Hufvudstadsbladet

Smått och gott till nyåret

En inställd nyårsfest är också en fest. Plockmat och snittar funkar i alla lägen. Till och med på utomhuskal­as.

- MIA GAHNE/TT

Sällan har väl ett nytt år varit mer välkommet än det stundande. Och oavsett hur vi väljer att fira det vill vi ändå unna oss något festligt och helst i sällskap med någon vi tycker om.

Här har jag totat ihop några exempel på vad som kan funka för att fira nyårsafton modell 2020. Vem som helst kan slänga ihop en löjromspiz­za med hjälp av färdigköpt pizzadeg. Det lovar jag. Och tycker du att löjrom är för dyrt går det bra med billigare varianter. Gott blir det hur som. Bacondadla­rna är kanhända lite pilliga att göra men i gengäld smått oemotstånd­liga. Det fiffiga med den klassiska gröna ärtsoppan är att den tål att serveras både varm och kall. Den måste såklart inte hällas upp i småglas utan kan även fungera som en läcker förrätt på en mindre nyårsmidda­g.

Löjligt lätt löjromspiz­za

Till cirka 10 bitar, 20 minuter

80 g löjrom 1 färdig pizzadeg, t ex surdeg

2 dl crème fraiche cirka

1 dl färskriven parmesan + lite extra

1 citron cirka

1/2 dl finskuren gräslök

flingsalt nymalen svartpeppa­r

■ Tina löjrommen och värm ugnen till 225 grader.

Sträck eller kavla ut degen till önskad form och placera på en bakplåtspa­ppersklädd (alternativ­t medföljand­e papper) plåt.

Blanda crème fraiche med parmesan och rivet skal av halva citronen. Bred knappt hälften av krämen ovanpå pizzadegen. Grädda i ugnen i cirka 10–15 minuter eller tills degen verkar genomgrädd­ad och fått lite färg på kanterna.

Riv över lite extra parmesan och låt svalna en aning. Skär pizzan i bitar.

Klicka på lite löjrom på varje bit. Spritsa eller klicka ut resten av parmesankr­ämen emellan romklickar­na. Strö över gräslök och flingsalt. Dra några varv med pepparkvar­nen och riv över skalet från andra halvan av citronen.

Lägg upp på fint fat eller bricka och servera.

Bacondadla­r med comté

Till 20 stycken, 30 minuter

20 dadlar cirka 175 g comté (alt. gruyère eller liknande)

1 pkt bacon, à 140 g

1 kruka rosmarin tandpetare

■ Sätt ugnen på 225 grader.

Dela osten i 20 små tärningar. Blir det något över – stoppa dem i munnen. Ljuvlig ost!

Skär en längsgåend­e skåra i varje dadel och peta försiktigt ut kärnan. Stoppa in en ostbit i varje dadel.

Dela baconskivo­rna i tre delar. Placera en bit rosmarinkv­ist på varje. Linda runt dadlarna och förslut med en tandpetare. Placera på bakplåtspa­ppersklädd plåt.

Grädda i ugnen i cirka 10–12 minuter eller tills baconet fått fin färg.

Låt svalna en aning före servering.

Crème ninon-shots Till cirka 10–15 småglas, eller 4–6 förrättspo­rtioner

2 schalotten­lökar, finhackade 1 morot, finhackad smör olivolja 7 1/2 dl kycklingbu­ljong 500 g frysta gröna ärtor 2–3 msk sherry 1 dl vispgrädde salt nymalen peppar cirka 2 tsk citronsaft 1/2 dl färska myntablad + extra till dekor 1/4–1/2 flaska champagne eller mousserand­e vin (kan ersättas med kolsyrat mineralvat­ten) 1 tub pepparrots­visp

■ Mjukfräs lök och morot i smör och olivolja i en rymlig kastrull.

Tillsätt buljongen, koka upp, häll i ärtorna och koka upp igen. Sjud 10 minuter. Slå på sherry och grädde. Smaksätt med salt, peppar och citron, låt sjuda försiktigt i 5 minuter (får ej koka). Tillsätt myntablade­n och mixa. Smaka av.

Häll upp i små glas, men lämna lite plats för champagnen. Här kan du antingen låta soppan svalna helt eller välja att servera den ljummen alternativ­t genomvarm.

Slå i en skvätt champagne eller mousserand­e vin – alternativ­t kolsyrat mineralvat­ten – i samtliga glas. Garnera med en klick pepparrots­visp och extra mynta. Placera på en bricka och servera.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Crème Ninon är en äkta nyårsklass­iker. Lyxig grön ärtsoppa som kan serveras både kall och varm.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Crème Ninon är en äkta nyårsklass­iker. Lyxig grön ärtsoppa som kan serveras både kall och varm.
 ?? HENRIKSSON/TT
FOTO: JANERIK ?? Löjromspiz­za är den perfekta plockmaten just på nyårsafton.
HENRIKSSON/TT FOTO: JANERIK Löjromspiz­za är den perfekta plockmaten just på nyårsafton.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Baconlinda­de dadlar med rosmarin och fransk comtéost. Försvinnan­de goda!
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Baconlinda­de dadlar med rosmarin och fransk comtéost. Försvinnan­de goda!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland