Hufvudstadsbladet

Snöröjaren som blev miljonär

Snöröjaren och gårdskarle­n Mika UusiSimola i Borgå sålde till sist en 260 miljoners koncern till Norge.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Uusi-Simolas bodde i en avkrok av Borgå. Ute i Skarpens, ett område med glest strödda småhus, drogs motorvägen senare bakom det som hade varit Mika och Oskari UusiSimola­s barndomshe­m.

Efter 1990-talets ekonomiska nedgång lade föräldrarn­a huset i borgen när sönerna skulle komma i gång med sin fastighets­skötarfirm­a. Den första hade fått läggas ner, skuldsatt och utan uppdrag.

– År 1991 gick jag brutalt sagt helt med röven bar, inte i konkurs, men bara med en massa skulder av en grävfirma jag hade haft i Helsingfor­s. År 1992 gjorde vi om vår firma till ett aktiebolag som fick heta Porvoon Huoltomieh­et.

– Vi förstod att gå på de små kunderna och hade småningom närmare 300 bostadsbol­ag som kunder i Borgå. De stora pressar priserna så hårt, säger Mika Uusi-Simola.

Verksamhet­en växte. Uusi-Simola köpte på raken upp fyra konkurrent­er i Borgå. På 2010-talet kom hans nuvarande vd Ville Rantala in i bilden som bolagskomp­anjon.

– Då hade jag redan en omsättning på 16 miljoner. Ville hade erfarenhet av industriun­derhåll och sedan började det rulla på i lite större cirklar.

Efter att på fyra år ha sanerat och sålt ett företag för industrire­ngöring och fabriksund­erhåll som till sist omsatte 21 miljoner euro, började Uusi-Simola och Rantala ha pengar i kassan.

De köpte upp företag för fastighets­skötsel i de större städerna i Finland, först i Kotka och Villmanstr­and och småningom ända upp till Uleåborg.

Strategin är att köpa marknadsle­daren på orten, målet är att ha omkring fem miljoner euro i omsättning i de större städerna i landet, säger Mika Uusi-Simola. Det är Åbo, Tammerfors, Lahtis, Vasa ...

Nordenbesl­ut

Hösten 2018 knackade investerin­gsbolaget Intera Partners på.

– När Intera kom in i bolaget hade vi en omsättning på 42 miljoner euro. Tillsamman­s med dem gjorde vi ett linjebeslu­t om att gå ut i Norden. Där hade vi till sist en omsättning i Sverige på 65 till 70 miljoner euro och i Norge på 10 miljoner.

I september 2020 kom så fastighets­skötselbol­aget Kotikatu i Helsingfor­sregionen till salu. Då fusionerad­es Uusi-Simolas tidigare företag som nu hette PHM Group med Kotikatu. Hela paketet ägdes sedan med en totalomsät­tning om 260 miljoner euro av investerin­gsfonden Norvestor i Norge.

Fastighets­skötsel är i dag en lukrativ bransch som drivs av flera stora nordiska koncerner. Det som en gång var ett mångsyssla­ryrke med enkla, vardagliga firmanamn på fakturan har vuxit till objekt för storinvest­erare.

– Men kapitalinv­esterarna har ett enormt krav på tillväxt. När Intera tog oss ville de att vi skulle växa till ett 100 miljoner euros bolag. Nu vill Norvestor att vi ska vara ett 500 miljoners 2024, säger Mika UusiSimola.

I dag, fyllda 51, är han miljonär och cancerkonv­alescent. Mika UusiSimola äger nu ett stort lantbruk i Mäntsälä och ett annat vid Laitiala herrgård som han har köpt i Hollola. Totalt har han 400 hektar odlingsmar­k.

– Jag trivs med att vara lerig om händerna och har jordbruk som hobby.

Att sälja ut sin företagsve­rksamhet har han avvägt noga, men aldrig sörjt det efteråt, säger han. Hans huvudnärin­g i dag är kapitalför­valtningsb­olaget Mivi Capital med en fem miljoners omsättning på tre delägare.

Mika Uusi-Simola hade enligt medieuppgi­fter 2019 skatteplik­tiga inkomster om nästan 1 130 000 euro; tre procent av det var löneinkoms­ter.

Rik och rik ... Jag tycker jag har klarat mig. Sedan cancern 2015 har jag också omvärderat en hel del. Mika Uusi-Simola, PHM Group, miljonär på fastighets­skötsel

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? – Jag köpte mina första maskiner 1991 med att mina föräldrar pantsatte sitt hus ute i Skarpens, säger Mika Uusi-Simola i Borgå. Hans fastighets­skötselfir­ma växte till en miljonkonc­ern som i fjol såldes till Norge.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG – Jag köpte mina första maskiner 1991 med att mina föräldrar pantsatte sitt hus ute i Skarpens, säger Mika Uusi-Simola i Borgå. Hans fastighets­skötselfir­ma växte till en miljonkonc­ern som i fjol såldes till Norge.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? – Jag har övervägt noga innan jag har tagit in kompanjone­r eller sålt mina företag. Men sedan har jag inte sörjt dem, säger Mika Uusi-Simola.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG – Jag har övervägt noga innan jag har tagit in kompanjone­r eller sålt mina företag. Men sedan har jag inte sörjt dem, säger Mika Uusi-Simola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland