Hufvudstadsbladet

Erasmussam­arbetet upphör vid årsskiftet med brittiska högskolor

Det är oklart hur finländska studerande­s möjlighete­r att åka på utbyte till Storbritan­nien ska se ut efter brexit. Vid både Åbo Akademi och Arcada har intresset för ett studieliv i Storbritan­nien minskat sedan brexit blev aktuellt.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Storbritan­nien är fortfarand­e det tredje mest populära landet inom Erasmuspro­grammet då finländska utbytesstu­deranden ska välja sitt destinatio­nsland. Endast studier i Spanien och Tyskland lockar studerande i högre grad.

I och med brexit försvinner från och med årsskiftet ändå finländska studerande­ns möjlighet att åka på utbyte till Storbritan­nien via Erasmus +, EU:s gemensamma utbytespro­gram inom utbildning och idrott.

– Såklart är det beklagligt med tanke på språkinlär­ningen, men goda alternativ för att lära sig engelska finns. Däremot ser jag större risker i följderna om allt färre finländare åker dit och allt färre brittiska studerande kommer hit, säger Mikko Nupponen, direktör för Utbildning­sstyrelsen­s nationella Erasmuskon­tor.

– Storbritan­nien är en viktig handelskum­pan för Finland. Om utbytesrel­ationerna minskar märkbart så försämras finländare­s kännedom om landet i fråga, och samtidigt kännedomen där borta om det lilla nordiska landet.

Svårare men inte omöjligt att åka

Nupponen säger att det ännu är väldigt oklart hur framtiden kommer att se ut. Storbritan­nien planerar ett eget utbytespro­gram som ska gå under namnet Turing. Hur programmet ska se ut och vad det kommer att innebära för utländska studerande­n är ännu öppet.

Han understryk­er att det även finns andra möjlighete­r än Erasmus+ för att studera i Storbritan­nien. Finländska högskolor kan exempelvis skapa egna avtal med brittiska skolor.

– Erasmussam­arbetets slut innebär mer byråkrati och det blir kanske svårare att åka dit, men det är ändå inte omöjligt. De relationer som finländska högskolor byggt upp med brittiska kvarstår trots att Erasmussam­arbetet tar slut, säger han.

Erasmuspro­grammet gäller för sju år i taget. Det nuvarande löper ut vid utgången av 2020, och ett nytt träder i kraft vid årsskiftet. Om studerande

under det nuvarande programmet beviljats mångåriga studiestip­endier till Storbritan­nien så kommer dessa enligt Nupponen att gälla helt som planerat trots brexit.

Minskat intresse för Storbritan­nien

Vid olika finländska högskolor har man ännu inte beslutat om hur de framtida möjlighete­rna ska se ut för de studerande som vill uppleva studieliv omgivna av brittisk accent.

Vid Åbo Akademi ligger man på grund av coronapand­emin för tillfället lågt med allt vad utbytesstu­dier heter. Studerande får åka på utbyte, men de beger sig då i väg på egen risk.

– För framtiden har vi ännu inte fattat några beslut. Allt beror på hur Storbritan­niens egna utbytespro­gram kommer att se ut, säger Mats Lindfelt, direktör för forskning och utbildning vid Åbo Akademi.

– Vi har alltför lite informatio­n för att kunna ta ställning till om utbyten kommer att förverklig­as i någon mån i framtiden, och under vilka villkor i så fall.

Han säger att de två senaste åren visat på dalande siffror vad gäller finländska studerande­s intresse att åka till Storbritan­nien.

– Det beror säkert delvis på pandemin men också på att studerande har vetat att brexit kommer att ske, antingen med avtal eller utan.

Också yrkeshögsk­olan Arcada väljer att vänta på besked från brittiskt håll.

– Vi har ett stipendium som kan användas av studerande som åker på utbyte utanför Europa. Vi har ändå ännu inte beslutat om det ska gå att tillämpas på Storbritan­nien eller inte, eftersom vi först väntar och ser vad Storbritan­nien själva kommer med för utbytespro­gram, säger Kátia Torres Airava, internatio­nell koordinato­r vid Arcada.

Exempelvis har Schweiz ett eget utbytespro­gram där landet själv står för en del av finansieri­ngen om utländska studerande väljer att komma dit.

– Enligt de uppgifter vi nu fått så tror jag ändå inte att denna modell kommer att bli aktuell i Storbritan­nien, säger hon.

Också vid Arcada har man noterat en förändring i studerande­s intresse att åka till Storbritan­nien.

– Storbritan­nien var länge jättepop, men sedan hände något. I samband med att brexit blev aktuellt minskade intresset märkbart. Om det beror på brexit kan jag inte säga, men åtminstone inträffade händelsern­a samtidigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland