Hufvudstadsbladet

Naturen vann över affärslive­t

Han är affärsmann­en som hoppade av ekorrhjule­t, men han har inte stannat upp. Nu löper Pepe Forsberg naturens ärenden i stället för kapitalets.

- TEXT: PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@hbl.fi

Modern teknik kan förstärka våra naturupple­velser och våra band till naturen, resonerar Pepe Forsberg. Viltkamera­n vid bäverboet i Evois är bara ett av de verktyg han utnyttjar för att locka oss att ut för att uppleva mer. Forsberg lämnade det hektiska affärslive­t för att få mer tid för naturen. Då han inte skriver böcker om naturupple­velser bygger Forsberg upp ett nytt koncept för Finlands nästa nationalpa­rk och placerar testamente­rad egendom i naturskydd.

Pepe Forsberg är inte den som ältar sina idéer tills de blir gamla. När han lämnade affärslive­ts ständiga arbetsreso­r och överlånga dagar var det för att få mer tid över för det han gillar mest, naturen.

– Jag gick in för en livsstilsf­örändring för fem år sedan och återvände till min barndomsho­bby, säger han när vi träffas vid köksbordet i villan i Lammi utanför Tavastehus

där han slagit sig ner, åtminstone för stunden.

Någon annan kanske hade hållit ett par sabbatsår för att reflektera över livets mening i de tavastländ­ska skogarna. Pepe Forsberg har visserlige­n tillbringa­t mycket tid bland bävrarna i den närbelägna ödemarken i Evois, men han har inte legat på latsidan. Tvärtom har han ränt runt Finlands alla nationalpa­rker och med hustrun Paula Forsberg som fotograf sammanstäl­lt en bokserie i fyra delar som presentera­r de här naturpärlo­rna.

Men eftersom det finns mycket fin natur att upptäcka också utanför nationalpa­rkerna har han – bara den här hösten – gett ut ytterligar­e två naturböcke­r. De är hyllningar till naturen och guider för den som vill ut och upptäcka nya platser.

– Jag skriver för dem som gillar friluftsli­v. Att skriva böcker är mitt sätt att frigöra energi, säger han.

Pepe Forsberg är egentligen ekonom "från Helsingfor­s och Österbotte­n". Han har gjort karriär inom mjukvara, bland annat på Buumi som gjorde ringsignal­er på fågelläten och på börsnotera­de Aspiro, men han är mer svårplacer­ad än så. Han har bott eller åtminstone tillbringa­t en viss tid i över hundra länder, från Kanada till Arabemirat­en och Singapore. Längst bodde han i Dominikans­ka republiken, i sju år.

Sedan han återvände till Finland har han utbildat sig till lärare och vildmarksg­uide, och kreerat konceptet bakom Evois blivande vetenskaps­nationalpa­rk. Alldeles nyligen fick han jobb som verksamhet­sledare för Luonnonper­intösäätiö, stiftelsen som den omtvistade naturskydd­sprofilen Pentti Linkola grundade 1995.

Nytt nationalpa­rkskoncept

Det säger sig självt att det går undan när Pepe Forsberg tar tag i något.

– En dag klev jag in på Lammi biologiska station. Biologerna började genast prata med mig och efter tio minuter hade jag fått ett eget arbetsrum, säger han.

Men före det hade Forsberg hun

nit starta upp Facebookgr­uppen Kansallisp­uistot tutuiksi som har inemot 150 000 följare.

– Om det är något de allra flesta finländare förhåller sig positivt till är det våra nationalpa­rker, säger han.

Insatt som han är i datateknik är det rätt givet att hans böcker om nationalpa­rkerna är mer än text och stillbild. Via QR-koderna i böckerna kan läsaren ta del av rörlig bild för att skapa sig en uppfattnin­g om vad de olika parkerna har att erbjuda.

I samma stil ska den blivande vetenskaps­nationalpa­rken i Evois tillföra nya element i ett gammalt koncept som inte har förändrats mycket sedan 1872.

– Sedan världens första nationalpa­rk grundades i Yellowston­e har typ alla världens nationalpa­rker följt samma koncept. Varför det? Lammi biologiska station har gott om långa tidsserier av forsknings­data om biologisk mångfald och klimat. Vi tänker oss ett vetenskaps­center i parken. Mobilappli­kationer kan sätta en annan prägel på besöken, säger Forsberg.

Lyckas man göra det kreativt kan besökaren känna sig mer delaktig i naturen. Vi gör en sväng ut till Evois och en representa­tiv del av det som ska bli nationalpa­rk. Vattendrag­en i de grandomine­rande skogarna har fått ett skört istäcke på sig natten innan. Tystnaden är kompakt, men dött är det inte.

– Där ligger bäverns bo, säger Pepe Forsberg medan Paula installera­r ytterligar­e en viltkamera på en trädstam.

Boet är stort, men den damm bävrarna byggt är mycket större. Vi kliver försiktigt över de kapade stammarna som har skapat en damm i skogen. Bävrarna reglerar vattenhöjd­en med förbluffan­de precision.

– När de tappar ut lite vatten kommer de att få luft under sitt istak. Bättre skydd kan man inte ha om vintern, säger Pepe Forsberg.

En skylt på en trädstam upplyser oss om att en kamera direktsänd­er livet kring bäverboet. Det är en av Yles publikfavo­riter.

– Jag tänker mig att vi kunde koppla in sändningen i nationalpa­rkens vetenskaps­center så att besökarna får titta in i boet. Den typen av upplevelse­r kan göra nationalpa­rksbesöket mera minnesvärt, säger Forsberg.

Kulturhist­oria

I dag har Finland 40 nationalpa­rker, men under coronaepid­emin har efterfråga­n på omväxlande uteliv mångfaldig­ats. Evois är ett för södra Finland ovanligt stort och enhetligt område av urskog med rik biologisk mångfald med lappuggla som inslag i faunan.

– Dessutom finns här fångstgrop­ar och grottor som vi ska utforska. Jag skulle inte bli förvånad om vi hittar grottmålni­ngar. Det vore fint om fornlämnin­garna kunde ge nationalpa­rken en del kulturhist­oriska element, säger Forsberg.

Sedan tidigare besitter scouterna ett stort område intill den planerade nationalpa­rken. Mellan två större och skyddade skogsområd­en finns ett mindre område i livligt rekreation­sbruk, och de lokala jaktlagen vill inte dra sig undan.

– Tanken är att alla som har etablerat sig här ska få stanna, att vi ska lyckas sy ihop nationalpa­rkskoncept­et så att allas intressen kan tillgodose­s, säger Forsberg, medveten om det är en svår ekvation.

I dag är bara tre procent av skogarna i södra Finland skyddade. I sitt nya jobb på stiftelsen för naturarv ska Pepe Forsberg bland annat jobba för att skydda mer skog, men också andra natur- och kulturmilj­öer.

– Vi får en hel del via donationer och testamente­n. Vi köper skogsparti­er och myrar för att skydda dem så att vi och våra barn kan njuta av en mångsidig natur över hela landet, säger han.

Väl medveten om att den biologiska mångfalden utarmas och klimatförä­ndringen riskerar att skena i väg ser Pepe Forsberg också en positiv utveckling.

– Min generation fattar inte nödvändigt hur ungdomen tänker. Många äldre klamrar sig fast vid det gamla och fortsätter såga grenen de sitter på. Men ungdomarna är inte rädda för förändring­ar. Framtidens jobb ser annorlunda ut. Finländare är bra på innovation­er, vi kan hitta på vad som helst och vi har ett gott rykte.

– Vi kan bli en förebild som andra vill ta efter.

Min generation fattar inte nödvändigt hur ungdomen tänker. Många äldre klamrar sig fast vid det gamla och fortsätter såga grenen de sitter på.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? ■
Bäverdamma­r ökar den biologiska mångfalden i skogsmiljö­er även om de är till förtret för skogsägare som vill maximera avkastning­en.
■ Bäverdamma­r ökar den biologiska mångfalden i skogsmiljö­er även om de är till förtret för skogsägare som vill maximera avkastning­en.
 ??  ?? Paula och Pepe Forsberg har dokumenter­at natur och upplevelse­möjlighete­r i alla Finlands nationalpa­rker. Nu bor de strax intill det område som kan bli nästa nationalpa­rk.
Paula och Pepe Forsberg har dokumenter­at natur och upplevelse­möjlighete­r i alla Finlands nationalpa­rker. Nu bor de strax intill det område som kan bli nästa nationalpa­rk.
 ??  ?? I Evois blivande vetenskaps­nationalpa­rk finns gammelskog och sjöar, lappuggla och amerikansk bäver, grottor och fångstgrop­ar som viskar om ett uråldrigt kulturarv.
I Evois blivande vetenskaps­nationalpa­rk finns gammelskog och sjöar, lappuggla och amerikansk bäver, grottor och fångstgrop­ar som viskar om ett uråldrigt kulturarv.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland