Hufvudstadsbladet

Fira nyår med mousserand­e viner

-

Detta onådens år lider äntligen mot sitt slut, och vi är många som väntat på att äntligen få vända ett nytt blad och välkomna det nya året 2021. När det kommer till det gastronomi­ska ger nyårsfiran­det som bekant mer valfrihet för vad som bjuds än både jul och påsk, där skinkan och lammet traditione­llt står utom all konkurrens. Därför ska jag inte tipsa er om vanliga viner i dag, utan hålla mig till en av de största gemensamma nämnarna bland alla förväntans­fulla firare – bubblet. Må det vara ostron och havskräfto­r eller makaronilå­da med ketchup som läggs upp på faten denna afton, men personlige­n kommer jag inte att snåla med vad som hälls i glaset i kväll. Det har varit ett ledsamt och tungt år på många sätt, och jag tycker vi alla kan gratulera oss själva i kväll för att ha kommit ens någorlunda helskinnad­e igenom det – och det görs lämpligast genom att, trots att det förmodlige­n sker i liten skala, klä upp sig, äta nånting gott och hälla upp ett glas äkta champagne, vilket inte alls behöver kosta skjortan som ni ser av urvalet som följer.

Förresten, om ni planerat korka fler än en flaska mousserand­e, så tycker jag absolut att ni ska börja med champagnen. När ni avnjutit den och aftonen lidit vidare kan ni övergå till enklare sorter som cava, prosecco eller andra bubblor – smaklökarn­a kommer att tacka er, för under kvällens gång lär de nog trubbas av en aning, och att servera den förnämsta drycken till sist är för det mesta likvärdigt med att kasta pärlor till svin.

921177 Gratiot-Pilliere Tradition Champagne Brut

■ Det här huset har anor som går tillbaka till 1600-talet, det vill säga 11 generation­er, och i deras bas-champagne, som har meunier som grund, finner man en perfekt ostron-kompanjon, men i brist på sådana går också sushi och andra lätta fisk- och skaldjursr­ätter mer än väl. Torr och härligt syrlig i smaken, med aromer av rostad mandel och gula aprikoser, en lång gomkänsla och fin fyllighet. Passar även fint med chips och smörpopcor­n kan jag intyga av erfarenhet.

Pris: 32,49 €

937997 André Clouet Rosé Champagne Brut

■ Denna svagt rosa champagne från André Clouet, champagneh­uset som gjort champagne ända sedan 1751, är gjord på enbart pinot noir-druvor och känns onekligen mycket tjusig. Den sitter utmärkt på middagsbor­det med sin fantastisk­a syra och mycket fina bubblor, samt subtila, torra aromer av croissant, smultron, hallon och apelsinska­l och så en lätt mandelton i avslutet. En ny roséfavori­t hos underteckn­ad, och dessutom till ett otroligt pris för att vara så välgjord.

Pris: 39,95 €

548517 Billecart-Salmon Réserve Champagne Brut

■ Denna goding, även den från ett familjeför­etag, har nångång kallats för ”tvärflöjte­n i champagneo­rkestern” och visst förstår man det – den klingar högt och klart, och är i en klass för sig. Gjord på främst meunier är den stilig, torr, frisk och bjuder på intressant­a nyanser av bland annat saftig grapefrukt och mogen aprikos tillsamman­s med en knappt förnimbar blommighet, och gör sig utmärkt som solist och välkomstsk­ål när gästerna samlats.

Pris: 46,30 €

008715 Bollinger Special Cuvée

Brut

■ År 1979 gjorde Bollinger entré i filmen Moonraker, som tog James Bond på äventyr i yttre rymden. Den nya Bondfilmen No time to die lär vi få vänta på ytterligar­e några månader, men under tiden kan fansen förfriska sig med denna klassiker. Över 50 procent är pinot noir, resten är chardonnay och meunier. Special Cuvée är en blandning av olika årgångsvin­er där de äldsta ofta är runt 15 år och dessutom lagrade på magnumflas­kor fram till det att man blandar cuvéen. Utöver det brukar champagne i allmänhet lagras minst 15 månader på sin jästfällni­ng, medan Bollinger är berömda för att lagra sina minst 4 år, vilket resulterar i en större komplexite­t och mognad, som är lätt att känna igen. Smaken är torr, mycket elegant och bjuder på förfinade aromer av mogna höstäppel och toast – perfekt till fisk, fågel och skaldjur av finare sort.

Pris: 59,80 €

I årets sista vinruta tipsar Linda Forssell om bubbliga drycker som hör nyårsfiran­det till. Häll i ett glas äkta champagne som inte alls behöver kosta skjortan.

LINDA FORSSELL

Vinexpert

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland