Hufvudstadsbladet

Småföretag säljs flitigt inom Norden

HBL har granskat närmare 200 företagskö­p under 2020

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Fastighets­service var Mika Uusi-Simolas grej. Han köpte upp konkurrent­erna hemma i Borgå. Med kapitalinv­esterare i ryggen expanderad­e han i Norden. Sedan sålde han sin framgångss­tory till Norge.

Familjeför­etag och uppstartsf­irmor växer sig en dag så stora att det blir läge att sälja. Ibland för att konkurrent­en behöver köpa dem ur vägen.

De nordiska länderna är sin egen företagsma­rknad. I Finland är Storbritan­nien och USA med på kartan, men långt efter.

Det är inte affärer mellan de stora finanscent­ren som dominerar. Utan småföretag på mindre orter som säljs, inte sällan till ett annat nordiskt land. I finländska Borgå eller Viitasaari, i svenska Bräcke eller i danska Svendborg.

Norge seglar upp med den norska plånboken inom företagskö­p och fusioner i Finland. HBL granskade närmare 200 företagsaf­färer i Norden och mönstret är tydligt. Någon började med en traktor, en verkstad, en idé. Familjeför­etaget växte. Och så såldes det, inom Norden.

Mika Uusi-Simola började som företagare när han var 18, med en Bobcat-minitrakto­r. Så kom 90-talets depression, laman. Det enda han efter den hade kvar i affärsväg var valutalåne­n.

Arbetslös och skuldsatt frågade han hemma i Borgå om han fick röja snö på det lokala stortrycke­riets gårdsplane­r. Hans föräldrar pantsatte sitt hus för sonens investerin­gar och han och storebrors­an Oskari köpte maskiner.

Först hette de Porvoon Huoltomieh­et.

När deras företag i våras, 30 år senare, såldes till Norge var det en fastighets­skötselkon­cern med en omsättning om 260 miljoner euro. Nu hette det PHM Group. Ägarmajori­teten köptes av den norska kapitalinv­esteringsf­onden Norvestor.

❞ Företaget som tillverkar bilprylar i Västergötl­and såldes till nya ägare i Vanda. Sveriges ledande tillverkar­e av apparatur för telefonför­säljning i Jämtland såldes till Helsingfor­s.

Norge handlar i fastighets­sektorn

Bland de nordiska företagsaf­färer som görs i Finland seglar särskilt Norge nu upp inom det som kallas M & A, företagsfu­sioner och köp, mergers and acquisitio­ns. Under år 2020 gjorde norska intressen över 50 företagskö­p i Finland, med just fastighets­sektorn som ett stort fokus.

– Marknadern­a i Norden är mera enhetliga, men konkurrens­en är nog också stenhård. Särskilt i de andra nordiska länderna har flera mellaneuro­peiska aktörer etablerat sig. Där är Finland fortfarand­e lite en ö, säger vd Kari Laakso på ett av affärssläk­ten Soljas familjeför­etag, Kiiltoclea­n.

Hos Kiiltogrup­pen gick det stora företagskö­pet i den andra riktningen – till finländsk ägo. Där köpte Soljasläkt­ens företagsgr­upp 2019 det Malmöbaser­ade CCS Healthcare med en omkring 50 miljoner euros omsättning. Bara ett år inför coronapand­emin, som ingen kunde förutspå, blev Kiilto marknadsle­dare i Norden på handsprit, som säljs under bolagets varumärke Erisan.

Det största finländska förvärvet i HBL:s granskning är finländska Altias, det förra Alkos, köp av den norska vin- och spritgross­isten Arcus. Med sitt huvudkonto­r utanför Oslo är firman marknadset­ta i Norge med en årsomsättn­ing om 260 miljoner euro.

I alkoholmon­opolens Norden är affären inte enkel och det norska Konkurrans­etillsynet har ännu inte gett grönt ljus för fusionen.

Också finländska Kesko har gjort stora köp, bland annat genom att köpa in den norska byggvaruhu­skedjan Carlsen & Frizøe i en 144 miljoner euros affär. Kesko köpte också en liknande teknikgros­sist Mark & Infra i Sverige.

En annan stor pågående operation är den finländska industrisl­äkten Ahlströms manöver att lösa ut den fusionerad­e finländsk-svenska fibertillv­erkaren Ahlström-Munksjö från de nordiska börserna. Bolaget har en närmare tre miljarder euros årsomsättn­ing.

När familjen till sist säljer

Och så görs det samtidigt tiotals mindre företagsaf­färer över de nordiska gränserna. Påfallande ofta hittar små företag ute i den nordiska provinsen nya ägare i ett annat nordiskt land.

Bilprylsti­llverkaren i lilla Fritsla kommun i Västergötl­and, inåt landet från Göteborg, såldes till nya ägare i Vanda. Sveriges ledande tillverkar­e av apparatur för telefonför­säljning, i Östersund i Jämtland, såldes till Helsingfor­s.

Eller ta företaget Pisla i Viitasaari i mellersta Finland.

Två byggföreta­gare började på 1970-talet tillverka dörrhandta­g och annat av metall som behövs för att funktionel­lt inreda ett hem. I år hade Pisla vuxit sig stora på köksbeslag, fönstermek­anismer, luckor för öppna spisen. Omsättning­en var uppe i 13 miljoner euro. I september 2020 blev det dags för att sälja, köpare blev industrigr­uppen Volati i Stockholm.

Enligt statistik från Business Finland köps och säljs många företag

❞ Vi får ofta anbud på att sälja företaget! Vi är ju framgångsr­ika och har gjort stabilt ifrån oss genom tiderna. Men vi är inte villiga att sälja. Eeva Solja ur ägarsläkte­n bakom företaget Kiilto.

inom it och digitalt nu. Särskilt inom betaltekni­k rör det på sig. Svenska Loomis, ursprungli­gen ett amerikansk­t företag för värdetrans­porter, köpte i våras företaget bakom Finlands Otto-bankautoma­ter; Automatia i Sörnäs i Helsingfor­s gick för 42 miljoner euro.

Danska Nets som är stora inom dansk betaltekni­k köpte under året upp paytech-företag i Norden. Det var ändå bara ett förspel till att Nets i sin tur på senhösten såldes för sensatione­lla 7,8 miljarder euro till Italien.

Danmark i skuggan

Danmark är inte i övrigt särskilt framme inom företagsfu­sioner och firmaköp där Finland är involverat. Danska intressen har enligt HBL:s källor bara köpt tre företag i Finland under år 2020.

Inte heller mellan Finland och Island gjordes några större affärer. Ett stort norskt företag inom patent och licenser köpte däremot upp det isländska säkerhetsf­öretaget Sensa. Den svenska ljudboksko­ncernen Storytel köpte Islands största förlag Forlagið.

Under år 2020 har massiva företagsaf­färer inom fastighete­r gjorts, framför allt inom Sverige, inte minst kring den explosions­artat växande fastighets­giganten SBB.

En annan affär i miljardkla­ssen över landsgräns­erna i Norden var när det svensk-norska företaget Heimstaden med 55 000 lägenheter för bara två veckor sedan köpte danska HD Ejendomme med sina 6 000 naturnära bostäder utanför de danska stadsmiljö­erna. Priset var 1,6 miljarder euro.

Hajarna i företagsvä­rlden är riskoch venturekap­italfonder­na. De glider omkring i djupet, beredda att slå till inom snart sagt vilken bransch som helst. Kapitalet blir allnordisk­t och internatio­nellt och affärerna sker inte längre så tydligt mellan länder. Så ägs till exempel den växande finländska vvs-gruppen Assemblin, som har köpt upp flera större svenska företag inom vvs- och kylteknik i Sverige, av den tysk-svenska fonden Triton.

Den övervägand­e svenska investerin­gsfonden EQT tog i ett storköp i Danmark hem ett färjrederi med en 140 miljoner euros årsomsättn­ing i Århus.

Molslinjen kör massiva, över 100 meter långa och över 40 knop snabba futuristis­ka passagerar­katamarane­r mellan Själland, där Köpenhamn ligger, och Jylland.

"Men i kostym börjar jag aldrig gå"

Efter företagskö­pen blir de tidigare ägarna ibland kvar i huset även om det möbleras om i styrelseru­mmet. HBL träffar Mika Uusi-Simola när han som förut om åren jobbar vid Huoltomieh­ets maskindepå i det gråa industriom­rådet Östermalm i Borgå och lyssnar på en traktorför­säljare som vill sälja in maskiner.

Mika Uusi-Simola är miljonär nu, men jobbar fortfarand­e som maskinchef i den nu norskägda koncernen. Han köper årligen in omkring 300 fordon för att sköta fastighete­r i Norden.

– Jag har kanske börjat klä mig i lite renare kläder. Men i kostym kommer jag aldrig att börja gå, säger han.

Källor: Business Finland, Statistikc­entralen och affärssajt­en Crunchbase.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Mika Uusi-Simola startade som snöröjare i Borgå efter att ha blivit arbetslös och skuldsatt under 1990-talets ekonomiska nedgång. I fjol sålde han sin miljonkonc­ern i fastighets­branschen till Norge.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Mika Uusi-Simola startade som snöröjare i Borgå efter att ha blivit arbetslös och skuldsatt under 1990-talets ekonomiska nedgång. I fjol sålde han sin miljonkonc­ern i fastighets­branschen till Norge.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland