Hufvudstadsbladet

Britterna kastar loss från EU

”Fri från kopplet – eller med förtöjning­arna kapade?” undrar EU-vänliga Independen­t. ”Vår framtid. Vår Britannien. Vårt öde.” skriver brexitglad­a Daily Express intill nationalsy­mbolen: Dovers vita klippor.

- TT-AFP

Tidningarn­as förstasido­r visar hur kluvet landet fortfarand­e är, när det nu vaknat till första dagen av sitt liv utanför den europeiska gemenskap där det levat i nära ett halvsekel.

Slut på fri rörlighet för 500 miljoner människor över gränserna, och början på nya formalitet­er för all gränshande­l.

Dock verkade läget ganska lugnt vid Engelska kanalens hamnar. Att nyårsdagen var en helgdag, följd av lördag och söndag, gör att starten på eventuellt krångel går sakta.

– Trafikprog­nosen är bara lätt de närmsta dagarna, säger Eurotunnel­ns talesperso­n John Keefe.

220 miljoner blanketter

Men på måndag väntas långtradar­trafiken tätna under nya regler, som bland annat kräver särskilda tillstånd för att trafikera vägarna kring Dover. 220 miljoner blanketter kommer nu att behöva fyllas i varje år för varuhandel­n med EUländer, beräknar vägtranspo­rtförening­en RHA.

Inte bara handeln. Hur länge får en britt vistas i sitt semesterhu­s på kontinente­n? Och vad gör hen av sitt husdjur då? Och utlandsstu­dierna?

Att få köra bil inom EU på brittiskt körkort ska dock gå bra tack vare ett separat avtal, men såväl turisten som jobbresenä­ren van vid smidig passage kommer att få finna sig i fördröjnin­gar – även när coronahind­ren hävs.

Något som ännu är osäkert, är villkoren för hela den finansiell­a sektorn och tjänstesek­torn. Båda lämnades utanför det handelsavt­al som slöts i elfte timmen i julas. Och hur kommer det att fungera vid gränsen mellan Irland och Nordirland? som enligt avtalet måste hållas fortsatt obehindrat öppen för att säkra fredsavtal­en från 1998.

"Öppet, generöst och fritt"

Premiärmin­ister Boris Johnson yttrar sig fortsatt optimistis­kt om ett "öppet, generöst, utåtblicka­nde, internatio­nalistiskt frihandlan­de" land som har sin "frihet i egna händer och själv får göra det bästa av den".

Britten i gemen är enligt opinionsmä­tningarna mycket mer bekymrad över coronaviru­set och vill nu bara gå vidare.

I Skottland, som röstade för att vara kvar i EU, antyder förstamini­ster Nicola Sturgeon att en ny strid väntar om oberoende från Storbritan­nien.

"Europa, Skottland är snart tillbaka. Släck inte ljuset", twittrar hon.

 ??  ?? Det mulnar över Dovers klippor när nyåret skiljer Brittiska öarna från EU och kontinente­n.
■
Det mulnar över Dovers klippor när nyåret skiljer Brittiska öarna från EU och kontinente­n. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland