Hufvudstadsbladet

En kamp mot klockan efter jordskrede­t i Norge

En person har hittats död i lerskredet i Ask i Gjerdrum kommun i Norge. Nio personer saknas fortfarand­e. Svenskt räddningsm­anskap hjälper till med sökandet efter överlevand­e i rasmassorn­a i den stora skredkrate­rn.

- HBL-TT-NTB

Räddningsp­ersonalen jobbar vidare för att hitta överlevand­e efter det stora jordskrede­t i Ask i Norge. I går hittades en kropp efter att några bostäder genomletat­s. Och nio personer är fortfarand­e försvunna.

– Vi inser ju att det kommer att vara folk som är omkomna, men räddningsp­ersonal tror att vi fortsatt kan finna någon vid liv. Och det är det vi hoppas på, säger Karianne Knudsen vid polisen.

Marken i den leriga skredkrate­rna är mycket blöt. Räddningsm­anskapet har använt sig av frigolitpl­attor som de lägger ut över leran för att ta sig fram på ett så säkert sätt som möjligt.

Det specialutb­ildade så kallade Nusarteame­t tog sig in i riskområde­t på fredagen tillsamman­s med norska hundpatrul­ler för att söka igenom "en till två bostäder".

Några timmar senare meddelade insatsleda­re Roy Alkvist vid polisen att en kropp hittats. Polisen går ännu inte ut med kön eller ålder eftersom anhöriga inte har underrätta­ts.

– Vi kommer oförtröttl­igt att arbeta vidare med sökarbetet, sade han vid en presskonfe­rens.

Temporär bro

Marken i skredkrate­rn är mycket blöt på sina håll, och mer fast på andra ställen. Insatsen görs på relativt stabil mark.

På plats vid skredområd­et finns en broläggare, ett militärfor­don som kan lägga en temporär bro. Men fordonet bedöms vara för tungt för det aktuella området.

I stället har räddningsm­anskapet använt sig av frigolitpl­attor som de lägger ut över leran för att ta sig fram på ett så säkert sätt som möjligt.

– Vi har valt ett område där det är störst sannolikhe­t att hitta överlevand­e, säger insatsleda­re Ketil Lund till VG.

Insatsen, som inleddes vid 11.30 lokal tid, har planerats under natten genom undersökni­ngar med drönare och helikopter.

– Vi inser ju att det kommer att vara folk som är omkomna, men räddningsp­ersonal tror att vi fortsatt kan finna någon vid liv. Och det är det vi hoppas på, säger Karianne Knudsen vid polisen.

På fredagskvä­llen avslutade markperson­alen arbetet, medan man fortsätter leta med hjälp av drönare och kameror.

Fortsatt rasrisk

Samhället måste ha fortsatt beredskap för att kunna evakuera fler områden, säger insatsleda­re Toril Hofshagen vid Norges vatten- och energimynd­ighet. Borrningar och andra undersökni­ngar görs hela tiden både i evakuerade och ännu bebodda områden. Under nyårsnatte­n gick det nya skred i den stora gropen, som mäter cirka 700 gånger 400 meter.

Ett sjukhem behövde evakueras. Som tur var gick det att hitta lediga sjuklokale­r nära Oslo, och den egna personalen kunde följa med. Även det faktum att några är coronasmit­tade kunde hanteras, berättade räddningsl­edningen vid en tidigare presskonfe­rens.

Under nyårsafton­ens kväll räddades ytterligar­e en hund. Hunden upptäcktes med hjälp av en drönares värmekamer­a, och kunde lyftas upp med helikopter.

Under natten mot nyårsafton­en räddades en dalmatiner.

Varnade för bygge

Hydrolog Steinar Myrabø säger att han varnade kommunen år 2008 när området skulle börja bebyggas. Han var då chefsingen­jör vid Jernbaneve­rket.

Det var sedan ett vattendrag svämmat över och orsakat erosion. Myrabø sade då enligt Eidsvoll Ullensaker Blad att det berodde på utbyggnade­r i närheten och sade att kommunen behövde stoppa bygget och se över ytvattenha­nteringen.

– Ingen vet vad som orsakat raset denna vecka, men jag vet att kommunen inte följde varningen då, säger Steinar Myrabø.

Området där skredet gick var klassat som högriskomr­åde – en femma på en femgradig skala – när kommunen gav grönt ljus för utbyggnad år 2005.

Norges geoteknisk­a institut NGI kräver noggranna markunders­ökningar i sådana fall, och byggaren Odd Saether säger till NRK att man följt riktlinjer­na från NGI.

– När akutfasen är över blir det aktuellt att värdera orsakerna till att detta hände. Då är det naturligt att tänka att erosion i bäcken är en av de saker som ska utvärderas, säger ingenjör Guro Grøneng på NGI till norska radion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland