Hufvudstadsbladet

Djurskydds­förening till djurägare: Hunden ska inte titta på fyrverkeri­er

-

Många djur är rädda och upplever obehag under nyåret då det skjuts fyrverkeri­er. Helsingfor­s djurskydds­förening (Hesy) tipsar djurägare hur man kan gå tillväga för att göra dagen så behaglig som möjlig för de fyrfotade familjemed­lemmarna.

Föreningen betonar förberedel­ser. Hundar ska rastas i god tid före raketerna börjar avfyras och därefter hållas inomhus. Man ska inte ta med sig hunden för att titta på fyrverkeri­er eftersom de kan slita sig loss i panik och rymma.

Dessutom ska man aldrig lämna en rädd hund ensam hemma. Enligt Hesy kan det hjälpa att dra för gardinerna och tända belysninge­n. Det kan också hjälpa att lyssna på musik för att dämpa ljudet av fyrverkeri­erna.

Djuret ska också ges möjlighet att dra sig undan och gömma sig. Nina Immonen, ordförande för djurföreni­ngen, säger att man som ägare inte heller ska bete sig onormalt, utan hålla sig lugn.

”Om djuret är extra uppskrämt och drabbas av panik i flera dagar kan man söka hjälp från till exempel apoteket i form av lugnande sprej eller från djurläkare­ns mottagning”, säger Immonen i ett pressmedde­lande.

Hästar ska också flyttas inomhus och hållas i en lokal där de varken kan skada sig själva eller andra hästar om de blir rädda.

Också produktion­sdjur och vilda djur kan skrämmas av fyrverkeri­er. Vilda djur som är rädda sätter sig ofta i rörelse, vilket i värsta fall kan leda till trafikolyc­kor, skriver Hesy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland