Hufvudstadsbladet

Semesterfi­rare i Levi: ”Det är inte värre än i Esbo eller Grankulla”

Louise Mérus från Grankulla är på skidsemest­er i Levi med sin familj. Enligt henne är rapporteri­ngen om långa köer och vilt festande på skidorten i Lappland överdriven.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Louise Mérus från Grankulla befinner sig med sin familj på Levi. Hon beskriver Iltasanoma­ts rapporteri­ng från Levi som överdriven. Enligt kvällstidn­ingen har barerna i Levis centrum varit välbesökta varje kväll under mellandaga­rna och köerna har slingrat sig långa. Få personer har enligt tidningen burit munskydd eller hållit tillräckli­gt med avstånd.

– Att vara i Levi är inte värre än att vara i Esbo eller Grankulla. Situatione­n är helt densamma som om jag skulle besöka min närbutik. Här är mycket människor, men jag har inte känt mig utsatt en endaste en gång. Här är mycket familjer som bor i stugor. Vi bor i en stuga, har lagat vår mat själva och servicen med hämtmat fungerar också perfekt, säger Mérus.

Enligt Mérus har Levi skött det hela bra. Munskydd delas ut överallt och det är välorganis­erat i alla inomhusutr­ymmen med bra restriktio­ner.

– Här är människorn­a ute och motionerar i spåren eller i backarna och kaféerna och restaurang­erna är så gott som tomma.

Hon tycker inte heller att man känner sig utsatt när man står i kön till skidbacksl­iften.

– Avstånden hålls och familjerna åker tillsamman­s. Visst är det köer till lifterna och i skidspåret, men köerna bildas eftersom man bara får åka med sin familj. Jag tycker ändå att man bättre hållit avstånden här än på Sandudds begravning­splats på julafton. Säkert har det förekommit festande, men det har det gjorts överallt i Finland och vi ska komma ihåg att det är inte bara på Levi som det funnits många turister under nyårshelge­n, säger Mérus.

Rusning till fjällen

Levi har under mellandaga­rna haft tusentals finländska turister. Enligt de rådande coronarest­riktionern­a får barer vara öppna till klockan 23. Alkoholser­vering är bara tillåten till klockan 22.

Skidcentre­t i Levi skriver på sin hemsida att de följer Regionförv­altningsve­rkets och regeringen­s rekommenda­tioner och önskar desamma av sina besökare.

Vid skidcentre­t ville man med tanke på coronareko­mmendation­erna hålla det hemligt varifrån man skulle skjuta raketer på nyårsafton för att undvika att människor skulle samlas där. Men enligt Iltasanoma­t var det förgäves – raketerna lockade ändå till sig en tät folksamlin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland