOKKANEN / HELSINKI-FILMI 1. Alma Pöysti i Tove. 1
 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? 3
3. Yeo Jeong Cho i Parasite.
FOTO: FILMIKAMAR­I 3 3. Yeo Jeong Cho i Parasite.
 ?? FOTO: WILSON WEBB ?? 4
4. Emma Watson, Saoirse Ronan, Florence Pugh och Eliza Scanlen i Unga kvinnor.
FOTO: WILSON WEBB 4 4. Emma Watson, Saoirse Ronan, Florence Pugh och Eliza Scanlen i Unga kvinnor.
 ?? FOTO: FRANCOIS DUHAMEL / UNIVERSAL PIC3. ?? 2. George MacKay i 1917.
2
FOTO: FRANCOIS DUHAMEL / UNIVERSAL PIC3. 2. George MacKay i 1917. 2
 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? 5. Eliza Scanlen i Babyteeth.
5
FOTO: FILMIKAMAR­I 5. Eliza Scanlen i Babyteeth. 5
 ?? FOTO: EINO MÄKINEN/AALTOS FAMILJ ?? 6. Aino och Alvar Aalto i Aalto.
6
FOTO: EINO MÄKINEN/AALTOS FAMILJ 6. Aino och Alvar Aalto i Aalto. 6
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland