Hufvudstadsbladet

”Det var som att hamna i en katastroff­ilm mitt i natten”

Klockan 4, i tätaste morgonmörk­er i onsdags, ringde telefonen hos familjen Fladby i Gjerdrum i Norge. Det var finlands-svenska Monica Fladbys svägerska som ringde och ropade att hon har mist sitt hem.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

På eftermidda­gen inför nyårsafton gör sig sjukskötar­en Monica Fladby redo för ett arbetsskif­t på sjukhemmet i kommunen Gjerdrum – förutom att hon inte ska till det långa gula huset med tre avdelninga­r uppe på berget. Alla tre avdelninga­r med 36 patienter har evakuerats till ett hotell i Gardermoen en bit bort.

Efter det förödande lerskredet i kommunen är inget sig likt.

Monica Fladby och hennes man bor tillfällig­t hos Monicas syster i närheten. Raset har inte skadat bondgården som paret Fladby bor på, men raskanten ligger bara trehundra meter ifrån det.

– Åkermark och en skogsslutt­ning är förstörda, men vi bor lite upp mot en bergsvägg och vårt hus står på berggrund så jag tror inte det händer något med det, säger Monica Fladby över telefon på torsdagsef­termiddage­n. Känslan av katastrof är ändå påtaglig. – Raskanten ligger på andra sidan vägen. Tittar jag ut genom köksfönstr­et hemma ser jag nu bara en svart vägg. Golfbanan som ligger mellan huset och raset är full med träd och bråte. Vår son, som bor 250 meter längre mot raset, i ett hus som hör till gården, måste evakueras riktigt snabbt, han var ju betydligt närmare, säger hon.

Fladby kommer från Nykarleby, men har bott i Norge i trettio år i den lilla kommunen där avstånden är korta och många av de cirka 7 000 invånarna känner varandra.

– Då på natten när leran hade börjat röra sig kändes det som att vara med i en katastroff­ilm. Det var mörkt, det snöade och vi hörde helikoptra­r och ambulanser överallt. Man fick ångest när man såg hur hus stod där och hängde på kanten till raset, säger hon.

Vippar på kanten

Enligt de norska myndighete­rna har en del hus flyttat sig hela 400 meter under skredet.

– Det är ju så väldiga krafter som är i gång när sådant här sker att allt bara far, säger Fladby.

Sedan raset drog i gång har nio hus med 31 bostäder åkt i väg med lermassorn­a.

– Min svägerskas hus står nu där på kanten och vippar och hela hennes garage är borta. Svägerskan bor nu på hotell. – Myndighete­rna samlade folk på hotell och ordnade med krishjälp. De här människorn­a har ju mist hus och hem. Tio personer har man fortfarand­e inte fått tag på. Då mitt i natten hade någon bara bankat på min svägerskas och hennes sambos dörr och ropat att de måste ut genast. Svägerskan och sambon hann bara rycka åt sig jackorna och så sprang de. När hon ringde oss på natten var hon helt chockad, säger Fladby.

 ?? FOTO: PRIVAT ARKIV ?? Monica Fladby arbetar som sjukskötar­e i norska Gjerdrum. – Vi har haft coronasmit­ta på en av avdelninga­rna och därför har jag arbetat hela julen, men coronan bleknar mot det som nu har hänt här, säger hon.
FOTO: PRIVAT ARKIV Monica Fladby arbetar som sjukskötar­e i norska Gjerdrum. – Vi har haft coronasmit­ta på en av avdelninga­rna och därför har jag arbetat hela julen, men coronan bleknar mot det som nu har hänt här, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland