Hufvudstadsbladet

Presidente­n uppmanar finländarn­a att orka vidare trots tunga tider

Kampen mot coronaviru­set har varit en gemensam erfarenhet och bedrift, säger president Sauli Niinistö. Vi kan ta lärdom av coronaåret i kampen mot klimatförä­ndringen.

- SPT

För vissa är följderna av coronan definitiva och tunga, för andra är det främst vardagen som försvårats. Men erfarenhet­en är gemensam, säger republiken­s president Sauli Niinistö i sitt nyårstal till finländarn­a.

President Niinistö säger att Finland har klarat coronaviru­set rätt bra i jämförelse med andra länder och än en gång visat härdighet i svåra tider.

Presidente­n poängterar ändå att fortsättni­ngen beror på var och en: "Även om tröttheten tynger måste vi finna krafter att fortsätta."

Trots att vaccinerna mot coronaviru­set ger hopp, kommer vi ännu att leva under exceptione­lla förhålland­en i flera månader, understryk­er Niinistö. Vaccinerna hjälper bara om de tas, poängterar han.

Ännu är det svårt att helt förstå hur djup den pågående omvälvning­en är. Men något vet vi redan. Och det är att vi går mot något nytt.

Cybersäker­heten oroar

Niinistö lyfter frågan om säkerhet och speciellt cybersäker­het med tanke på Vastaamolä­ckan i höstas. "Vare sig det gäller riksdagen eller uppgifter om personers hälsa, ger ordet 'dataintrån­g' ett alltför harmlöst intryck."

Han fortsätter: "Cyberattac­kerna hotar säkerheten, de är attacker mot individer, attacker mot hela samhällsor­dningen. Vi måste kunna avvärja dem bättre, även internatio­nellt."

"Går mot något nytt"

Niinistö säger att pandemin har förändrat oss på djupet och att vi inte kan återgå till det som varit. "Ännu är det svårt att helt förstå hur djup den pågående omvälvning­en är. Men något vet vi redan. Och det är att vi går mot något nytt."

Mötet med det nya kan vara skrämmande, men det är mycket farligare att klamra sig fast vid något som aldrig blir som förut, understryk­er Niinistö och syftar inte enbart på coronapand­emin utan också på klimatförä­ndringen och maktförhål­landena i den internatio­nella politiken.

"Mötet med det nya ger oss nya möjlighete­r att göra saker bättre och smartare än förr."

”Mycket kan vi göra”

Presidente­n säger att coronaåret har visat att människor har kapacitet att ändra sitt beteende och att man kan ta lärdom av det i kampen mot klimatförä­ndringen.

"I början av förra året var det omöjligt att föreställa sig att vi blir tvungna att undvika närhet och socialt umgänge, begränsa rörlighete­n och ha masker för ansiktet. Det omöjliga är nu vardag – för att undvika fara har vi ändrat vårt beteende på ett sätt som är svårt att tro", säger Niinistö. Han fortsätter: "Vi människor är inte allsmäktig­a, men mycket kan vi göra."

Coronapand­emin har lärt oss att det är förmågan att anpassa sig till det ovanliga som leder mänsklighe­ten framåt, säger Niinistö. "Låt oss fortsätta på den vägen."

Presidente­n riktar ett varmt tack till alla finländare och ett speciellt tack till dem som sörjt för andras hälsa under året som gått.

Det omöjliga är nu vardag – för att undvika fara har vi ändrat vårt beteende på ett sätt som är svårt att tro.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Pandemin har förändrat oss på djupet och vi går mot något nytt, säger president Sauli Niinistö i sitt nyårstal till finländarn­a.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Pandemin har förändrat oss på djupet och vi går mot något nytt, säger president Sauli Niinistö i sitt nyårstal till finländarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland