Hufvudstadsbladet

Mycket fler 70-plussare har dött i covid-19 i Sverige jämfört med Finland

85–90 procent av dem som dött i covid-19 är äldre än 70 år, i alla nordiska länder. Men där slutar likheterna, särskilt när det gäller Sverige.

- TIM JOHANSSON reporter TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Hög ålder är den allra största risken för att avlida i covid-19. Det verkar gälla oberoende av hur epidemin härjar i olika länder, antyder forskning som presentera­des i en artikel i oktober i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Nature.

De japanska forskarna bakom studien jämförde epidemin i Italien, Japan och Spanien. Deras resultat visade att åldersförd­elningen för de avlidna i covid-19 var mycket likadan i de tre länderna, trots att antalet döda och själva epidemin varierade stort. Det är framför allt Japan som skiljer sig från de övriga två med betydligt färre smittade och döda i relation till befolkning­smängden.

70-plussarna utgjorde mellan 80 och 85 procent av dödsfallen i covid-19 i alla tre länder när studien gjordes.

Forskarna är försiktiga i sina slutsatser. De lutar ändå åt att den robusta åldersförd­elningen för dödsfallen oberoende av land bäst förklaras av åldern som en slags självständ­ig riskfaktor. Epidemins art, till exempel som en följd av hur en befolkning reagerar på och hanterar epidemin, spelade en mindre roll för åldersförd­elningen bland offren.

Gäller också i Norden

En jämförelse mellan de nordiska länderna visar att forskarnas resultat gäller också här. Trots att epidemin drabbat de nordiska länderna olika är åldersförd­elningen för dödsfallen mycket liknande.

I Norden utgör dödsfallen bland 70-plussarna mellan 84 och 90 procent av alla dödsfall i covid-19.

Det gäller för Island med 29 dödsfall och för Sverige med snart 9 000 dödsfall, liksom för Norge, Finland och Danmark med sina 450–1 300 dödsfall i covid-19.

Oberoende av hur epidemin hanterats verkar de äldre ha drabbats ungefär lika hårt – i relation till den övriga befolkning­en.

I absoluta tal blir skillnaden ändå mycket stor.

Sverige har nästan 8 000 dödsfall bland 70-plussarna vilket exempelvis kan jämföras med Finlands drygt 450 i samma grupp. De svenska dödsfallen är nästan 20 gånger fler än i Finland. Justerar man för folkmängd är dödsfallen bland 70-plussarna kring 9 gånger fler i Sverige.

Den enklaste förklaring­en till skillnaden mellan Sverige och de övriga nordiska länderna är omfattning­en av epidemin.

Med fler smittade ökar dödsfallen, och de kommer till allra största delen i de äldsta åldersgrup­perna, oberoende av vilket land det handlar om.

Det är också slutsatsen som den svenska coronakomm­issionen gjorde i sin granskning av den svenska epidemihan­teringen. "Den allmänna smittsprid­ningen i samhället är högst sannolikt den enskilt viktigaste faktorn bakom den stora smittsprid­ningen i äldreboend­ena."

Sveriges situation försvåras dessutom något av att andelen äldre smittade av alla smittade är något högre än i grannlände­rna. Men också det vara ett resultat av den stora allmänna smittsprid­ningen som gör det svårare att hindra smittan att ta sig in på till exempel äldreboend­en.

Siffrorna i artikeln gäller för den 29 december.

 ?? FOTO: DOMINIC LIPINSKI/LEHTIKUVA ??
FOTO: DOMINIC LIPINSKI/LEHTIKUVA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland