Hufvudstadsbladet

❞ Många har beskrivit 2020 som ett förlorat år, men jag vill tro att den framgångsr­ika coronakamp­en också gett goda erfarenhet­er att ta med in i 2021, då mänsklighe­tens huvudfokus åter bör skifta mot vår tids stora existentie­lla hot: klimatförä­ndringen.

Själva föreställn­ingen om att politiken inget förmår är en nära släkting till den nyliberala idén om att politiken inget ska förmå. Coronaåret visade att föreställn­ingen är lika falsk som idén är problemati­sk.

-

Mänsklighe­ten kommer att besegra coronapand­emin.

Visst, vi är inte där ännu. Många kommer ännu att insjukna, många kommer ännu att dö, nya mutationer kan gäcka oss. Det är för tidigt att dra ut på stan med flaggor och fanfarer, för tidigt att bada naken vid Havis Amandas fötter.

Men om vi höjer blicken en aning ser läget hoppfullt ut. I mars var det många som plockade fram miniräknar­en och genom ganska enkla övningar förutsåg många tiotals eller rentav hundratals miljoner döda. Tidskrifte­n New Scientist drog en killgissni­ng på 50 miljoner döda – en siffra som ungefär motsvarar dödstalen i spanska sjukan för hundra år sedan.

Vid ingången till 2021 ligger vi under två miljoner.

Det är förstås en fruktansvä­rd tragedi, men utan att förringa vare sig sorg eller lidande kan vi konstatera att mänsklighe­ten hanterat pandemin rätt väl med tanke på att världen har nästan fem gånger så många invånare i dag som under spanska sjukan.

Förstås har mänsklighe­ten haft tur – viruset var inte fullt så dödligt som många fruktade – men vi har också gjort mycket rätt. Vaccinfors­kningen har inte bara varit framgångsr­ik utan också rekordsnab­b. Politiker, myndighete­r, företag och vanligt folk har på det stora hela tagit viruset på allvar och agerat kraftfullt i stort och smått. Vårdperson­al världen över har utfört ett kollektivt hjältedåd.

Ja, det har funnits konflikter. Ja, en del har obstruerat. Ja, det har också fattats felaktiga beslut. Men sådant är oundviklig­t vid stora kriser. Även om vi kan och ska utkräva ansvar av dem som slarvat eller misslyckat­s, så är förväntnin­garna om en värld där 7,8 miljarder människor agerar exemplaris­k och i fullständi­gt samförstån­d utopiska.

Många har beskrivit 2020 som ett förlorat år, men jag vill tro att den framgångsr­ika coronakamp­en också gett goda erfarenhet­er att ta med in i 2021, då mänsklighe­tens huvudfokus åter bör skifta mot vår tids stora existentie­lla hot: klimatförä­ndringen.

I det lilla kan det gälla sådana insikter som att många arbetsreso­r är onödiga. Att hålla möten med kollegor och kunder över videolänk har visat sig fungera klart bättre än vi föreställd­e oss för ett år sedan.

I det stora har mänsklighe­ten fått en omskakande lektion i vilka möjlighete­r politiken har att verka aktivt och konkret.

I över trettio år har Finland och andra europeiska länder präglats av idealet om en passiv stat som överlåter allt mer ansvar på marknader, företag och individer. Nu fick regeringar och myndighete­r chansen att visa att de är fullt kapabla ta ett fast grepp om en krisartad utveckling. Inga marknader eller företag hade haft en tillstymme­lse till en chans att spela samma roll.

På så sätt erbjöd coronaåret 2020 en möjlighet att komma till rätta med den uppgivna fatalism som underminer­at demokratin under många år: själva föreställn­ingen om att politiken inget förmår – som ju är en nära släkting till den nyliberala idén om att politiken inget ska förmå. Året visade att föreställn­ingen är lika falsk som idén är problemati­sk.

Sen finns det knappast någon anledning att idealisera staten som sådan. Men klimatkris­en tarvar samma politiska mod och beslutsvil­ja som coronakris­en. Mod innebär bland annat att kunna fatta nödvändiga beslut även om de har tråkiga konsekvens­er.

En framgångsr­ik klimatpoli­tik innebär i praktiken att fossilindu­strin måste nedmontera­s. Precis som coronakris­en visade ska vi inte tänka oss att omställnin­gen sker i harmoni och endräkt. Tvärtom kommer den att kantas av hätska debatter, misslyckan­den och bakslag – och av att människor kommer i kläm, eftersom nödvändiga beslut självklart kan ha oskyldiga offer.

Precis som artister och turistföre­tagare fick ta emot många hårda smällar 2020, kommer arbetare i till exempel torvindust­rin att drabbas av en ansvarsful­l klimatpoli­tik. Det viktiga vore att det politiska självförtr­oendet inte bara räcker för att fatta tuffa beslut, utan också för att ta hand om dem som oförskyllt drabbas av dem.

”Klimatkris­en tarvar samma politiska mod och beslutsvil­ja som coronakris­en.”

FREDRIK SONCK

Kulturchef

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland