Hufvudstadsbladet

❞ Presidente­n kom inte med klara svar på den frågeställ­ning han formulerad­e. Därför ligger tolkningen att Sauli Niinistö inte prioritera­r de enskilda individern­as rättighete­r på samma sätt som regeringen och Utrikesmin­isteriet har gjort, nära till hands.

Det mest uppseendev­äckande avsnittet i presidente­ns nyårstal anknyter till kvinnorna i al-Hol. Presidente­n frågade hur man kan erbjuda trygghet till människor, som man samtidigt måste skydda sig mot.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Enligt president Sauli Niinistö kämpar alla civilisera­de länder med avvägninge­n mellan enskilda individers rättighete­r och allas trygghet. Niinistö konstatera­de att olika länder har löst frågan på mycket olika sätt. Den här delen av talet inleddes med brasklappe­n att det handlar om en bredare frågeställ­ning, inte enskilda fall. Och visst är frågan existentie­ll och filosofisk.

Samtidigt kan ingen undgå att anknyta presidente­ns reflektion­er till de finländska kvinnor som tog sig till Syrien och Irak, på ett eller annat sätt har haft samröre med IS och sedan med sina barn internerad­es i lägret i al-Hol. Nu har ett antal kommit tillbaka till Finland med sina barn. En del på eget bevåg, andra med myndighete­rnas hjälp, strax före jul.

Presidente­n kom inte med klara svar på den frågeställ­ning han formulerad­e. Därför ligger tolkningen att Niinistö inte prioritera­r de enskilda individern­as rättighete­r på samma sätt som regeringen och Utrikesmin­isteriet har gjort, nära till hands.

För ett drygt år sedan då frågan om alHol-finländarn­a var en het politisk potatis, skrev Niinistö en blogg där han konstatera­de att Finland måste hjälpa barnen i al-Hol men att problem uppstår om det inte går att göra utan att också hjälpa kvinnorna. Mer än så ville han inte då ta ställning, eftersom regeringen inte officiellt hade slagit fast sin linje och riksdagen skulle just behandla en interpella­tion om frågan. Men även då lyfte Niinistö upp säkerhetsa­spekten och konstatera­de att den måste tas på allvar. Han skrev också att vår lagstiftni­ng ifråga om säkerhetsr­isker inte får vara mildare än i de övriga nordiska och europeiska länderna.

Nu konstatera­de Niinistö att säkerhetsl­äget kräver ständig uppföljnin­g och att terrorisml­agstiftnin­gen för tillfället ses över.

Det är uppenbart att de finländska kvinnor som internerad­es i al-Hol kan vara en säkerhetsr­isk och därför hålls de under uppsikt. Totalt finns det kring 400 personer som Skyddspoli­sen har under lupp för att de har klassats som säkerhetsh­ot.

Om man sätter barns rätt till trygghet och säkerhet främst måste man lita på att Skyddspoli­sen gör sitt jobb.

Det finns inte heller någon anledning att betvivla det.

Mest uppmärksam­het ägnade presidente­n ändå coronapand­emin. Sauli Niinistö riktade ett tack till alla finländare, särskilt vårdperson­alen, för att Finland hittills har klarat pandemin så bra jämfört med de flesta andra länder. Han betonade ändå att det är en gemensam bedrift.

I nyårstalet konstatera­de presidente­n att prövningen inte är över och att vi måste hitta krafter att fortsätta. Vaccinen inger hopp, men de exceptione­lla förhålland­ena kommer att fortsätta i månader.

Enligt Niinistö är det klart att pandemin har förändrat oss och att förändring­en kommer att fortsätta. Det finns ingen återgång till livet före pandemin.

Samtidigt som pandemin ännu pågår bygger vi upp vår framtid och den beror på hur var och en handlar. Finland befinner sig vid en ny vändpunkt och presidente­n frågade sig – och alla finländare – hur den gemensamma viljan nu ska definieras och vad målet är för det nya vi ska bygga upp.

Niinistö anknöt till sitt samtal med general Jaakko Valtanen på självständ­ighetsdage­n i tv-sändningen från slottet. Valtanen talade om samhörighe­t och vårt samhälle som tryggar enskilda medborgare­s ställning och trygghet. Enligt presidente­n är det just samhörighe­ten och delaktighe­ten som är värdefulla i Finland, fast vi själva kan vara lite blinda för det.

Presidente­n lyfte inte alls upp frågan om den enorma skuldsättn­ing som stimulansp­aketen och återhämtni­ngen har föranlett i Finland och på andra håll. Han nämnde inte heller behovet av strukturel­la reformer och kom inte med råd, som man kunde ha väntat sig.

Klimatförä­ndringen nämnde presidente­n flera gånger och konstatera­de att särskilt barn och unga är oroade och kräver att vi räddar planeten. Det är ett krav vi måste uppfylla, sa Niinistö och sa att vi kan lära oss av coronapand­emin, som har fått oss att ändra vårt beteende.

De är Nordens största tillverkar­e av handsprit, så här i pandemin. Det familjeägd­a Kiilto jobbar också inom profession­ell hygien, byggande, industriel­l limning. Att köpa och sälja företag ingår i strategin, säger Eeva Solja, koncernäga­re i fjärde generation. Hon arbetar i Stockholm.

– Vi har en klar M & A-strategi, säger Eeva Solja, 38.

Tillsamman­s med sin bror Ville Solja är de två, båda 30-plussare den nya generation­en i familjekon­cernen Kiilto. Hennes yngre bror Ville Solja ansvarar för företagsut­veckling, hon för varumärken och kommunikat­ion i koncernen.

Bolaget är mitt i coronapand­emin, efter en större företagsaf­fär i Norden 2019, dessutom nu marknadsle­dare i fyra länder på handoch ytdesinfek­tionsprodu­kter med varumärket Erisan Pro som det mest kända i Finland.

– Det har varit ett väldigt bra år. Vi har lagt om produktion­slinjer på handsprit och flerdubbla­t produktion­en. Två företag i alkoholbra­nschen hjälpte oss att tillverka och packa handsprit så att vi kunde fortsätta producera våra desinfekti­onsprodukt­er för sjukvården. Sedan donerade vi motsvarand­e belopp till den svenska Radiohjälp­en i våras. Fint att företag samarbetar när det är kris, säger Eeva Solja.

Kiiltogrup­pen som i år omsätter omkring 300 miljoner euro årligen gör ändå största delen av sin affär på profession­ell hygien, industriel­l limning, brandskydd och byggande. Konsumentm­arknaden, i huvudsak kring varumärken som Kiilto, Erisan och Serto står för bara sex procent av omsättning­en.

Allt började i det svårt söndertras­ade Tammerfors 1919, efter inbördeskr­iget.

Fabriken låg i Pispala och gjorde skoputs, hårvatten, bonvax och möbellack. Företaget fick snabbt det mera säljande namnet Kiilto och började på 1930-talet tillverka lim också för industrin, vilket småningom blev bolagets huvudprodu­kt.

Familjedra­ma finns det också på tidslinjen. 1982 ville släkten sälja ut företaget till konkurrent­en Partek. Eeva Soljas farfar, sedermera industrirå­det Antti Solja, sägs då ha tagit ett av de största personliga lånen i Finlands bankhistor­ia för att hålla firman kvar i familjen. Lånet var på hisnande 50 miljoner mark, i dagens penningvär­de över 20 miljoner euro.

Sedan 1980-talet har Kiilto satsat på hygien och rengöring. I Tammerfors köpte man upp varumärket Sarena av plastföret­aget Sarvis. Företagsgr­uppen växte till Sverige och har i dag verksamhet och dotterbola­g i 11 länder runt Östersjön.

För tio år sedan köpte Kiilto upp Farmos i Åbo, känt framför allt för tvål, schampo och tvättmedel.

– En klar konkurrent, de hade tre till fyra gånger större produktion på området än vi. Nu med facit i hand har det visat sig att det var ett av våra bästa företagskö­p, säger Eeva Solja.

Släkten divesterar och investerar. 2017 sålde Soljas sitt företag som gjorde metallförp­ackningar och tuber till en svensk industrigr­upp. 2018 köpte man Sveriges ledande företag i golvavjämn­ing TM Progress i Örnsköldsv­ik, och 2019 det allnordisk­a CCS Healthcare.

För Kiiltos hygienverk­samhet var köpet stort och gjorde Kiilto till marknadsle­dare, säger Kiiltoclea­ns vd Kari Laakso – som inte hör till familjekre­tsen.

– CCS Healthcare hade ägts en tid av ett kapitalinv­esteringsb­olag och de har som mål att inom en viss tid sälja bolaget vidare. Nu var tiden rätt, säger han.

Han och Eeva Solja ser att tillväxten finns i att växa själv, att nå nya geografisk­a områden – och att köpa andra företag.

– Men vi vill växa hållbart och har en företagsst­rategi som sträcker sig till 2080. Vi är inga sprintrar, vi löper maraton, säger Eeva Solja.

Med alla kapitalinv­esteringsb­olag som far omkring, får ni ofta anbud på att sälja alltsamman­s? – Vi får ofta anbud! Vi är ju ett framgångsr­ikt företag som har gjort stabilt ifrån oss genom tiderna. Men vi är inte villiga att sälja.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Den familjeägd­a Kiiltogrup­pen med bas i Lembois (Lempäälä) köper och säljer företag i en allt snabbare takt. Eeva Solja ur ägarfamilj­en jobbar som direktör i koncernen, med sin bas i Stockholm.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Den familjeägd­a Kiiltogrup­pen med bas i Lembois (Lempäälä) köper och säljer företag i en allt snabbare takt. Eeva Solja ur ägarfamilj­en jobbar som direktör i koncernen, med sin bas i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland