Hufvudstadsbladet

Alla löper lika hög risk för utmattning, visar forskning. Men under coronapand­emin verkar kvinnor och chefer drabbas hårdast.

En konstant stress som inte släpper efter god nattsömn. En känsla av att bara springa fortare och fortare i ekorrhjule­t. Alla löper lika hög risk för utmattning, visar forskning – oavsett ålder, utbildning eller arbetsmäng­d. Men just under pandemin verkar

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Hur känns det att vara utbränd? Det varierar. Men vägen dit ser ofta likadan ut.

– För det första, ta inga pauser. Jobba jättelånga dagar och få till stånd så mycket som möjligt.

Citaten är plockade ur en video från Arbetshäls­oinstitute­t, där gruppchefe­n Kirsi Ahola ger sina bästa tips för dem som vill skruva upp stressen och må dåligt på jobbet.

– För det andra, fortbilda dig inte. Prata inte med kolleger och be inte om hjälp eller råd av någon. För det tredje, försök att alltid klara dig på egen hand. För det fjärde, var anträffbar dygnet runt och som om inte det var nog, gör lite mer jobb strax innan du lägger dig.

Kirsi Aholas avsikt är att peka på de faktorer i arbetslive­t som får oss att må bra i vardagen. Och vikten av att inte utelämna dem.

Att känna stress är normalt. Men ett stort problem i dag är att många helt enkelt bitit ihop och vant sig vid att vara konstant stressade, tror psykoterap­euten Sanna Aulankoski.

– Det är inte hållbart. Stressen kan göra nytta om den är övergående, annars är den skadlig. Man ska inte vara trött varje morgon, utan då måste man ingripa innan det är för sent.

Hon har i över tio år jobbat som organisati­onspsykolo­g och är numera terapeut. En stor del av hennes klienter är just utbrända.

– Prestation­shets och överdriven samvetsgra­nnhet kan göra att man kör slut på sig, men utmattning drabbar inte bara en viss sorts människor. Vem som helst kan bli utbränd.

Utmattning är ett sjukligt tillstånd som följer när kroppen och hjärnan säger ifrån. En utmattad person kan inte jobba på veckor, månader eller rentav år.

Utmattning­ssyndrom har specifika symtom, som stark stress, sömnproble­m och oro, men som diagnos är den erkänd bara i Sverige. I Finland sjukskrivs utmattade personer i regel för depression, generell ångest eller panikstörn­ing.

– Men det är viktigt att i terapin tala om hur man mår på jobbet och om kan ändra på något – inte bara om nedstämdhe­ten, säger Pauliina Mattila-Holappa, sakkunnig vid Arbetshäls­oinstitute­t.

Men utmattade personer är inte nödvändigt­vis nedstämda – de orkar bara inte längre, vilket skiljer utmattning från depression.

Debatter om utmattning­ssyndrom har blossat upp i flera omgångar, men diagnosen har strandat om och om igen. Både i Finland och internatio­nellt.

– Förespråka­rna lyfter fram att en diagnos skulle ge problemet större synlighet. Kritikerna menar att en diagnos skulle leda till ett ökat letande efter problem i den utmattade personens liv, snarare än i själva jobbet, säger Mattila-Holappa.

I Finland sjukskrive­r läkare utmattade människor vid behov för psykisk ohälsa, och anger då att det handlar just om arbetsrela­terad utmattning.

I augusti gick Arbetshäls­oinstitute­t ut med att omkring 4 procent av

dem som jobbar i Finland lider av arbetsrela­terad utmattning. Siffran baserade sig på en självskatt­ningsenkät som snart ska uppdateras.

Hur många som är sjukskrivn­a på grund av utmattning är ändå oklart.

– Omkring 1 000 besvarade enkäten i juni. När vi jämförde resultaten med tiden innan pandemin såg vi att tröttheten minskat. Däremot såg vi att allt fler kände sig uttråkade i jobbet. Tankarna verkar sväva i väg för många, säger Janne Kaltiainen som forskar på ämnet.

Den pågående studien visar att fler kvinnor än män lider av utmattning­sliknande symtom under pandemin. Detsamma gäller för chefer och andra i ledande position.

– I övrigt var det ingen särskild grupp som vi såg att utmattning­en skulle ha ökat för. Det verkar vara oberoende av ålder, utbildning, bransch och om man jobbar heltid eller deltid.

Om jobb förr mest sågs som ett sätt att skrapa ihop pengar eller som en plikt, handlar det i dag också om självförve­rkligande, menar terapeuten Sanna Aulankoski. Helst ska yrket vara din passion och berika ditt liv.

– Det i sin tur kan leda till besvikelse­r eller till att du sliter ut dig eftersom du tar dig an för mycket.

Vad den sjukliga jobbstress­en än har för källa är det viktigt att på arbetsplat­ser skapa det som kallas för en psykologis­k trygghetsk­änsla.

– De anställda behöver känna att cheferna hör och ser dem, och att det är lätt att ta upp problem. Det är bra om chefer tar det initiative­t, att de frågar hur de anställda har det. Då är det lättare att slå larm om för hög belastning.

En chef kan fråga ”Hur går projektet?” eller ”Hur mår du?”. Öppna frågor gör att den anställda själv kan avgöra hur djupt hen vill gå i just det ögonblicke­t.

Omvänt kan chefer underminer­a känslan av trygghet genom att – medvetet eller omedvetet – bestraffa eller ge ännu fler uppgifter till dem som säger ifrån.

Utmattning har varit ett samhällspr­oblem redan en längre tid men numera är fler jobb rent tankearbet­e, vilket belastar våra hjärnor mer än förr.

Under coronapand­emin faller ansvaret för att hantera stress allt mer på den enskilda arbetstaga­ren.

– Det finns människor som säger att oregelbund­na arbetstide­r passar dem, att de njuter av friheten att lägga sitt schema själva, säger Sanna Aulankoski.

Men med friheten följer troligtvis ett stort individuel­lt ansvar. Om distansjob­bet betyder mer jobb är det skäl att själv identifier­a på vilken punkt man kan trappa ner.

– Möjlighete­n att inverka på sitt eget jobb gör att vi orkar bättre, men det är bra att hålla jobb och fritid isär.

– Att även i övrigt ta hand om sin egen hälsa är nu en färdighet som vi måste lära oss mer eller mindre på egen hand.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Distansarb­etet har inte lett till att fler blir utmattade i jobbet, enligt siffror från juni. Snart kommer statistik som visar om höstens sociala distanseri­ng var droppen som fick bägaren att rinna över.
■
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Distansarb­etet har inte lett till att fler blir utmattade i jobbet, enligt siffror från juni. Snart kommer statistik som visar om höstens sociala distanseri­ng var droppen som fick bägaren att rinna över. ■
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Att vara anträffbar dygnet runt och att låta arbete och fritid flyta in i varandra kan vara riskabelt.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Att vara anträffbar dygnet runt och att låta arbete och fritid flyta in i varandra kan vara riskabelt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland